Rally-World

Feel the world of Rally

Team de Rooy krijgt huiswerk mee voor tweede week

De zevende etappe verliep uitstekend voor de Iveco-rijders uit de renstal van Gerard de Rooy, met een etappezege voor Janus van Kasteren en Martin van den Brink die goede zaken deed voor het algemeen klassement. Beide mannen staan niet ver achter leider in het klassement Ales Loprais, dus in de achtste etappe op zondag kunnen zij definitief toeslaan. Hieronder lees je hoe het hen verging.

De achtste etappe voerde de coureurs van Al Duwadimi naar de Saoedische hoofdstad Riyadh. De special ging over 346 kilometer en vanaf de openingsfase zette de Tsjech Martin Macik de snelste tussentijden neer. Even leek het erop dat Macik de zege moest laten aan Mitchel van den Brink, maar in de laatste honderd kilometer herstelde Macik zich. Hij pakte zo zijn derde dagzege in deze Dakar. Aan de finish was het verschil met Van den Brink JR daarentegen minimaal: slechts 59 seconden!

In het klassement sloeg Ales Loprais een kleine slag. De landgenoot van Macik pakte een kwartier op de nummers 2 en 3 van het klassement Martin van den Brink en Janus van Kasteren. Zij eindigden in de daguitslag op de vijfde en zesde plaats achter landgenoot Pascal de Baar die vierde werd. Voor de teams van De Rooy is er dus nog het nodige huiswerk te doen voor de tweede week van de rally, want met 16 minuten achterstand voor Van den Brink SR en 38 minuten achterstand voor Van Kasteren zullen zij vol de aanval in moeten gaan zetten op Loprais.

Kees Koolen eindigde op de zevende plek voor Martin Soltys en Teruhito Sugawara. Ben van de Laar maakte de top-tien compleet na een rampzalige zevende etappe. Van de Laar lag zaterdag uren op de kant in de duinen en er moest na de proef hard gewerkt worden om de Iveco te herstellen voor het tweede deel van de marathonetappe. Voor Gerrit Zuurmond is de Dakar helaas voorbij, hij heeft de lastige beslissing moeten nemen om uit voorzorg de MAN niet verder te beschadigen de wedstrijd te moeten verlaten.

UITSLAG ETAPPE 8 TRUCKS

 1. Martin MACIK (Iveco)
 2. Mitchel VAN DEN BRINK (Iveco – +0:59)
 3. Ales LOPRAIS (Praga – +3:34)
 4. Pascal DE BAAR (Renault – +7:48)
 5. Martin VAN DEN BRINK (Iveco – +17:51)
 6. Janus VAN KASTEREN (Iveco – +19:26)
 7. Kees KOOLEN (Iveco – +26:28)
 8. Martin SOLTYS (Tatra – +27:50)
 9. Teruhito SUGAWARA (Hino – +33:58)
 10. Ben VAN DE LAAR (Iveco – +34:37)

KLASSEMENT NA ETAPPE 8 TRUCKS

 1. Ales LOPRAIS (Praga)
 2. Martin VAN DEN BRINK (Iveco – +16:17)
 3. Janus VAN KASTEREN (Iveco – +38:03)
 4. Martin MACIK (Iveco – +38:50)
 5. Mitchel VAN DEN BRINK (Iveco – +1:51:51)
 6. Jaroslav VALTR (Tatra – +2:40:02)
 7. Martin SOLTYS (Tatra – +4:23:10)
 8. Kees KOOLEN (Iveco – +4:43:46)
 9. Ben VAN DE LAAR (Iveco – +7:34:16)
 10. Igor BOUWENS (Iveco – +9:10:27)
Share this…