Rally-World

Feel the world of Rally

Sébastien Loeb crasht in vijfde etappe Dakar Rally

Een mooie eindklassering spat nu definitief uiteen voor negenvoudig WRC-kampioen, die vooralsnog een dramatische Dakar Rally kent. Lees hieronder alles wat er gebeurde tijdens de vijfde etappe in het autoklassement.

Nasser Al-Attiyah ging als leider in het klassement van start tijdens deze etappe. De Toyota-coureur zag echter op weg naar etappe vijf dat grote concurrent Audi extra pks zou krijgen van de organisatie wegens een balance of performance. De organisatie oordeelde na een data-analyse van de eerste drie etappes dat dit noodzakelijk was om de ‘balance of performance’ gelijk te trekken. Dat tot grote woede van klassementsleider Nasser Al-Attiyah. Hij meldde zich op Twitter met de tekst: “Wat een verrassing dat ze onze grootste rivaal 11pk meer geven!!! Bedankt voor het vroeg de nek omdraaien van deze race.”

Een furieuze Al-Attiyah moest het in de openingsfase van deze vijfde etappe nog afleggen tegen Stéphane Peterhansel en Sébastien Loeb, maar in het tweede gedeelte van de etappe maakt de Toyota-rijder het verschil. Vanaf kilometer 210 liep de voorsprong van Al-Attiyah op en aan de finish was hij een kleine 2 minuten sneller dan Audi-rijder Carlos Sainz en breidt daarmee zijn voorsprong in het algemeen klassement alleen maar verder uit.

Peterhansel eindigde uiteindelijk als derde nadat hij in het slotstuk van de etappe nog veel tijd liet liggen. Voor Peterhansel is het daarentegen wel voldoende om de tweede plek in het algemeen klassement over te nemen van Yazeed Al-Rajhi, die als vierde eindigde voor Guerlain Chicherit. Het verschil in het klassement tussen Al-Attiyah en Peterhansel bedraagt nu 22 minuten en 36 seconden, terwijl Al-Rajhi iets daarachter volgt op 27 minuten achterstand van de klassementsleider. Henk Lategan ging met zijn Toyota het snelst van start maar eindigde uiteindelijk als zesde, voor de bijzonder snelle debutant Lucas Moraes. Lategan’s teamgenoot Giniel de Villiers kwam op iets minder dan 20 minuten achterstand als achtste over de eindstreep.

In dit rijtje missen we negenvoudig WRC-kampioen Sébastien Loeb, die op weg was naar een mooie klassering in de top 3. In de laatste 20 kilometer kwam er abrupt een einde aan de opmars van de Fransman toen de BRX-rijder ongelukkig crashte. Loeb kwam uiteindelijk wel aan de finish aan na 20 minuten tijdverlies als negende, maar voor het klassement deed hij sowieso al niet meer mee na heel veel tijdverlies eerder deze rally.

Erik van Loon kwam donderdag ook al vroeg in de etappe in de problemen. Na 138 kilometer stond Van Loon een half uur stil. Hij kon zijn weg vervolgen, maar de problemen bleven hem en navigator Sébastien Delaunay parten spelen. Het duo verloor uiteindelijk maar liefst anderhalf uur en daarmee hun top 10 klassering in het algemeen klassement. Voor Tim en Tom Coronel verliep de etappe een stuk beter. Zij kennen deze Dakar Rally amper problemen en sluiten ook de vijfde etappe keurig af als 21e algemeen. Daarmee zijn de broers nu ook de best geplaatste Nederlanders in het algemeen klassement op de 16e plek.

UITSLAG ETAPPE 5 AUTO’S

 1. Nasser AL-ATTIYAH (Toyota)
 2. Carlos SAINZ (Audi – +1:57)
 3. Stéphane PETERHANSEL (Audi – +3:44)
 4. Yazeed AL-RAJHI (Toyota – +8:43)
 5. Guerlain CHICHERIT (BRX – +11:09)
 6. Henk LATEGAN (Toyota – +12:33)
 7. Lucas MORAES (Toyota – +16:16)
 8. Giniel DE VILLIERS (Toyota – +19:44)
 9. Sébastien LOEB (BRX – +19:58)
 10. Vaidotas ZALA (BRX – +20:32)

TUSSENSTAND NA ETAPPE 5 AUTO’S

 1. Nasser AL-ATTIYAH (Toyota)
 2. Stéphane PETERHANSEL (Audi – +22:36)
 3. Yazeed AL-RAJHI (Toyota – +27:01)
 4. Carlos SAINZ (Audi – +34:52)
 5. Henk LATEGAN (Toyota – +57:58)
 6. Lucas MORAES (Toyota – +1:01:43)
 7. Giniel DE VILLIERS (Toyota – +1:07:57)
 8. Mattias EKSTRÖM (Audi – +1:35:56)
 9. Martin PROKOP (Ford – +1:52:05)
 10. Romain DUMAS (Toyota – +1:52:10)
Share this…