Foto: www.mediaevent.michelin.com

08-02-2016 – Volgens de organisatie van de WK Rally van Zweden wordt de 64e editie van deze rally mogelijk afgelast vanwege de hoge temperaturen. Dat maakte de organisatie vandaag bekend tijdens de persconferentie.

De combinatie van de warmte en hevige regenval zorgt ervoor dat de sneeuw gesmolten is. Dat levert een probleem op voor de enige wedstrijd van het jaar die volledig op sneeuw en ijs verreden wordt. We zagen al eerder dit jaar dat er bij de Rally van Letland, meetellend voor het Europese kampioenschap, hetzelfde probleem optrad, en ook deze werd uiteindelijk afgelast. Ook de Rally van Zweden loopt door de rare weersomstandigheden nu gevaar, en dat heeft de organisatie zojuist het besluit doen nemen dat vier van de proeven die op het programma stonden, eruit worden gehaald en dat we dus waarschijnlijk een verkorte editie krijgen van de rally.

Het grootste probleem wat de organisatie vreest met deze weersomstandigheden, is dat de WRC’s het wegdek zullen beschadigen, waardoor ze het zowel voor hun concurrenten als eventuele hulpdiensten gevaarlijk maken. De proeven die tot nu toe geschrapt zijn, zijn o.a. de special stage in Karlstad, de proef rondom Kirkenaer (KP5+6), en de Hagfors Sprint (KP15). De shakedown is overigens ook geannuleerd, en de verkenning is verplaatst naar de donderdag, wanneer de shakedown in eerste instantie zou plaatsvinden. Voor de historische categorie is de rally overigens helemaal geneutraliseerd.

Glen Olsson (CEO van Rally Zweden): “Het is angstaanjagend hoe snel het weer en de voorspellingen kunnen veranderen. Er lag een goede laag ijs op onze wegen, en op vrijdag waren de verwachtingen nog veelbelovend. De situatie is nu significant veranderd.”

Jonas Magnussen (Routemanager): De temperatuur ligt nog onder de nul graden, en ze voorspellen zelfs sneeuw voor het rallyweekend maar de grote vraag is of de wegen weer zullen bevriezen. Bevroren wegen zijn noodzakelijk om het evenement door te kunnen laten gaan.”

Rune Kjensli (Wedstrijdleider): “Het draait voornamelijk om de veiligheid van de deelnemers en de toeschouwers. Dat bepaalt of de rally doorgaat of niet. Als we de wegen te gevaarlijk vinden, kunnen we ze niet gebruiken.”

Het team van Volkswagen Motorsport was in ieder geval blij om te horen dat er tot nu toe in ieder geval een doorgang kon plaats vinden over de andere proeven, en zijn vastberaden deze wedstrijd op hun naam te schrijven. Later deze week volgen de verwachtingen van de rijders wanneer de persconferenties voorbij zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.