Dakar 2018: Sainz snelste in etappe voor de rustdag

12-01-2018 – Peugeot-coureur Carlos Sainz heeft de proef tussen Arequipa en La Paz donderdag als snelste afgewerkt. Het was voor de Spanjaard het eerste succes van deze Dakar, een dag voor de rustdag in Bolivia.

Gedurende de etappe bleef Sainz zijn teamgenoot St├ęphane Peterhansel voor, die als tweede over de eindstreep zou komen op ruim vier minuten achterstand. Beste Toyota-coureur was deze etappe Nasser Al-Attiyah, die derde werd op ruim vijf minuten. Voor Sainz is het zijn eerste overwinning in deze Dakar-editie. De etappe was, in tegenstelling tot de motoren en quads, niet ingekort, maar bevatte wel een verbindingsroute, waardoor de special ook uit twee delen bestond.

Bernhard ten Brinke verloor wel tijd ten opzichte van zijn concurrenten in het algemeen klassement. De Nederlander werd zevende op 9 minuten en 31 seconden, maar behield zijn derde plek in het algemene klassement. De achterstand op klassementsleider Peterhansel is nu 1 uur, 20 minuten en 41 seconden, maar de Toyota-coureur heeft nog een voorsprong van 3 minuten en 39 seconden op teamgenoot Al-Attiyah. De achterstand van de nummer twee in het algemeen klassement, etappewinnaar Sainz, bedraagt na etappe zes nog 27 minuten en 10 seconden.

Ook de andere Nederlanders kwamen in een redelijke tijd aan de finish. Peter van Merksteijn kwam zo op een dertiende plaats aan de finish op 19 minuten achterstand van Sainz. Erik Wevers eindigde op zijn beurt als twintigste op iets meer dan een half uur achterstand. Maik Willems kwam op een 37e plaats over de eindstreep en kon zich gereed maken voor de jaarlijkse selfie met de president van Bolivia tijdens het feestelijke onthaal in La Paz. Tim en Tom Coronel eindigden op een 41e positie, op iets meer dan een uur achterstand van Sainz.

Opnieuw moest een Mini-coureur de wedstrijd verlaten. Orlando Terranova moest noodgedwongen opgeven nadat hij door hoogteziekte niet verder kon. Ook Yazeed Al Rajhi liep flinke vertraging op in de zesde etappe. Het is niet duidelijk wat de oorzaak van de problemen was bij de Saudi. Met het definitief wegvallen van Terranova is Mini de tweede coureur kwijt, nadat Nani Roma tijdens de derde etappe al uit de wedstrijd crashte.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.