25-03-2017 – Exact een week geleden barstte het rallygeweld los rondom Emmeloord. Voor vele coureurs ging het nieuwe rallyseizoen hier weer van start, en dat was dan ook niet anders voor de equipe Roald Leemans & Chris van Waardenburg. Met de nieuw aangeschafte Citroën DS3 R3T zouden zij afgelopen weekend voor nieuwe uitdagingen komen te staan in de Noordoostpolder.

Vorig jaar wist “Rookie” Roald Leemans nog op overtuigende wijze de titel van de Opel Fwd Challenge op zijn naam te schrijven met de Opel Astra GSi. Voor het nieuwe rallyseizoen werd er gekeken naar een nieuw rallywapen voor de talentvolle Brabander, en het oog viel dan ook op de Citroën DS3 R3T, een wagen waarin het duo onder meer de strijd aan kan gaan in het nieuwe Junioren-kampioenschap voor coureurs onder de 25 jaar. De Zuiderzee Rally beloofde echter wel een pittige seizoensopener te gaan worden met veel nog onbekende klassementsproeven op het programma. Daarom werd vooraf besloten rustig aan van start te gaan.

Roald Leemans: “Het was onze eerste wedstrijd met de DS3, dus we besloten om rustig van start te gaan en gewoon rustig alles op te bouwen. We wilden de auto gewoon goed voor elkaar hebben. Het is de eerste wedstrijd, dus het is altijd kijken wat ie doet en hoe het gaat maar denk dat we er zeker veel van geleerd hebben ondanks kleine problemen is alles toch goed verlopen.”

Ondanks het feit dat het duo Leemans JR en Chris van Waardenburg rustig van start ging, ging het al even mis tijdens de eerste klassementsproef. Roald liet de auto zo stilvallen in een hairpin wat hem wat tijd kostte, en waardoor de 19-jarige coureur na de korte klassementsproef bij Vollenhove op een laatste plaats begon. Echter begon hij naarmate de wedstrijd vorderde steeds meer in het ritme te komen, en wist zich zo naar boven te werken in het klassement. Ondanks een tijdstraf van 10 seconden wist Roald vele coureurs voorbij te gaan tijdens de overige proeven rondom Emmeloord, waaronder zijn tegenstander in de klasse R3, de Deen Carsten Jensen met zijn Renault Clio R3T. Verder begon Gert-Jan Kobus, ook meestrijdend in het Junioren-kampioenschap, de hete adem van Roald en Chris in zijn nek te voelen, met nog vier klassementsproeven tijdens de avondsessie te gaan.

Uiteindelijk wist het duo een aantal ijzersterke tijden uit de wacht te slepen in Kampen en bij het industrieterrein van de Nagelerweg. Hierdoor pakten beiden de zege in de R3-categorie voor Carsten Jensen die bij lange na niet kon tippen aan de tijd van Leemans JR. In de klasse RC3 eindigden Roald en Chris tevens keurig als tweede achter de snelle Volkswagen Golf van de Duitser Guido Imhoff. In de strijd in het Junioren-klassement zou het tevens nog zeer spannend gaan worden tussen Roald en Gert-Jan Kobus, die in een direct duel verstrikt raakten op de rondkurs van de Nagelerweg. Ook hier wist het duo erin te slagen de tweede positie in het Junioren-klassement te veroveren, en zo belangrijke punten voor het kampioenschap binnen te halen. Roald kijkt dan ook met een zeer tevreden blik terug op de Zuiderzee Rally, ondanks het feit dat misschien niet alles vlekkeloos verliep.

Roald Leemans: “Tijdens de eerste klassementsproef liet ik de auto uitvallen op de hairpin, dus dat is nog even wennen. Ook hadden we de laatste proeven problemen met de remmen, maar voor de rest hebben we echt lekker gereden en geen risico’s genomen, en ondanks de kleine problemen hebben we de auto beter leren kennen. Het was natuurlijk pas de eerste wedstrijd, en ik denk dan ook dat niemand echt voluit reed, maar ik denk dat we het later het seizoen pas echt kunnen zien. Het team heeft echt goed samengewerkt dus is echt super gegaan!”

De volgende wedstrijd voor het Rally Team Leemans is alweer over twee weken, als ze afreizen naar het Gelderse Putten voor de Centraal Nederland Rally. Tot die tijd blikken zowel het team als Roald terug op een geslaagde Zuiderzee Rally, waarvan hieronder enkele hoogtepunten van de equipe zijn samengevat in het videoverslag van het Rally Team Leemans.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.