Rally-World

Feel the world of Rally

Rally van Haspengouw 2023: Wie komen er aan de start?

Terwijl de voorbereidingen bij Topspeed Rally Club Haspengouw op volle toeren draaien, krijgt de deelnemerslijst steeds meer vorm. Het staat nu al vast dat we een strijd op topniveau mogen verwachten op zaterdag 25 februari op de 12 klassementsproeven rond Sint-Truiden.

Gino Bux (Volkswagen Polo GTI R5)

De openingsmanche van het Kroon-Oil Belgian Rally Championship staat met stip genoteerd in de agenda van de titelkandidaten. Een van hen wordt ongetwijfeld Gino Bux, de vice-kampioen van 2022. Na een indrukwekkend eerste seizoen in de topklasse van de rallysport zal Gino dit jaar aan de start komen met de nieuwe Volkswagen Polo GTI R5 van het team van SXM Competition. De betreffende auto is de oude auto van Vincent Verschueren, waarin hij sinds 2020 in het BRC deelnam. Bux zou overigens later dit seizoen mogelijk de beschikking krijgen over de nieuwe Skoda Fabia RS Rally2.

Adrian Fernémont (Skoda Fabia Rally2 evo)

De favorietenrol onder de reeds aangekondigde namen is toch wel weggelegd voor Adrian Fernémont. De tweevoudig Belgisch rallykampioen komt samen met Samuel Maillen aan de start in de Rally van Haspengouw met de Skoda Fabia Rally2 evo van PTR Racing. Na een foutje op de openingsproef, waar hij verrast werd door watergladheid, geraakte Fernémont vorig jaar niet verder dan de vierde plaats. Dit jaar is hij gebrand op revanche in de rally en in de strijd om de Belgische rallytitel. Vorig jaar haakte hij in die strijd vroegtijdig af toen de titelstrijd eigenlijk al vrij snel beslist werd in het voordeel van kersvers kampioen Stéphane Lefebvre.

Cédric Cherain (Hyundai i20 N Rally2)

Woensdag maakte ook Cédric Cherain zijn comeback in de topcategorie van de Belgische rallysport bekend. Cherain heeft zijn zinnen vol op de Belgische titel gezet in 2023 en verruilt zijn Porsche 997 GT3 voor een gloednieuwe Hyundai i20 N Rally2. Onder de vlag van het BMA Hyundai i20 Junior Team zal hij samen met Damien Withers acht wedstrijden afwerken dit jaar, te beginnen met de Rally van Haspengouw eind februari. Cherain gaf aan dat komend seizoen misschien wel zijn allergrootste kans wordt om zich te kronen tot Belgisch kampioen, en in een auto waarmee Grégoire Munster zich al bewezen heeft vlakken we hem zeker niet uit voor de zege.

Maxime Potty (TBA)

Maxime Potty, vorig jaar derde in het Belgisch Rallykampioenschap, houdt het voorlopig nog even spannend met welke auto hij aan de start komt in Sint-Truiden. De inschrijving voor de Rally van Haspengouw is reeds de deur uit, maar hij heeft nog niet bekendgemaakt met welke auto hij aan de start komt. Wat zeker is, is dat hij en Renaud Jamoul weer uit zullen komen in de Rally2-categorie en in de Rally van Haspengouw zullen mikken op hun eerste podiumplaats. Potty’s beste resultaat is vooralsnog een vierde plek tijdens de South Belgian Rally van 2021.

William Wagner (Volkswagen Polo GTI R5)

Iemand die we ook zeker niet uit mogen vlakken voor een topklassering is de Franse Belg William Wagner. Wagner staat voor de derde opeenvolgende keer in de Rally van Haspengouw aan de start ter voorbereiding op zijn campagne in het Franse Rally Kampioenschap. Vorig jaar werd hij knap vijfde met de Volkswagen Polo GTI R5, de wagen die hij dit jaar ook weer aan de start zal brengen. In 2020 was Wagner zelfs lange tijd op weg naar een podiumklassering, maar werd toen uiteindelijk zesde met de Citroën C3 Rally2.

Jos Verstappen (Skoda Fabia RS Rally2)

Ook Jos Verstappen heeft bevestigd dat zijn tweede jaar in de rallysport opnieuw op het Belgisch Rallykampioenschap is geconcentreerd. De vader van de regerend F1-kampioen heeft voorlopig negen wedstrijden op het programma staan en trapt af tijdens de Rally van Haspengouw. In de tweede helft van vorig seizoen was de Nederlander in staat mee te strijden om de podiumplekken in de East Belgian Rally, de Condroz Rally en de Spa Rally. In de Haspengouw Rally zorgt Verstappen senior voor een Belgische primeur: Hij zal namelijk naar alle waarschijnlijkheid de gloednieuwe Skoda Fabia RS Rally2 aan de start brengen. Met dit rallywapen hoopt hij een gooi te wagen naar zijn allereerste podiumklassering en de overwinning in de BRC Masters Cup.

Bastien Rouard (Hyundai i20 N Rally2)

Het nieuwe BMA Hyundai i20 Junior Team maakte een line-up van drie rijders bekend. De naam van Bastien Rouard was misschien wel de meest verrassende naam in dat lijstje. Hij kan in een professionele omgeving de nodige kilometers opdoen om op termijn zijn ambities naar boven proberen bij te stellen. Net als Cherain zal Rouard acht wedstrijden afwerken komend seizoen en zal hij zich proberen te meten met de subtop van de Belgische rallysport. Het laatste optreden in Haspengouw van de 34-jarige coureur stamt uit 2019, toen hij als zevende algemeen over de eindstreep kwam.

Nicola Stampaert (Skoda Fabia R5)

Ex-motorcrosser Nicola Stampaert gaf tijdens de seizoensafsluiter in Spa eind vorig jaar de eerste sporen aan zijn nieuwe rallywapen: een Skoda Fabia R5 uit de stal van Pieter Tsjoen Rally. Met dit rallywapen zullen Stampaert en navigator Christophe Doublet dit jaar een uitgebreid programma rijden in het Belgisch Rallykampioenschap, en uiteraard mocht de Rally van Haspengouw daarin niet ontbreken. Stampaert was de eerste Rally2-coureur die zijn inschrijving officieel bevestigde en we zijn benieuwd hoeveel progressie hij komend jaar kan boeken in de Rally2-klasse.

Jimmy D’Hondt (Ford Fiesta Rally2)

Zijn deelname aan de Rally van Haspengouw is nog niet officieel bevestigd, maar Jimmy D’Hondt kondigde eind vorig jaar al aan zijn titel in de BRC Masters Cup te verdedigen en de Rally van Haspengouw is er eentje die de lokale favoriet bijna nooit overslaat. In de BRC Masters Cup zal hij het opnieuw op gaan nemen tegen de sterke Nederlandse delegatie van vorig seizoen en dus zal consistentie het sleutelwoord zijn voor D’Hondt en navigator David Vanrijkelen, die naar verwachting opnieuw de strijd aan zullen gaan met een Ford Fiesta Rally2.

Charles Munster (Hyundai i20 N Rally2)

Charles Munster treedt in de voetsporen van zijn oudere broer Grégoire en zal zijn eerste volledige seizoen rijden in de Rally2-categorie onder de vlag van het BMA Hyundai i20 Junior Team. Hij zal een team vormen met zijn nieuwe navigator Xavier Portier en zal tijdens de Rally van Haspengouw vooral ervaring willen opdoen. Ongetwijfeld zullen we nog veel van de jongste telg van de Munster-familie gaan zien, en de overstap naar de Hyundai i20 N Rally2 is dan ook een uitgelezen kans om zijn potentie te laten zien.

Marc Timmers (Skoda Fabia R5)

Een opvallende inschrijving voor de Rally van Haspengouw kwam van Marc Timmers en Stéphane Prévot. 33 jaar nadat dit duo samen in het BRC reed met een Mitsubishi Galant VR-4 maken zij hun rentree en huren voor deze unieke gelegenheid een Skoda Fabia R5 bij SXM. Het laatste optreden van Timmers stamt af uit 2018, toen hij tijdens de Rally van Haspengouw met Peter Kaspers aan zijn zijde als vierde algemeen eindigde in een Subaru Impreza WRC. We zijn benieuwd wat hij vijf jaar na dat spectaculaire optreden allemaal kan laten zien.

Cédric de Cecco (Citroën C3 Rally2)

Cédric de Cecco maakt zijn rentree in de Haspengouw Rally. Het is voor het eerst sinds 2008 dat De Cecco weer aan de start staat van de rally, toen reed hij nog met een Ford Fiesta ST. Opvallend genoeg is hij één van de weinigen die trouw is gebleven aan de Citroën C3 Rally2, de kampioensauto van vorig seizoen. Met een derde plaats in de Spa Rally als afsluiting van afgelopen seizoen gaat de 38-jarige coureur met een goed gevoel van start tijdens het nieuwe rallyseizoen. Wie weet wat hij na 15 jaar van afwezigheid kan laten zien in en rondom Sint-Truiden?

Emile Breittmayer (Skoda Fabia Rally2 evo)

De familie Breittmayer start hun seizoen dit jaar met de Legend Boucles à Bastogne, maar daarna staat de Rally van Haspengouw op het programma. Waar vader Olivier aan de start zal komen met een prachtige Ferrari 308 GTB, komt zoonlief Emile Breittmayer tijdens een achttal wedstrijden in actie met een Skoda Fabia Rally2 evo. Breittmayer is daarmee de tweede Franse Rally2-rijder aan de start in de openingsmanche van het BRC in wat zijn debuut in de Haspengouw Rally wordt.

Matthias Boon (Subaru Impreza WRX STi)

Ook buiten de Rally2-categorie vinden we een aantal namen die zich kunnen mengen in de strijd voor een top 10-klassering. Een van de grootste outsiders is de altijd snelle Matthias Boon. Tijdens zijn laatste optreden in de Rally van Haspengouw in 2019 was de Subaru-rijder al lange tijd op weg naar een top 10-klassering, totdat hij moest opgeven met motorproblemen. In 2023 zal Boon dus sportieve revanche willen nemen om een top 10-klassering op te eisen tussen al het Rally2-geweld.

Glenn Janssens (Porsche 991 GT3)

De laatste smaakmaker die we vandaag uitlichten is oud-Historic-kampioen Glenn Janssens. Janssens is vooralsnog de enige GT-coureur die zich heeft aangemeld voor de Rally van Haspengouw met de altijd brute Porsche 991 GT3. Uiteraard is het afwachten in hoeverre hij concurrentie zal krijgen in zijn klasse van andere Alpine- of Porsche-bestuurders, maar de deelnemers hebben nog even de tijd. De inschrijving is namelijk nog geopend tot en met vrijdagavond 17 februari om 23:59.

Share this…