Rally-World

Feel the world of Rally

Rainbow Truckteam stapt gedwongen uit Dakar Rally 2023

Bij de trucks kan er een streep door de volgende Nederlandse deelnemers. Gerrit Zuurmond van het Rainbow Truckteam heeft de Dakar Rally moeten verlaten. Aanleiding zijn motorproblemen die zaterdag aan het eind van de zevende etappe ontstonden.

Gerrit Zuurmond was tot nog toe bezig aan een bijzonder sterke Dakar Rally. Samen met monteur Klaas Kwakkel en navigator Tjeerd van Ballegooy was Zuurmond steevast te vinden in de top-vijftien van het klassement. Zaterdag ging het in de laatste kilometers van de proef mis. Er kwam dikke zwarte rook en olie uit de uitlaat van de MAN. “We gaan morgen niet starten”, zei Zuurmond. “Dat we de motor kapot draaien is dan een zekerheid. De vraag is alleen of het na 10 of na 1000 kilometer is.”

Dat risico wilde Zuurmond niet nemen en dus nam het team de lastige beslissing om uit de wedstrijd te stappen en na de rustdag, die is maandag, buiten competitie weer in te stappen. Dat geeft de monteurs een dag extra om de motor na te kijken en te reviseren en repareren wat er gereviseerd en gerepareerd kan en moet worden. “Het is heel jammer, maar de enige keuze die we hebben”, zei Zuurmond.

Zuurmond kan weer herstarten via de Dakar Experience, die uitgevallen deelnemers de kans geeft om de rally toch uit te rijden, hetzij zonder over het finishpodium te rijden aan het einde van de rit. In het klassement stond het Rainbow Truckteam momenteel als vijftiende algemeen geklasseerd. Na het uitvallen van Zuurmond zitten er officieel nog negentien vrachtwagens in de wedstrijd.

Share this…