Rally-World

Feel the world of Rally

Sébastien Loeb recordhouder in de Dakar Rally

Sébastien Loeb heeft een nieuw record gevestigd! De negenvoudig wereldkampioen rallyrijden heeft in de rallysport al diverse records op zijn naam staan, maar na zaterdag gaat hij ook de boeken in als recordhouder in de Dakar Rally. Een record dat al afstamt uit de editie van 1989, toen Ari Vatanen met zijn Peugeot 405 T16 de Parijs-Dakar Rally domineerde.

BRX-rijder Sébastien Loeb verloor al vroeg in de Dakar veel tijd door een technisch probleem, maar is sindsdien een vaste waarde. Sinds de achtste etappe van afgelopen zondag is hij ongeslagen. Ook zaterdag kwam daar geen verandering in. Loeb noteerde bij de drie GPS-punten de snelste tijd en kwam aan de finish met een aardige voorsprong. Het is voor het eerst sinds 2011 dat een coureur bij de auto’s zeven etappes wint in dezelfde Dakar. Destijds was het Carlos Sainz die dat aan het stuur van een Volkswagen deed. Belangrijker nog is het record van zes achtereenvolgende overwinningen. Ari Vatanen zette het oude record in 1989 toen hij vijf dagen achter elkaar won. 

Loeb was ruim 5 minuten sneller dan klassementsleider Nasser Al-Attiyah, maar daar zal de Qatarees zich niet zo druk over maken. De kopman van Toyota Gazoo Racing heeft al sinds de rustdag een ruime voorsprong en kan zonder risico door de duinen heen. Dat is dan ook precies wat Al-Attiyah doet. Door zijn slimme strategie levert hij elke dag een paar minuten in op zijn dichtste achtervolger Loeb, maar blijft de viervoudig Dakar-winnaar verder foutloos en kan zijn vijfde overwinning in de zwaarste rally ter wereld hem bijna niet meer ontgaan.

De derde tijd in de etappe was er voor Audi-rijder Mattias Ekström. Ekström zit er al een aantal dagen goed bij, maar het lukt hem maar telkens niet om nog een dagsucces voor het Duitse fabrieksteam te boeken dat al zo’n dramatische Dakar Rally achter de rug heeft. De Zweed is de afgelopen etappes telkens als tweede of derde geëindigd in de schaduw van Sébastien Loeb en heeft morgen nog één kans om zijn eerste echte etappe te winnen, nadat hij eerder deze rally al de korte proloog won.

Toyota-rijder Henk Lategan sloot de etappe af als vierde voor zijn merkgenoot Yazeed Al-Rajhi. Jakub Przygonskí sloot de etappe als snelste MINI-coureur af op een zesde plaats. Lucas Moraes hoopte nog een aanval in te zetten op Loeb voor de tweede plaats in het klassement, maar de Fransman gaf hem geen schijn van kans. Moraes moest het doen met de zevende plaats maar is desondanks op weg naar een fantastisch resultaat: Hij lijkt zijn Dakar-debuut af te gaan sluiten op het podium, iets wat hij van tevoren niet had durven dromen!

Voor Brian Baragwanath was het een dag om snel te vergeten. De nummer zeven in het klassement crashte al na amper 19 kilometer in de etappe. Baragwanath was tot nu toe de snelste Century-fabrieksrijder in het klassement, maar de schade na de crash bleek te groot te zijn en dus ziet de Zuid-Afrikaan zijn kansen op een top 10-klassering in rook opgaan. Zijn teamgenoot Mathieu Serradori moet daardoor de eer voor het team hoog houden op een momenteel negende plaats algemeen.

Tim en Tom Coronel werkten zaterdag een prima etappe af. Ze eindigden op de 22e plek en zijn ondanks een koprol in de zesde etappe op weg om toch weer de finish te halen. Ronald van Loon kende ook een probleemvolle Dakar Rally, maar de dertiende etappe verliep goed voor de debutant. Hij eindigde als 35e. Dave Klaassen kwam als 42e over de eindstreep en was daarmee net iets sneller dan Maik Willems, die als 43e eindigde.

UITSLAG ETAPPE 13 AUTO’S

 1. Sébastien LOEB (BRX)
 2. Nasser AL-ATTIYAH (Toyota – +5:28)
 3. Mattias EKSTRÖM (Audi – +6:31)
 4. Henk LATEGAN (Toyota – +9:27)
 5. Yazeed AL-RAJHI (Toyota – +10:56)
 6. Jakub PRZYGONSKÍ (MINI – +11:31)
 7. Lucas MORAES (Toyota – +12:07)
 8. Guerlain CHICHERIT (BRX – +12:56)
 9. Juan Cruz YACOPINI (Toyota – +13:17)
 10. Giniel DE VILLIERS (Toyota – +13:51)

TUSSENSTAND NA ETAPPE 13 AUTO’S

 1. Nasser AL-ATTIYAH (Toyota)
 2. Sébastien LOEB (BRX – +1:21:42)
 3. Lucas MORAES (Toyota – +1:35:50)
 4. Giniel DE VILLIERS (Toyota – +2:30:44)
 5. Henk LATEGAN (Toyota – +2:38:20)
 6. Martin PROKOP (Ford – +3:39:13)
 7. Juan Cruz YACOPINI (Toyota – +4:25:42)
 8. Wei HAN (Hanwei – +4:26:01)
 9. Mathieu SERRADORI (Century – +4:28:31)
 10. Sebastian HALPERN (MINI – +4:46:26)
Share this…