Dakar 2018: Sunderland pakt zege, Barreda de weg kwijt

08-01-2018 – Sam Sunderland heeft de derde etappe in de Dakar Rally 2018 op zijn naam gezet. De Britse coureur profiteerde in de slotfase optimaal van de fouten die zijn concurrenten maakten.

In de derde etappe, een 296 kilometer lange special stage, kwam Sunderland als snelste uit de startblokken met zijn KTM. De titelverdediger bij de motoren kwam als snelste door bij de eerste drie waypoints, maar bij het vierde waypoint was Husqvarna-rijder Pablo Quintanilla de snelste. De Chileen leek af te stevenen op de overwinning, totdat hij aan het slot van de etappe kostbare minuten verloor. Sunderland bleef wel uit de problemen, en pakte daardoor in een tijd van 3 uur, 20 minuten en 43 seconden alsnog de etappezege.

Sunderland zou uiteindelijk profiteren met een marge van drie minuten ten opzichte van Kevin Benavides. Toby Price noteerde een derde tijd, net achter Benavides. Ricky Brabec reed de gehele dag onder de radar, maar kwam uiteindelijk aan de finish met een vierde tijd. Quintanilla moest na de teleurstellende slotfase met 4 minuten en 20 seconden achterstand genoegen nemen met een vijfde positie.

Grootste verliezer van de dag was Joan Barreda Bort, die de dag als leider aan had mogen vangen maar bijna een half uur verloor nadat hij verkeerd was gereden. Yamaha’s Xavier de Soultrait maakte dezelfde fout en verloor bijna een kwartier, terwijl ook z’n teamgenoot Adrien van Beveren 12 minuten aan z’n broek kreeg.

Door de problemen voor Barreda en de beide Yamaha-rijders gaat Sam Sunderland nu weer aan de leiding bij de motoren met een voorsprong van 4 minuten en 38 seconden op Honda-rijder Kevin Benavides. Pablo Quintanilla staat derde op vijf minuten, voor Toby Price en Ricky Brabec. Joan Barreda is teruggezakt naar een 15e positie algemeen.

Maikel Smits werd voor de tweede dag op rij de beste Nederlander. Smits werkte de etappe van 295 kilometer af in minder dan vier uur op 35 minuten achterstand van winnaar Sunderland. De debutant maakte met zijn prestatie in de derde etappe opnieuw een sprong in het klassement nadat hij maandagochtend als 52e vertrok. Hans-Jos Liefhebber volgde op een 44e plaats.

Ignacio Casale heeft op de derde dag van de Dakar Rally een enorme slag geslagen door met een half uur voorsprong aan de finish te komen. De naaste belager van Casale, Sergey Karyakin, bleef steken op 30 minuten en 17 seconden achterstand met de Argentijn Pablo Copetti zelfs op 34 minuten en 17 seconden. Kees Koolen had aan het begin van de proef problemen met zijn Quad en verloor bijna een uur. Met hulp van Bas Nijen Twilhaar heeft hij zijn weg kunnen vervolgen.

1. Sam Sunderland GBR KTM 3u 20m 43s
2. Kevin Benavides ARG Honda +3m 03s
3. Toby Price AUS KTM +3m 28s
4. Ricky Brabec USA Honda +3m 55s
5. Pablo Quintanilla CHL Husqvarna +4m 20s
6. Gerard Farres Guell SPA KTM +5m 08s
7. Stefan Svitko SLK KTM +6m 03s
8. Antoine Meo FRA KTM +6m 23s
9. Jose Ignacio Cornejo Florino CHL Honda +7m 06s
10. Walter Nosiglia BOL KTM +8m 27s

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.