Foto: www.autosport.com

17-08-2016 – Na bevestiging van de FIA is de Rally van China, die dit jaar haar rentree zou gaan maken op de WRC-kalender, officieel afgelast vanwege slechte weersomstandigheden. Voor de Chinese autosport betekent dit een flinke domper, en ook betekent dit dat het FIA World Rally Championship nog maar 13 rondes telt in plaats van 14.

Het evenement stond gepland voor de eerste drie dagen van september, tussen de traditionele asfaltwedstrijden van Duitsland en Frankrijk (Corsica) in. Daarbij was de Rally van China de enige nieuwkomer op de kalender van 2016 t.o.v. de kalender van 2015. Het slechte weer had de wegen echter teveel beschadigd om op snelheid over te kunnen rijden. De FIA en de WRC Promoter hebben vervolgens nog een alternatief proberen te zoeken, maar kregen van de CAMF (Chinese Automobielfederatie) het verzoek binnen het evenement definitief af te lasten. Voor de gekozen datum kwam van tevoren overigens ook al kritiek, bijvoorbeeld van Volkswagen-teambaas Jost Capito.

Jost Capito: “Voor de fabrikanten is dit schema mogelijk, want wij hebben nog twee auto’s waardoor we kunnen wisselen. Voor ons is het prima. Maar voor een privateer is het simpelweg onmogelijk.”

De FIA gaf tijdens een persconferentie aan dat de routes niet op tijd hersteld konden worden, en dat er zo vlak voor het evenement te weinig tijd was om een alternatieve route te vinden. Vorige week ging een delegatie van de FIA, met onder meer Michel Mouton, nog naar China om de situatie ter plekke te bekijken, maar ook zij zagen geen oplossing. De organisatie van het WRC legde het volgende in een verklaring uit.

WRC-Organisatie: “Ondanks een last minute bezoek aan China vorige week door vertegenwoordigers van de FIA en het WRC en de beste inspanningen van alle betrokken partijen, is het onmogelijk gebleken om de herstelwerkzaamheden op tijd uit te voeren om de rally veilig te laten verlopen.”

De FIA gaf aan dat er geen vervangende wedstrijd op de kalender zal gaan verschijnen, en dus blijven er 13 evenementen in totaal over. Door het wegvallen van de Rally van China, die sinds 1999 niet meer op de kalender was verschenen van het WRC, zullen de rijders na de Rally van Duitsland zich opmaken voor de Rally van Corsica begin oktober, waarnaar er vervolgens nog drie wedstrijden plaatsvinden in Spanje, Groot-Brittanië (Wales) en Australië.

Overigens blijft het onbekend wat WTCC-rijder Ma Qing Ha gaat doen door het wegvallen van dit evenement. De Chinees zou zijn WRC-debuut gaan maken begin september, en zou naar geruchten plannen hebben om volgend jaar een volledig seizoen van het Wereldkampioenschap Rally’s te rijden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.