Afbeeldingsresultaat voor africa eco race 2018 stage 1

02-01-2018 – Na de ceremoniestart op oudejaarsdag in Monaco trokken de deelnemende teams van de Africa Eco Race de zee over naar Marokko, waar ze direct voorgelegd werden aan de eerste kilometers op snelheid. De etappe van Nador naar Dar Kaourda was 639 kilometers lang, met een korte special van 92 kilometers.

Op deze korte openingsetappe trapte de Italiaan Paolo Ceci het snelste af bij de motoren. De KTM-rijder klokte een tijd van 1 uur, 14 minuten en 7 seconden, en versloeg daarmee favoriet Pal Anders Ullevalseter, die 2 minuten en 19 seconden langzamer was dan zijn concurrent. De Rus Dmitry Agoshkov klokte opmerkelijk de derde tijd op nog geen vier minuten achterstand van de etappewinnaar. De enige Nederlander uit het motorenklassement, Erik Klomp, liep een half uur aan achterstand op en dat leverde hem een 24e positie op.

Bij de auto’s was het Vladimir Vasilyev die als favoriet het snelste van start ging. Achter het stuur van zijn Mini versloeg hij onder meer de Fransmannen Pascal Thomasse en Mathieu Serradori, die op een respectievelijke tweede en derde positie volgden. Verder bestaat de top tien uit vrijwel alleen maar Franse coureurs, en dus is het voor Vasilyev zaak de eer hoog te houden voor de Russische fans. Gerard van Lieshout en Guido Slaats moesten op hun beurt de Nederlandse eer hoog proberen te houden in het autoklassement. Hoewel Van Lieshout aangaf rustig te zijn begonnen aan de eerste etappe, sleepte het duo een 38e positie in de wacht.

Gerard de Rooy mocht zich kronen als eerste etappewinnaar bij de Trucks, maar dat was nog niet alles. De Nederlander reed een sterke eerste etappe en klokte in het totaalklassement, waarbij de motoren, auto’s en trucks bij elkaar worden gegooid, knap een derde tijd algemeen, en gaf daarmee slechts 5 minuten en 25 seconden toe op Vladimir Vasilyev. De Rooy gaf aan deze korte etappe niet teveel risico’s te hebben genomen om zo een lekke band te voorkomen. Toch kwam hij niet geheel ongeschonden over de finish, aangezien relschoppers met stenen de ruiten van de Iveco van De Rooy beschadigden.

Een andere Nederlander die zeer goede zaken deed tijdens deze eerste etappe was De Rooy’s teamgenoot, Wuf van Ginkel. Net als De Rooy had Van Ginkel wat tijdverlies door de langzamere deelnemers die voor hen startten, maar desondanks mocht hij tevreden zijn met een tweede tijd in het truckklassement en een zesde tijd algemeen op 8 minuten en 56 seconden van Vasilyev. Ook de andere Nederlanders kwamen tijdens deze eerste etappe gewoon aan de finish. Jan van de Laar klokte zo een vierde tijd in het truckklassement met zijn DAF op een kwartier achterstand van De Rooy. Achter hem wist Adwin Hoondert een zesde tijd in de wacht te slepen, gevolgd door Johan Elfrink (8e) en Aad van Velsen (10e).

Morgen staat de eerste lange etappe op het programma. De deelnemers krijgen een afstand van 479 kilomters voor hun kiezen waarvan maar liefst 443 kilometers aan special stage. In de etappe van Dar Kaoura naar Agdal zullen tevens de eerste duinen op de weg van de deelnemers komen, en daar zullen dan ook de eerste grote verschillen gemaakt kunnen worden.

In de Dakar Game zorgde deze korte etappe niet voor al te grote verschillen. De top 30 zit nog zeer dicht op elkaar en dus is er nog van alles mogelijk. De tussenstand van de Dakar Game kunt u hier terugvinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.