Foto: www.todoterreno.pt

07-06-2015 –  Met nog één dag te gaan is Craig Breen met een kleine voorsprong op Kajetan Kajetanowicz de leider in het voorlopige klassement tijdens de SATA Rallye Açores. Wat er eerder dit weekend allemaal gebeurde is hier te lezen. Hieronder is te lezen hoe het de rijders afging tijdens de laatste dag in de Azoren.

De leiding die voor Breen van korte duur was, want vrijwel direct op de zaterdag wist Kajetanowicz de twee seconden achterstand goed te maken en pakte nu de leiding met een halve seconde op Breen. Op KP13 was het echter Breen die een flinke klap uitdeelde in het klassement. Hij wist maar liefst 16 seconden op Kajetanowicz te pakken en was ondertussen ruim de leider geworden in het klassement. Kajetanowicz moest op de laatste proef van de eerste bouclé de aanval in, en moest de bouclé uiteindelijk afsluiten met een achterstand van een kleine 12 seconden.

Na een lange tussenstop gingen de rijders zitten voor nog eenmaal een bouclé van 3 proeven in de prachtige maar verraderlijke Azoren, vooral dat laatste zal bij veel deelnemers in hun hoofd zitten, die deze wedstrijd al eerder moesten opgeven. Terug naar de strijd vooraan, waar opnieuw Craig Breen zijn slag sloeg op KP15 en zijn voorsprong uitbreidde naar 22 seconden. Breen hoefde eigenlijk alleen nog maar de wedstrijd controleren, tenzij de rollen in deze wedstrijd ineens om zouden slaan door een fout / weersverandering.

Op de laatste proef was het echter Kajetanowicz die erg veel tijd liet liggen, en uiteindelijk met meer dan een minuut achterstand 2e algemeen werd. Ricardo Moura wist tijdens zijn thuiswedstrijd een erg sterke wedstrijd te rijden, maar het was niet genoeg om de Europese ’toppers’ bij te kunnen houden. Desondanks wist Moura een derde positie algemeen, en de winst bij de Portugezen op zijn naam te schrijven, voor o.a. Magalhães (4e algemeen) en Fontes (6e algemeen). De laatst genoemde moest zijn top 5 positie uiteindelijk opgeven aan de Fransman Robert Consani, die na een wat moeizame eerste dag weer veel tijd wist goed te maken op de laatste dag.

In het ERC Junior kampioenschap was het voor het eerst dit seizoen niet de Zweed Emil Bergkvist die aan het langste eind trok. Bergkvist kende dit weekend ook een moeizame rally en moest het uiteindelijk doen met een 4e positie in zijn klasse. De strijd ging hier eigenlijk tussen Peugeot-rijders Ingram en Sirmacis. Sirmacis kende eigenlijk al snel een moeilijke wedstrijd en het ongeluk die hij op de zaterdag maakte zorgde ervoor dat hij uiteindelijk moest opgeven. Chris Ingram en navigator Gabin Moreau pakten uiteindelijk de winst voor de Portugees Diogo Gago (2e) en de Noor Steve Rokland (3e).

Het Europees Rally Kampioenschap zal over een paar weken alweer vervolg krijgen tijdens de 51e editie van de Kenotec Ypres Rally, voor de Belgen het hoogtepunt van het jaar! Breen, Kajetanowicz, Consani en de rest van de ERC top zullen tijdens deze wedstrijd de strijd aangaan met de Belgische top met o.a. Freddy Loix, Kris Princen, Vincent Verschueren en natuurlijk onze eigen Nederlander Kevin Abbring, die samen met Pieter Tsjoen van start zal gaan in een Citroën DS3 R5! Voor meer info over de deelnemers en de wedstrijd in België kunt u hier terecht: http://www.ypresrally.com/. Ook wij van Rally-World zullen u elke dag op de hoogte brengen, van de start tot aan de finish, in zake van deze rally.

Eindklassement 50e SATA Rallye Açores 2015:

1. C. Breen / S. Martin (Peugeot)

2. K. Kajetanowicz / J. Baran (Ford – +1:02.1)

3. R. Moura / A. Costa (Ford – +2:14.3)

4. B. Magalhães / H. Magalhães (Peugeot – +3:04.9)

5. R. Consani / M. Vilmot (Citroën – +5:54.2)

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.