Dakar 2017: Brabec wint zevende etappe motoren

09-01-2017 – Ricky Brabec is de tweede week van de Dakar Rally 2017 begonnen met een overwinning. De Amerikaan was de snelste in de aangepaste zevende etappe naar Uyuni, waarmee hij zijn allereerste etappezege in de Dakar Rally pakte. Vanwege de regenval was de proef flink ingekort en liep uiteindelijk over 160 kilometer.

Nadat de vijfde etappe werd ingekort en de zesde werd geschrapt door het slechte weer, moest ook de proef van maandag onder het mes. Uiteindelijk werd de rit ingekort met een combinatie van stukken uit zowel de zesde als de zevende etappes. Maar ook in de ingekorte etappe gebeurde er maandag weer een hoop bij de motoren. Zo verloren een aantal grote namen kostbare minuten. Red Bull KTM-rijder Sam Sunderland opende zo de proef maar reed in de beginfase verkeerd. Toch wist hij de schade te beperken en kwam op 4 minuten en 45 seconden van Brabec als derde over de finish. De Portugees Paulo Goncalves finishte als tweede, op 1 minuut en 44 seconden achterstand van de Amerikaan.

Ondanks het tijdverlies van Sunderland tijdens deze etappe, blijft de Britse coureur goede zaken doen in het algemene klassement. Zo zag Sunderland zijn voornaamste concurrenten om de eindzege Pablo Quintanilla, Adrien van Beveren en Gerard Farres Guell meer dan tien minuten verliezen tijdens deze zevende etappe, waardoor de leider in het klassement zijn voorsprong op de nummers 2, 3 en 4 wist te vergroten. Matthias Walkner en Xavier De Soultrait maken de top-zes voorlopig vol en staan nog binnen de 40 minuten van Sunderland.

Maikel Verkade is voorlopig de snelste Nederlander tijdens deze etappe en finishte als 40e, terwijl kistrijder Robert van Pelt JR als 55e over de streep kwam met zijn Husqvarna. Zuiderbuur Gilles Vanderweyen finishte als 95e, nog voor Nederlandse debutant Arjan Bos, die de 99e positie opeiste. De etappe van maandag was het eerste gedeelte van de marathonetappe deze Dakar Rally. De deelnemers moeten het maandagavond zonder de assistentie van hun monteurs stellen, alvorens dinsdag het tweede gedeelte van de marathonetappe op de planning staat richting Salta.

 

Uitslag Etappe 7 Motoren:

1. Ricky Brabec USA Honda 02:02:05
2. Paulo Goncalves POR Honda +1m44s
3. Sam Sunderland GBR KTM +4m43s
4. Joan Barreda Bort SPA Honda +6m51s
5. Xavier de Soultrait FRA Yamaha +7m10s
6. Michael Metge FRA Honda +8m21s
7. Todd Smith AUS KTM +9m39s
8. Matthias Walkner OOS KTM +9m59s
9. Pablo Quintanilla CHI Husqvarna +10m28s
10. Walter Nosiglia Jager BOL Honda +10m39s
       
41. Maikel Verkade NED KTM +33m30s

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.