03-01-2017 – Een spannende strijd vooraan, zo mag de tweede etappe bij de Quads wel worden samengevat. Tot aan de tweede etappe was het nog Marcelo Medeiros, de Braziliaan, die de leiding in handen had. Door zijn dagzege tijdens de eerste etappe mocht hij vandaag dan ook als eerste van start gaan.

En opvallend genoeg opende Medeiros ook het snelst, met een voorsprong van veertien seconden op Nelson Sanabria Galeano, de outsider die de vorige etappe als derde afsloot op zijn Yamaha. Hij was het dan ook die vanaf het eerste checkpoint de leiding overnam van de huidig leider in het klassement, die terugviel naar een derde positie achter de Argentijn Pablo Copetti, ook op de Yamaha. Sanabria wist een flink gat te slaan met de rest van het veld en had een ruime minuut voorsprong op zijn tegenstanders, en leek dus ook op de etappezege af te stevenen.

In de tweede helft van de etappe koos Copetti echter voor de aanval, en met succes. Hij wist de leiding over te nemen van Sanabria, waardoor de slotfase tussen de twee Dakar veteranen in de slotfase nog enorm spannend zou gaan worden. Sanabria kwam er uiteindelijk niet meer aan te pas om Copetti van de etappezege af te houden en zou twee minuten achter de Argentijn op de tweede positie eindigen. Alex Dutrie wist in de tweede helft van de etappe Medeiros voorbij te gaan, waardoor hij er uiteindelijk nog met een podiumpositie vandoor wist te gaan op 5 minuten en 31 seconden achterstand, slechts vijf seconden voor oud Dakar-winnaar Ignacio Casale.

Rafal Sonik en Josef Machacek lieten het wederom van zich af weten tijdens deze tweede etappe. De twee oud Dakar-winnaars finishten opnieuw buiten de top 10 en Sonik verloor zelfs 25 minuten op de etappewinnaar. Ook Gaston Gonzalez, die tot nog toe tweede stond in het klassement, zal gaan terugvallen met een 12e tijd naar een tiende plek in het algemene klassement. In dat algemene klassement is het Copetti die naast de dagzege ook de leiding overneemt van Medeiros, met een kleine twee minuten voorsprong op Sanabria. Achter hem vullen Medeiros, Dutrie en Casale de top 5 aan met hun Yamaha’s.

De Nederlandse trots bij de Quads blijft toch wel Kees Koolen. De coureur bouwde zijn eigen Quad op en wist daarmee tijdens de eerste etappe al knap als achtste te eindigen. Tijdens de tweede etappe kwam Koolen opnieuw sterk uit de bus en verbeterde zijn resultaat van gisteren zelfs door een zevende tijd te klokken, waardoor hij in het algemene klassement stijgt naar een zesde positie, op 11 minuten en 32 seconden achterstand van de leider. Teamgenoot Bas Nijen Twilhaar kwam als 30e over de streep, en dat zorgt ervoor dat hij ook de 30e positie in het klassement bezet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.