Rally-World

Feel the world of Rally

Team de Rooy tegen de Tsjechische reuzen

Jarenlang werd het truckklassement gedomineerd door de Kamazzen, maar zonder de Russische giganten is het er alleen maar spannender op geworden dit jaar. Voorafgaan de Dakar Rally werd er een spannend duel verwacht tussen de Tsjechische en Nederlandse toppers in het vrachtwagenklassement, en die kwam er! Vandaag blikken we in het kort terug op de eerste week bij de trucks.

MM Technology

Voorafgaand de Dakar Rally werd Martin Macik aangewezen als de misschien wel grootste favoriet voor de eindzege nu Kamaz er niet bij was, en die favorietenrol maakte de Tsjech in de eerste dagen gelijk waar. Met twee opeenvolgende dagzeges ging de Tsjech overtuigend aan kop aan het begin van de rally, maar door problemen zou de Iveco-rijder terugvallen in het klassement. Daardoor staat de crew van Macik na de eerste week ‘slechts’ vierde, wat uiteraard goed nieuws is voor de Nederlanders. Zijn snelle assistentie Claudio Bellina probeert Macik bij te benen en de Italiaan staat na de eerste week dan ook twaalfde.

TUSSENSTAND NA 8 ETAPPES
4e – Martin Macik (+38:50)
12e – Claudio Bellina (+9:30:31)

Instaforex Loprais Praga

Een andere Tsjechische toprijder is niemand minder dan Ales Loprais. De neef van voormalig winnaar Karel Loprais, die vorig jaar op 72-jarige winnaar overleed, kent ook een ijzersterke week. Sterker nog, na afloop van de openingsweek staat de Tsjech aan kop van het klassement in zijn eigengebouwde snelle Praga. Loprais won in tegenstelling tot zijn oom nog nooit een Dakar Rally en wil daar maar al te graag verandering in brengen in 2023, maar de Nederlanders zullen er op hun beurt alles aan doen om Loprais te stoppen in de tweede week van de rally. De voorsprong van de Tsjech bedraagt immers ‘slechts’ 16 minuten.

TUSSENSTAND NA 8 ETAPPES
1e – Ales Loprais (36h30m58)

Tatra Buggyra ZM Racing

Het laatste Tsjechische fabrieksteam aan de start is het team van Tatra Buggyra ZM Racing. Ook zij hadden gehoopt om met Jaroslav Valtr en Martin Soltys hoge ogen te gooien in Dakar 2023. Valtr wist zelfs even de koppositie in het klassement te pakken, maar daarna hebben we de Tatra’s niet echt meer gezien vooraan. Valtr zou tijdens de laatste paar etappes terugvallen naar de zesde plek algemeen, terwijl Soltys een vrij onzichtbare wedstrijd rondrijdt op een achtste plaats algemeen. Daarmee lijken de Tatra’s kansloos op de eindzege, al zullen zij nog proberen te mikken op een dagzege in de tweede week van de rally.

TUSSENSTAND NA 8 ETAPPES
6e – Jaroslav Valtr (+2:40:02)
8e – Martin Soltys (+4:53:10)

Boss Machinery Team de Rooy Iveco

Voor de Nederlanders was het zeker geen rooskleurige eerste week. Zo ook niet bij Team de Rooy Iveco, dat al na amper twee dagen Vick Versteijnen verloor door motorproblemen. Daarna was alle hoop gevestigd op kopman van het team Janus van Kasteren, die ook een moeizame start kende van zijn Dakar Rally. De man uit Veldhoven kreeg namelijk te kampen met brandstof- en motorproblemen en moest daardoor na een aantal dagen een flinke inhaalrace inzetten. De laatste etappes voor de rustdag begon het gelukkig eindelijk goed te lopen voor Van Kasteren, die de zevende etappe won en zich terugvocht naar de derde plek op 38 minuten van Macik. Hij zal zeker aan de bak moeten in de tweede week, maar er liggen nog zeker kansen voor de Nederlander.

TUSSENSTAND NA 8 ETAPPES
3e – Janus van Kasteren (+38:05)
Ret – Vick Versteijnen (uitgevallen tijdens etappe 2)

Eurol Team de Rooy Iveco

Bij het tweede team van De Rooy liep het allicht iets beter gedurende de eerste week. Daar zijn het namelijk vader en zoon Martin en Mitchel van den Brink die de Eurol-kleuren verdedigen tijdens deze Dakar Rally. Op de zesde etappe schrijft Mitchel van den Brink historie door de jongste etappewinnaar bij de trucks te worden in de Dakar Rally, maar eerder tijdens de rally verliest de 20-jarige Harskamper veel tijd waardoor hij in het klassement al tegen een flinke achterstand aankijkt. Vader Martin doet het in dat algemene klassement stukken beter. De inmiddels 52-jarige Iveco-rijder is na afloop van de eerste week de beste Nederlander en staat tweede algemeen op 16 minuten van Macik. De snelle assistentie van het team Nico Stijnen kent overigens een prima debuut op de 19e positie algemeen.

TUSSENSTAND NA 8 ETAPPES
2e – Martin van den Brink (+16:17)
5e – Mitchel van den Brink (+1:51:51)
19e – Nico Stijnen (+37:38:31)

Riwald Dakar Team

Het Riwald Dakar Team zette hoog in voorafgaand deze Dakar Rally. Gert Huzink pakt de derde etappe, na het verrekenen van tijd die hij terugkreeg vanwege het helpen van anderen in het slechte weer. Een dag later was het daarentegen over en uit voor de Nederlander, nadat hij met zand in de turbo moest opgeven. Dat geldt ook voor Pascal de Baar, meerdere problemen zorgden ervoor dat ook hij buiten het klassement rijdt, maar De Baar laat de potentie van de truck zeker zien. Adwin Hoondert tenslotte staat per ongeluk als assistentietruck ingeschreven en moet daardoor elke dag als één van de laatste starten. Hoondert kent vooralsnog vooral een frustrerende Dakar op de 16e positie.

TUSSENSTAND NA 8 ETAPPES
16e – Adwin Hoondert (+17:32:52)
17e – Pascal de Baar (+28:48:58)
Ret – Gert Huzink (uitgevallen tijdens etappe 6)

Overige Nederlanders

Ook bij de andere Nederlanders was de eerste week een zware week. Zo hebben Ben de Groot en Gerrit Zuurmond gaandeweg moeten opgeven en is ook voor William van Groningen de Dakar Rally van 2023 voorbij, terwijl Egbert Wingens na mechanische pech te laat bij de start van de volgende etappe aankwam en daarvoor werd gediskwalificeerd. Nog wel in de race is Kees Koolen. De regerend offroad-kampioen staat momenteel als ‘best of the rest’ als zevende geklasseerd. Vlak daarachter volgen Ben en Jan van de Laar in hun Iveco. In etappe 7 hebben zij nog in een duin gelegen, maar staan desondanks nog steeds in de top 10. Net buiten de top rijdt het Firemen Dakar Team van Richard de Groot op de dertiende plek. Na een crash leek het erop dat hij moest opgeven, maar gelukkig zijn De Groot en zijn crew er nog steeds bij. Datzelfde geldt voor Ad Hofmans, hij staat momenteel vijftiende.

TUSSENSTAND NA 8 ETAPPES
7e – Kees Koolen (+4:43:46)
9e – Ben van de Laar (+7:34:16)
13e – Richard de Groot (+9:48:05)
15e – Ad Hofmans (+16:41:42)

Share this…