pic

Foto: www.ewrc.cz

20-07-2015 – Gisteren werden de laatste 6 klassementsproeven verreden tijdens de auto24 Rally Estonia 2015. Een wedstrijd waarin de Rus Alexey Lukyanuk vrijwel verrassend de leiding pakte na dag 1 met een krappe voorsprong op Kajetan Kajetanowicz (verslag dag 1). Vandaag ging het avontuur verder en hieronder leest u wat er allemaal gebeurde in ons verslag.

De dag begon met KP11, en op die proef wist Kajetanowicz weer 0.3 seconden van zijn achterstand goed te maken, wat Lukyanuk nog niet echt afschrok. Craig Breen kent het hele weekend al een slechte rally en gaf zijn 4e positie dan ook gelijk weg aan Egon Kaur, die in de ERC2 klasse een aanval in probeerde te zetten op Rainer Aus, die tweede in deze klasse staat en 3e algemeen. De volgende stage was weer voor Lukyanuk, gevolgd door Kajetanowicz en Kaur, die de 3e plek nu ook had veroverd. Kaur ging echter in de fout op KP13, waar een harde crash ervoor zorgde dat zijn wedstrijd in één klap voorbij was. Aus vulde hiermee weer de 3e positie aan gevolgd door Breen en Siim Plangi, die nu 3e stond in de ERC2 klasse. Lukyanuk had zijn voorsprong inmiddels uitgebreid naar 12 seconden.

Met de laatste bouclé voor de boeg strandden er nog een verrassend aantal rijders in het zicht van de haven. De belangrijkste uitval was toch die van Craig Breen. Breen had veel op het spel gezet om deze wedstrijd te winnen, maar kon het tempo absoluut niet volgen, een kapotte oliedruk maakte de pech voor Breen dit weekend compleet want hij kon daarom niet verder en geeft daarmee ook veel punten weg in het ERC klassement. Teamgenoot Teemu Kõrge nam zijn vierde positie over en klasseerde zich nog voor Plangi. Op de laatste proef wist Plangi echter de 4e positie terug te pakken en werd Kõrge uiteindelijk 5e algemeen. Aus pakte een mooie 2e positie in het ERC2 en werd 3e. Kajetanowicz kon helaas geen aanval inzetten op de spectaculair rijdende Lukyanuk en werd 2e. De winst in zowel het ERC, als het ERC2 ging overduidelijk naar Lukyanuk, die ondanks een straftijd van 10 seconden stand wist te houden.

In het ERC Junior stond Ralfs Sirmacis in de Peugeot 208 VTi R2 aan kop. De strijd om de tweede positie ging daar tussen lokale rijder Miko-Ove Niinemae (Peugeot 208 VTi R2) en ERC Junior-leider Emil Bergkvist (Opel Adam R2). Die strijd om de tweede positie beloofde hier dan ook veel spanning. Bergkvist gaf al op de eerste proef van de zaterdag de tweede positie weg aan Niinemae, maar Niinemae was daarna niet meer van plan deze weg te geven. Op de laatste proef was het verrassend toch Bergkvist die de tweede positie weer terug wist te pakken, en daarmee mogen Emil Bergkvist en Joakim Sjöberg zich eindelijk benoemen tot ERC Junioren kampioen van 2015!

In de ERC stand is de strijd alleen maar spannender geworden, want door het uitvallen van Breen is Kajetanowicz nu de nieuwe leider in het kampioenschap. Hij en Breen zullen elkaar waarschijnlijk weer tegemoet komen tijdens de Barum Czech Rally in Tsjechië, die verreden wordt in het laatste weekend van augustus. Houd de site op de hoogte om niks te missen van deze rally!

Einduitslag auto24 Rally Estonia 2015:

1. A. Lukyanuk / A. Arnautov (Mitsubishi)

2. K. Kajetanowicz / J. Baran (Ford – +12.7)

3. R. Aus / S. Koskinen (Mitsubishi – +1:07.0)

4. S. Plangi / M. Sarapuu (Mitsubishi – +2:06.9)

5. T. Kõrge / E. Pints (Peugeot – +2:23.7)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.