Rally-World

Feel the world of Rally

Renault onthult nieuwe Clio Rally3

Renault heeft maandag officieel zijn nieuwe rallywapen onthuld in de Rally3-categorie. De Franse fabrikant onthulde de nieuwe Renault Clio Rally3 op het Pas de la Casa circuit in Andorra, na een uitgebreid ontwikkelingsplan dat sinds mei vorig jaar werd uitgevoerd.

Sinds de FIA de zogenaamde Rally Pyramide geïntroduceerd heeft in 2019 heeft Renault zich gevestigd op het ontwikkelen van auto’s die in deze nieuwe categorieën konden worden ingezet. Zo kwamen ze eerst met de Renault Clio Rally5 in 2020 en een jaar later met de snellere Renault Clio Rally4 in 2021. Het Franse automerk ontwikkelde het afgelopen jaar haar eerste vierwielaangedreven auto met de Renault Clio Rally3, een auto die vanaf april komend jaar gehomologeerd zal worden en vanaf dan kan worden in gezet in alle onder FIA reglementen georganiseerde rallykampioenschappen.

Rally3-auto’s vormen onder meer het platform voor het Junior World Rally Championship. De categorie wordt daarentegen voorlopig nog maar vertegenwoordigd door één merk dankzij de door M-Sport gebouwde Ford Fiesta Rally3, die in 2021 debuteerde. De nieuwe Renault Clio Rally3 is ontworpen door Alpine in samenwerking met het Alpine F1 Team. Daarbij is de auto door acht verschillende rijders getest over 5000 kilometers over asfalt en gravel om de Rally3-variant van de Clio te optimaliseren voor de rallysport.

Één van de rijders die het Franse rallywapen onlangs mocht testen was oud Nederlands rallykampioen Jasper van den Heuvel. Het team van Heuvel-Motorsport maakte onlangs al bekend dat het team naast de Rally4 en Rally5-variant ook de Clio Rally3 zal gaan verhuren in Nederland en het buitenland. Naar alle waarschijnlijkheid zullen we de wagen dan ook nog dit jaar mogen aanschouwen op de Nederlandse en Belgische rallypaden.

Share this…