Dakar 2018: tweede eindzege voor Sainz in knotsgekke wedstrijd

21-01-2018 – Carlos Sainz heeft voor de tweede keer in zijn carrière de Dakar Rally gewonnen. Na vijf achtereenvolgende edities de finish niet gehaald te hebben, deed hij dat dit jaar wel zonder fouten te maken. Giniel de Villiers won de laatste etappe.

De geroutineerde Spanjaard bleef ondanks grote druk overeind tijdens het tweede deel van de rally nadat hij profiteerde van problemen bij teamgenoot Stéphane Peterhansel. Sainz kwam later door die zevende etappe nog wel in opspraak omdat hij quadrijder Kees Koolen aangereden zou hebben. De Spanjaard kreeg in eerste instantie een tijdstraf van tien minuten die later weer ingetrokken werd nadat Peugeot nieuw bewijsmateriaal aanleverde. Met de data die Peugeot liet zien werd echter niet duidelijk dat er geen contact zou zijn geweest tussen Koolen en de 3008 DKR Maxi van Sainz. Koolen heeft aangekondigd verdere stappen te ondernemen.

Waar Sainz in de afgelopen jaren regelmatig op fouten te betrappen was, maakte hij die dit jaar niet. Nadat hij in de zevende etappe aan de leiding van het klassement kwam, kon hij managen. Daarbij werd hij geholpen door de annulering van de negende etappe en de chaos in de voorlaatste etappe. De concurrenten kwamen amper dichterbij in de laatste week terwijl Sainz zelf ook niet ongeschonden uit de strijd kwam met onder andere een schakelprobleem in de 12e etappe.

De andere Peugeot-rijders deden zichzelf de das om terwijl ze feitelijk het beste materiaal tot hun beschikking hadden. Cyril Despres reed in de vierde etappe de achterkant van zijn wagen en kwam pas diep in de nacht aan de finish. Sébastien Loeb moest op zijn beurt de lastige vijfde etappe openen en verloor heel veel tijd voor hij op moest geven omdat navigator Daniel Elena zijn stuitbeen brak bij een harde landing. Peterhansel ging tijdens de zevende etappe in de fout en verloor daarbij fors tijd, dat herhaalde zich nog eens in de dertiende etappe waar ‘Monsieur Dakar’ een boomstronk raakte en de wielophanging van de Peugeot beschadigde. Het doel van teambaas Bruno Famin is echter bereikt: één van de Peugeots moest na veertien dagen koers aan kop staan en dat is gelukt.

De vierde etappe was doorslaggevend voor de klassementsambities van Nasser Al-Attiyah. De Toyota-rijder verloor een uur en kwam die achterstand nooit meer te boven. Hij won in totaal vier etappes tijdens de rally en vocht zich terug naar een tweede plaats in het klassement. Hij bleef daarmee Giniel de Villiers voor die de laatste etappe op zijn naam schreef. De Zuid-Afrikaan haalde ook tijdens zijn veertiende deelname de finish. Voor Peterhansel bleef de vierde plaats over, een klassering waarmee hij zijn Dakar-carrière ongetwijfeld niet wil afsluiten.

Jakub Przygonski sleepte een vijfde plaats binnen en werd daarmee de beste Mini. X-Raid kende een dramatische editie van de Dakar door een mix van crashes en andere problemen. Van de zeven gestarte équipes kwamen er vier aan de finish. Khalid Al-Qassimi pakte de zesde plaats in de Peugeot van PH Sport, hij eindigde daarmee voor Martin Prokop

Beste Nederlander in het autoklassement leek lange tijd Bernhard ten Brinke te worden, totdat de Toyota-rijder vrijdag in de voorlaatste etappe moest opgeven vanwege een opgeblazen motor. Beste Nederlander wordt daarmee Peter van Merksteijn, die de rally voor het eerst wist uit te rijden met een knappe achtste plaats in het algemeen klassement. Als kers op de taart pakte de Toyota-rijder zaterdag in de laatste etappe ook nog eens zijn beste dagresultaat met een sterke vijfde tijd.

De overige drie Nederlandse equipes die de finish van Dakar 2018 hebben gehaald bij de auto’s zijn Maik Willems en Robert van Pelt (24e), Tim en Tom Coronel (35e) en Erik Wevers en Anton van Limpt (37e).

Eindstand Auto’s

Pos. Coureur
Nat. Merk Tijd Straftijd
1. Carlos Sainz SPA Peugeot 49u16m18s  
2. Nasser Al-Attiyah QAT Toyota +43m40s  
3. Giniel de Villiers ZAF Toyota +1u16m41s  
4. Stephane Peterhansel FRA Peugeot +1u25m29s  
5. Jakub Przygonski POL MINI +2u45m24s  
6. Khalid Al Qassimi VAE Peugeot +4u20m58s  
7. Martin Prokop TSJ Ford +7u20m49s +1u10m00s
8. Peter van Merksteijn NED Toyota +7u41m28s  
9. Sebastian Halpern ARG Toyota +9u08m10s  
10. Lucio Alvarez ARG Toyota +9u18m46s  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.