foto van Rally-World.

20-05-2017 – Op zaterdag 8 april ging de tweede wedstrijd voor Rudy en Joost Schenkeveld van het rallyseizoen 2017 van start tijdens de Centraal Nederland Rally rondom Putten en Voorthuizen. Inmiddels is het team ook weer druk bezig met de voorbereidingen voor de ELE Short Rally, die volgende week voor de deur staat.

Eerder dit jaar begonnen de gebroeders Schenkeveld hun seizoen al in Belgiƫ, tijdens de Rallye de Hannut. Met maar liefst 150 andere concurrenten en een zeer gevarieerd deelnemersveld ging het team de strijd aan tijdens de wedstrijd waar ze in 2016 nog een 24e eindklassering uit wisten te halen. Dit jaar wist het team hier uiteindelijk als 21e te eindigen, ondanks het feit dat niet alles even soepel verliep. Rudy Schenkeveld legt uit.

Rudy Schenkeveld: “We hebben de polo deze winter helemaal op nieuw opgebouwd. Paar kleine aanpassingen. Niet veel bijzonders. 2 weken voor de eerste wedstrijd het auto getest op het circuit van assen en daarna de Auto door gebracht naar Hans Weijs voor de afstellen. 3 dagen voor de wedstrijd de auto weer op gehaald. En zo gingen we de eerste wedstrijd van het jaar van start, de Rally van Hannuit. Totaal 12 mooie proeven. Alles ging perfect. Alleen hadden we op sommige proeven last van een te lage top snelheid. Maar buiten dat was het een perfecte wedstrijd. We gingen voor de top 40. Met een start veld van 155 deelnemers moet dat met een beetje gas geven wel lukken. Maar het werd anders: 21ste werden we. We hadden dus zeker niet stil gezeten. Het enigste wat kapot was gegaan is een motor rubber. Even vervangen en de auto wassen en stond weer klaar voor de volgende wedstrijd, de Centraal Nederland Rally.”

Voorafgaand de Centraal Nederland Rally ontving het team startnummer 38, ergens achteraan het deelnemersveld. Hier werd nogal over gemopperd. In het verleden heeft het team met de Volkswagen Polo CoupĆ© al eens vaker een lager startnummer ontvangen, en in Rudy’s ogen wordt het team dan ook telkens opnieuw geacht zichzelf te ‘bewijzen’. Het mopperen was dan ook niet geheel onterecht, want er zouden in totaal 2 rondkoersen op het programma staan. Toch ging het team er alsnog voor het best mogelijke resultaat. Helaas ging het halverwege de wedstrijd even mis voor de jongens, maar daarna herpakte het duo Schenkeveld-Schenkeveld zich gelijk sterk, met als resultaat een uiteindelijke 13e positie na 5 klassementsproeven. Rudy en Joost hadden ook tijdens deze wedstrijd het voordeel dat het terrein niet geheel onbekend voor hen was.

Rudy Schenkeveld: “De 2 proeven die gereden werden waren mooie proeven. In het verleden werden deze al een keer gebruikt in de Barneveld Rally, dus ze waren niet helemaal onbekend. Ze hadden vooraf nog een andere proef in petto bij Apeldoorn met veel onverhard, maar helaas ging die niet door. We hebben de proeven goed kunnen afwerken, alleen onze start nummer was triest. We rijden al wat jaartjes mee, en het lijkt erop dat het team en de bejaarde polo zich nog steeds moeten bewijzen, maar goed daar zijn al vaker dingen over gezegd. Op KP2 werd al gauw de voorganger ingehaald en daarbij 200 meter daarna de voorganger daarvoor. Dus de snelheid zat er goed in. Alleen op KP3 hadden we ons enigste momentje. Bij het aanremmen brak de auto achter uit. Waardoor we in een greppel belandde en een tijdverlies opliepen van 25 seconden, dus dat viel opzich nog wel mee. Toch kostte dat aan de einde van de wedstrijd 1 plek in de eind uitslag, en werden we 13de algemeen en 1e in de klasse, Dus alsnog niet slecht.”

De volgende wedstrijd voor het team is zoals gezegd de ELE Short Rally. Daar zullen Rudy Schenkeveld, dit keer niet genavigeerd door zijn broer Joost, en Timothy Kion met elkaar de strijd weer aangaan om de ereposities. De keuze voor deze wedstrijd is overigens wel wat opvallend, aangezien Team Schenkeveld alweer een hele lange tijd voor het laatst actief was tijdens dit evenement. Des te meer is deze wedstrijd dus een grote uitdaging voor zowel het team als de machine, en Rudy kijkt dan ook erg naar komend weekend uit.

Rudy Schenkeveld: “De volgende wedstrijd is ELE Short Rally met een andere navigator, namelijk Timothy Kion. Ik heb voor deze wedstrijd gekozen, omdat ik toch in beweging wil blijven, want de laatste wedstrijden gaan super. Het zijn trouwens mooie proeven en dat weet ik nog uit het verleden, helaas alweer 10 jaar geleden. Normaal rij ik met Joost, maar die is vader geworden van een zoon, Loek, dus die slaat even 1 wedstrijd over. Ter voorbereiding van deze wedstrijd is er weinig aan de auto te doen; rondom nieuwe remmen en even de remvloeistof ververst, gewoon de standaard dingen, maar we hebben er zin in!”

In het videoverslag hieronder blikken we nog eens terug op enkele hoogtepunten van Team Schenkeveld op zaterdag 8 april tijdens de Centraal Nederland Rally. Beeldmateriaal met dank aan Jelle Ruitenberg, Joost Schenkeveld en Mitchel van der Hoef.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.