Rally-World

Feel the world of Rally

Sainz slaat toe in slotfase tijdens openingsetappe Dakar

De eerste echte etappe van de Dakar Rally zit erop. De deelnemers kregen een lus van 367 kilometers voor hun kiezen met de start en finish in het Saoedische Sea Camp. Op de eerste dag van het nieuwe jaar gebeurde er meer dan genoeg! Lees hieronder het verslag van de auto’s tijdens de eerste etappe van Dakar 2023.

Na zijn overwinning in de proloog van zaterdag koos Mattias Ekström ervoor om als negende te starten tijdens de eerste etappe op zondag. Van de top 10 kreeg hij enkel negenvoudig WRC-kampioen Sébastien Loeb achter zich aan. Ekström beet zich gelijk vast in deze eerste etappe en leek lange tijd op weg naar zijn tweede opeenvolgende etappezege in de Dakar van 2023, maar net zoals bij de motoren zat het venijn in de staart bij de auto’s…

Het was de navigatie die uiteindelijk de mannen van de jongens zou scheiden in de slotfase, waar de deelnemers bovendien de eerste duinen voor hun kiezen kregen. Carlos Sainz was na 277 kilometer nog bijna twee minuten langzamer dan Ekström door een lekke band, maar had aan de finish zijn achterstand omgebogen in een voorsprong van 47 seconden op zijn Zweedse teamgenoot. Ekström kreeg na afloop ook nog eens een kwartier tijdstraf en zou tot ver buiten de top 10 terugvallen.

Sainz werd op het podium vergezeld door Loeb, die lange tijd met Ekström in gevecht was voor de etappezege met de BRX Hunter. Yazeed Al-Rajhi was namens het Belgische Overdrive de fabrieksrijders van Toyota de baas en sloot met zijn Hilux aan op de derde plaats. Guerlain Chicherit bevestigde tijdens de proloog al dat hij de goede smaak helemaal te pakken had bij zijn terugkeer in het autoklassement, en bestempelde dat tijdens de eerste etappe nog maar eens met een vierde plaats, ondanks een minuut tijdstraf. Een derde BRX eindigde op de vijfde plaats met de Litouwer Vaidotas Zala achter het stuur.

Fabrieksrijder van dat BRX-team Orlando Terranova lag gedurende de etappe continu buiten de top 10, maar maakte juist in de laatste fase van de proef tijd goed en vocht zich daardoor knap terug naar de zesde positie. Regerend kampioen Nasser Al-Attiyah moest het uiteindelijk doen met een zevende plek. De Qatarees begon de etappe goed, maar kon het tempo op de Audi’s en BRX’en al snel niet meer volgen en kreeg daarbovenop met problemen te kampen in het slotstuk van de etappe, waardoor de Toyota-rijder nog eens kostbare minuten verloor.

De top 10 werd compleet gemaakt door Brian Baragwanath, Jakub Przygonskí en Stéphane Peterhansel. Henk Lategan, die de ondankbare taak kreeg om het spits af te bijten tijdens deze eerste etappe, kende daar veel moeite mee. De Zuid-Afrikaanse fabrieksrijder kwam met een gehavende Toyota aan de finish op ruim elf minuten van de etappewinnaar, wat hem een elfde plek opleverde.

Erik van Loon wist zich na zijn knullige crash op zaterdag aardig te herpakken tijdens de eerste etappe op zondag. De Brabander mocht deze etappe als 25e van start maar wist zich knap terug te vechten naar een 13e plek, maar een flinke tijdstraf deed Van Loon en navigator Sebastien Delaunay dan weer terugvallen naar de 38e plek tijdens de etappe. Het zit het Nederlands-Franse duo nog niet mee in hun missie de top 10 in de Dakar Rally te halen dit jaar.

Tim en Tom Coronel doen daarentegen vooralsnog keurige zaken in het klassement en kwamen met een keurige 23e tijd als uiteindelijk snelste Nederlanders aan de finish. Maik Willems kwam aan de finish met een achterstand van anderhalf uur op de etappewinnaar, terwijl debutanten Dave Klaassen en Ronald van Loon ruim twee uur meer nodig hadden dan Sainz om de etappe af te werken.

Voor Michel Kremer is de Dakar zondag sneu ten einde gekomen. De auto van de debutant uit de Coronel-formatie vloog na zo’n zeventig kilometer in de brand. Kremer en navigator Thomas de Bois konden de wagen tijdig verlaten, maar blussen was niet meer mogelijk.

UITSLAG ETAPPE 1 AUTO’S

  1. Carlos SAINZ (Audi)
  2. Sébastien LOEB (BRX – +0:23)
  3. Yazeed AL-RAJHI (Toyota – +1:59)
  4. Guerlain CHICHERIT (BRX – +2:04)
  5. Vaidotas ZALA (BRX – +6:28)
  6. Orlando TERRANOVA (BRX – +6:59)
  7. Nasser AL-ATTIYAH (Toyota – +7:19)
  8. Brian BARAGWANATH (Century – +7:33)
  9. Jakub PRZYGONSKÍ (Mini – +8:52)
  10. Stéphane PETERHANSEL (Audi – +8:54)

Share this…