WRC Monte Carlo: Tanak loopt in op Ogier

26-01-2018 – De spanning in de Rally van Monte-Carlo is weer helemaal terug! Na een fout van Sébastien Ogier tijdens de vrijdagmiddagsessie is zijn voorsprong aanzienlijk verkleind, maar er gebeurde vandaag meer in Monte-Carlo.

Nadat hij op donderdagavond al de snelste was in de eerste twee klassementsproeven kwam Ogier ook vrijdagochtend weer goed de startblokken met de Ford Fiesta WRC van M-Sport. Een heel ander verhaal was dat bij Andreas Mikkelsen. De Noor, die de dag als de nummer twee begon op 17 seconden van Ogier, maakte een remfoutje in de openingsproef waardoor hij al meteen veel tijd verloor, maar in de verbinding naar de daaropvolgende proef ging het helemaal mis: De dynamo van de Hyundai hield er mee op, waardoor Mikkelsen al vroeg de handdoek in de ring moest gooien.

Ogier verloor zes seconden op Tanak op de eerste proef van de namiddag, maar won daarna veel tijd op de Est van Toyota in de regen. Hij leek zijn voorsprong te gaan vergroten tot 45 seconden, maar juist toen ging hij in de fout. De wereldkampioen ging rond in een hairpin en kwam vervolgens in een greppel terecht. Met de hulp van enkele toeschouwers kon Ogier na een halve minuut weer zijn weg verderzetten, maar daarmee verkleinde de Fransman zijn voorsprong aanzienlijk.

Waar Hyundai dus geen goed begin van de dag kende, aangezien Thierry Neuville na een fout op de donderdagavond al veel tijd verloor, was Toyota-rijder Ott Tanak in zeer goede vorm vandaag. De Est wist in de ochtend op te klimmen naar de tweede plek op 40 seconden van Ogier, waarna hij zijn achterstand in de middagsessie wist te verkleinen tot 14.9 seconden. Tänak profiteerde onder andere van de fout van Ogier, maar dan nog blijft het vooralsnog een ijzersterk debuut voor Tänak in de Toyota Yaris WRC.

Achter Ogier en Tänak wist Dani Sordo de tweede dag nog net binnen een minuut van Ogier als derde af te sluiten in de als best geklasseerde Hyundai. Esapekka Lappi en Jari-Matti Latvala maken er voorlopig drie Toyota’s van in de top vijf, voor de best geklasseerde Citroën van Kris Meeke. Bryan Bouffier bezet de zevende plek. Elfyn Evans en Thierry Neuville, twee coureurs die zich terug naar voren proberen te vechten na hun problemen op donderdag, eindigden de vrijdag op de plekken acht en negen. Craig Breen maakt de voorlopige top 10 compleet, nadat ook hij de nodige problemen kende tijdens de donderdagavond.

Tussenstand na Vrijdag:

1. Sebastien Ogier FRA Ford 2u17m15.4s
2. Ott Tanak EST Toyota +14.9s
3. Dani Sordo SPA Hyundai +59.7s
4. Esapekka Lappi FIN Toyota +1m09.9s
5. Jari-Matti Latvala FIN Toyota +1m10.1s
6. Kris Meeke GBR Citroën +2m45.5s
7. Bryan Bouffier FRA Ford +3m34.6s
8. Elfyn Evans GBR Ford +4m01.7s
9. Thierry Neuville BEL Hyundai +4m04.1s
10. Craig Breen IER Citroën +5m06.6s

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.