Rally-World

Feel the world of Rally

Rally van Haspengouw pakt uit met uitdagend parcours

Binnen een maand, op zaterdag 25 februari, opent de Rally van Haspengouw het seizoen 2023 in het Kroon-Oil Belgian Rally Championship. De 25e editie presenteert een parcours dat alle ingrediënten bevat van een echte Haspengouwse klassieker.

Na de winterpauze zullen de deelnemers op donderdag 23 februari vanaf 13:00 in Velm hun wagens al eens aan de tand kunnen voelen en zelf ritme op kunnen doen op de gekende shakedown, die niet gewijzigd is ten opzichte van vorig jaar. De gekende kasseistrook is het spektakelpunt van deze shakedown. De korte strook onverhard is trouwens het enige onverhard van het ganse weekend.

Op zaterdag 25 februari staan drie lussen van vier klassementsproeven op het programma, telkens na twee proeven onderbroken door een terugkeer voor een servicebeurt naar Hangar 66 in Sint-Truiden. Voor elke proef is ook een zone voorzien waar de rijders hun banden kunnen opwarmen. De openingsproef is Walshoutem (10,15 km), gekend om zijn passage aan het kapelletje, waar deze keer geen rondkoers voorzien is. De watersplash die vorig jaar Adrian Fernémont verraste kort na de start, is dit jaar verdwenen.

De tweede proef is Gingelom (10,96 km), een nieuwe proef die bij een aantal volgers gekend zal zijn omdat dit traject vorig jaar werd gebruikt als testbasis door een aantal teams. De proef bevat een rondkoers en de haarspeld is een gekend punt.

Na de service in Sint-Truiden, volgt klassementsproef Boekhout, die quasi ongewijzigd is overgenomen van vorig jaar. Enkel het slot van de proef is een beetje langer. De slotproef van de ronde en met zijn 13,22 km ook de langste proef van de wedstrijd is KP Gelmen, die start met een rondje rond het plein bij de start. Een ander gekend spektakelpunt is de haarspeld bij het kerkhof van Gelmen. In totaal staan tussen 8 uur ‘s ochtends en 8 uur ’s avonds 12 klassementsproeven op het programma, samen goed voor 137 km tegen de klok.

Ondertussen blijven de inschrijvingen binnenkomen. Zo heeft Emile Breittmayer zich ingeschreven met zijn Skoda Fabia Rally2 Evo, terwijl zijn pa Olivier met de exclusieve Ferrari 308 GTB aan de start komt in het kader van het Historic BRC. Cédric De Cecco komt ook aan de start met een Citroën C3 Rally2. De Cecco’s laatste deelname aan de Haspengouw Rally stamt alweer van 2008. Toen reed hij met een Ford Fiesta ST. Nog een klepper aan de start is Glenn Janssens, de Historic-kampioen van 2012, in zijn Porsche 991 GT3. Michiel Poel is de eerst ingeschreven Nederlander met een Renault Clio R3T, maar de verwachting is dat hij zeker niet de laatste zal zijn die het land zal vertegenwoordigen in Sint-Truiden.

Share this…