Ogier came

19-01-2017 – Terwijl het echte werk nog moet beginnen, lijken de meeste fans aanwezig tijdens de Rally van Monte-Carlo toch toe te geven dat viervoudig wereldkampioen Sébastien Ogier de aangewezen persoon is om als topfavoriet voor de eindzege te gaan strijden. Dan te bedenken dat de Fransman de afgelopen maanden diverse scenario’s voorbij had zien komen, van overstappen naar stoppen…

Afgelopen jaar wist Ogier onder de vlag van Volkswagen Motorsport een vierde wereldtitel op zijn naam te schrijven. Echter nam hetzelfde team een maand later afscheid na vier succesvolle jaren, waardoor de Fransman zonder zitje voor 2017 kwam te zitten. Terwijl M-Sport en Toyota al vrijwel direct hierop inspeelde, heeft Ogier ook zeker getwijfeld om een definitieve punt achter zijn carrière te zetten, aangezien hij al het hele jaar gefrustreerd was doordat hij geen zowat geen rally’s op gravel wist te winnen.

Sébastien Ogier: “Serieus, ik heb er over getwijfeld om een eind aan mijn rallycarrière te maken. Het wordt voor mij steeds moeilijker om telkens het huis te verlaten en mijn vrouw en de kleine alleen achter te laten. Soms wist ik gewoon even niet meer waarvoor ik het allemaal deed, maar aan de andere kant besefte ik ook dat ik later spijt kon krijgen van mijn keuze, aangezien ik dan hoogstwaarschijnlijk ook nooit meer terug zou kunnen keren. De timing van de bekendmaking van Volkswagen bracht ons in een moeilijke situatie waarbij we niet veel opties overhielden. Ik heb voor het team gekozen waarbij ik verwacht het best te kunnen presteren onder alle nieuwe wagens, dus we zullen het gaan zien.”

Tijdens de Shakedown van gisteren liet Ogier wel gelijk zien dat er komend seizoen rekening met hem gehouden moet worden. Met een kanontijd was hij sneller dan al zijn concurrenten in de Ford Fiesta RS WRC ’17, en ook teambaas van M-Sport Malcolm Wilson was na deze korte klassementsproef al gelijk overtuigd dat Ogier ook dit jaar weer titelkandidaat is.

Malcolm Wilson: “Hij liet gelijk zien dat hij er klaar voor is. Hij ‘pusht’ op elke meter van een klassementsproef, en geeft letterlijk alles om de beste tijden eruit te persen. We hebben na de Shakedown natuurlijk al een kleine indruk mogen maken op de concurrentie, al waren zij in tegenstelling tot ons voornamelijk strategisch bezig. De Shakedown telt daarbij niet mee voor het klassement dus veel hoeft het uiteraard niet te zeggen, maar ik vind het wel erg knap dat hij na zo’n korte voorbereidingstijd met de Fiesta WRC het uitstekend gedaan heeft tijdens zijn eerste meting tegenover de rest. Het heeft veel indruk op ons gemaakt, maar tegelijkertijd is dit het niveau wat we van een regerend wereldkampioen mogen verwachten.”

Sébastien Ogier: “Het is wel vreemd om ineens als outsider het nieuwe rallyseizoen in te gaan, maar ik en Julien (Ingrassia) hebben in ieder geval veel ervaring en hoop. We gaan dan ook ons uiterste best doen, vooral nu we maar zo weinig tijd hebben doorgebracht in deze wagen. Ook het nieuwe team is voor ons compleet wennen. We moeten snel zijn maar tegelijkertijd realistisch en constant. In het verleden hebben we bewezen altijd goed mee te kunnen doen vooraan, dus we gaan zien wat we nu kunnen doen. Één ding is zeker, wat meer voorbereidingen hadden me nu ook meer rust gegeven. M-Sport is een fantastisch team dat altijd tot het uiterste gaat tegen de andere merken. Ondanks het feit dat ze de laatste jaren wat op de achtergrond traden, vertrouw ik hen volledig.”

Vanavond staan de eerste ‘echte’ klassementsproeven op het programma, en zullen we zien of Ogier zijn favorietenrol kan waarmaken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.