Foto: Kobus Tuning Rallyteam

14-03-2016 – Prachtige proeven in combinatie met een prachtig deelnemersveld, dat moest haast wel een prachtige seizoensopener van het European Rally Championship worden. Met grote namen als Mads Ostberg, Kajetan Kajetanowicz, Alexey Lukyanuk, Robert Consani en uiteraard het Nederlandse duo Hermen Kobus en Erik de Wild barstte de strijd afgelopen weekend los op de Canarische Eilanden.

Ondanks dit prachtige deelnemersveld, bleek al vroeg in de wedstrijd dat de verschillen snel gemaakt zouden gaan worden. Consani moest met de Peugeot 208 T16 namelijk op de eerste klassementsproef al 20 seconden toegeven, en daarna zag de Fransman eigenlijk ook geen mogelijkheid meer om een aanval in te zetten, en stond na de eerste bouclé al op bijna een minuut achterstand. Lukyanuk begon integendeel juist erg sterk aan de wedstrijd en was op de eerste proef slechts een tiende langzamer dan de snelste rijder, daarna zou ook de Rus echter wat tijd moeten toegeven, want hij stond na de eerste bouclé derde algemeen. Ook regerend kampioen Kajetanowicz begon net iets te rustig om de leiding te pakken, want die leiding was voorlopig voor WRC-rijder Ostberg met een voorsprong van 9.3 seconden op de Pool.

Tijdens de tweede bouclé van de vrijdag zagen we eigenlijk opnieuw dat het Kajetanowicz en Ostberg waren die het duel zouden gaan uitvechten tijdens de rest van de proeven. Toch pakte het compleet anders uit, toen Ostberg op de laatste proef van de vrijdag crashte, en daarmee direct een punt achter zijn wedstrijd kon zetten (zie video). Nu de, wellicht grootste favoriet voor de eindzege, uit de wedstrijd lag waren de kansen voor het Lotos Rally Team een stuk groter geworden. Kajetanowicz deed namelijk de beste zaken na de eerste dag, en zou deze uiteindelijk afsluiten met een voorsprong van ruim 20 seconden op Lukyanuk. De derde plaats was verrassend voor lokale rijder Enrique Cruz, die met de Porsche 997 GT3 opvallend goed mee kon doen met de ’toppers’, en daarmee zeker een gevaarlijke outsider werd voor de eindzege.

Op de zaterdag zou de wedstrijd beslist gaan worden. En daar was het opnieuw verrassend Cruz die de eerste scratch op zijn naam schreef en daarmee Lukyanuk voorbij ging in het klassement. De achterstand op de leider leek voor beiden echter nog altijd te groot, maar daar zou ook verandering in gaan komen tijdens de negende en tiende klassementsproef. Toen was het namelijk de Ford Fiesta R5 van Kajetanowicz die lek reed na een verkeerde bandenkeuze van het team. Hierdoor zou hij terugvallen naar de vierde positie in het algemene klassement, en werd voor Cruz een droom werkelijkheid, aangezien hij nu de nieuwe leider in het klassement werd.

Tijdens de laatste bouclé zou er vervolgens weinig meer gebeuren. Wel zagen we dat een andere lokale rijder die goede zaken deed, namelijk Martín Armide in ook een Porsche 997 GT3, met motorproblemen aan de kant moest en daarmee zijn derde positie uit handen gaf. Kajetanowicz kon daardoor doorschuiven en wist uiteindelijk toch nog een podiumpositie te pakken. Lukyanuk zou op zijn beurt de beste zaken doet in het kampioenschap, en finishte als tweede. Maar de grote en verrassende winnaar werd Enrique Cruz bijgestaan door Ariday Bonilla, al spelen zij verder geen rol in het ERC zelf.

Hoe ging het dan met het enige Nederlandse duo tijdens deze wedstrijd? Het antwoord tot en met de achtste klassementsproef was eigenlijk erg goed, want in het ERC zelf stonden zij op dat moment vierde in het klassement. Op de negende proef ging het echter goed fout, en de afbeelding hierboven zegt eigenlijk al genoeg. Een klap tegen een boom zorgde ervoor dat Kobus en De Wild ineens te vroeg klaar waren met hun wedstrijd. Het blijft dus ook nog even de vraag of het Kobus Tuning Rallyteam met de Skoda Fabia R5 naar Tielt komt over een paar weken, maar daar volgt later meer over.

De volgende wedstrijd op de ERC-kalender is de Circuit of Ireland, een wedstrijd waar vorig jaar thuisrijder Craig Breen nog zijn beloftes wist na te komen. Houd de site op de hoogte om ook van deze wedstrijd niets te missen!

 

Eindstand Rally Islas Canarias – El Corte Inglés 2016

1. E. Cruz / A. Bonilla (Porsche – 2:13:27.2)

2. A. Lukyanuk / A. Arnautov (Ford – +25.2)

3. K. Kajetanowicz / J. Baran (Ford – +57.9)

4. C. García Martínez / E. González (Mitsubishi – +1:37.4)

5. P. Viera Alfonso / V. Pérez (Skoda – +1:44.8)

 

European Rally Championship (after Round 1)

1. Alexey Lukyanuk (38 pt)

2. Kajetan Kajetanowicz (29 pt)

3. Luis Monzón (25 pt)

4. Jonathan Pérez (20 pt)

5. Wojiech Chuchala (11 pt)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.