Rally-World

Feel the world of Rally

Spannende ontknoping onder de ‘Dakar-jeugd’

Als het nog ergens spannend is in de slotfase van de Dakar Rally, dan is het de SSV-categorie (T4) wel. De 22-jarige Red Bull Junior Rokas Baciuska en de 18-jarige Dakar debutant Eryk Goczal gaan op zondag de strijd aan om hun allereerste eindoverwinning in de Dakar Rally, waarin ze tot het maximale zullen moeten gaan…

Bij de T3-klasse, de categorie van de Lightweight Prototypes, lijkt de strijd inmiddels gestreden. Mitchell Guthrie perste er opnieuw een knappe etappeoverwinning uit op zaterdag, maar door veel tijdverlies speelde hij in het algemeen klassement al lang geen rol meer. Hij versloeg Yamaha-rijder Ignacio Casale met een verschil van 50 seconden, waardoor de Chileen opnieuw net naast de dagwinst grijpt. Guthrie’s teamgenoot Seth Quintero eindigde zeven seconden daarachter op de derde plaats.

In het algemeen klassement is Austin Jones daarentegen op weg naar zijn tweede opeenvolgende Dakar-overwinning. Vorig jaar deed de jonge Amerikaan dat in de T4-categorie en dit jaar lijkt hij dat huzarenstukje te gaan herhalen in de snellere T3-categorie. Zijn voorsprong voorafgaand de laatste etappe bedraagt 54 minuten op Quintero, dus het kan en mag eigenlijk haast niet meer fout gaan voor de Red Bull-rijder.

Hans Weijs JR is op weg om de eerste Nederlander te worden die in de top 10 eindigt bij de prototypes. De Arcane-rijder maakt het nog wel even spannend door in het laatste stuk van de etappe tijd te verliezen en als 18e over de streep te komen, waardoor hij zondag aan de bak zal moeten om zijn achtste plaats in het algemeen klassement te verdedigen. Anja van Loon eindigde zo als snelste Nederlander tijdens de dertiende etappe op de 17e plaats, slechts 1 seconde voor Weijs. Van Loon is zo op weg haar eerste Dakar avontuur te gaan finishen op een keurige 14e plaats algemeen.

Bij de T4’s zal zondag pas echt de beslissing gaan vallen, want daar is de strijd nog allesbehalve beslist. Eryk Goczal kende een lastige etappe en maakte na 50 kilometer een flinke klap waarbij hij zijn hand blesseerde. Desondanks wist de Poolse debutant de etappezege op zijn naam te schrijven, waardoor hij de achterstand op leider in het klassement Rokas Baciuska halveert. Het verschil bij het ingaan van de laatste etappe bedraagt slechts 3 minuten en 24 seconden tussen de twee, en dus moet de laatste etappe uitsluitsel gaan geven wie de winnaar wordt in deze Dakar Rally.

De strijd om de beste Nederlander bij de SSV’s leek ook een spannend slotstuk te gaan krijgen, maar in de afgelopen etappes wist Paul Spierings echt zijn stempel te drukken op dat klassement. Ook op zaterdag eindigde Spierings weer als negende en lijkt daarmee op weg als 14e te eindigen deze Dakar. Gert-Jan van der Valk zal zeven minuten moeten goedmaken tijdens de laatste etappe om Spierings nog voorbij te gaan, hij werd dertiende tijdens de etappe op zaterdag. Jeffrey Otten noteerde de 22e tijd en weerspiegelt daarmee zijn plek in het klassement.

UITSLAG ETAPPE 13 LIGHTWEIGHT PROTOTYPES (T3)