Dakar 2018: historische overwinning Ten Brinke in koninginnenrit

17-01-2018 – Bernhard ten Brinke heeft vandaag de elfde etappe van de Dakar Rally op zijn naam geschreven. Ten Brinke pakte de winst in het tweede deel van de etappe en pakte vier minuten voorsprong op de concurrentie van Peugeot.

Ten Brinke moest de elfde etappe van Belén naar Chilecito als vijfde aanvangen, maar in de 280 kilometer lange klassementsproef liet de Toyota-rijder al meteen snelle tussentijden noteren. Alleen Mini-rijder Mikko Hirvonen kon aanvankelijk het tempo van Ten Brinke bijbenen, maar nadat de Fin tussen het derde en vierde meetpunt schade had opgelopen aan zijn bolide was niemand meer opgewassen tegen de snelheid van Ten Brinke.

Na 280 zware kilometers door onder andere de beruchte duinen van Fiambala kwamen Ten Brinke samen met zijn Franse navigator Michel Perin als snelste aan in een tijd van 4 uur, 10 minuten en 54 seconden. Daarmee wist Ten Brinke met zijn Toyota Hilux de Peugeots van Cyril Despres, klassementsleider Carlos Sainz en dertienvoudig Dakar-winnaar Stephane Peterhansel ruim vier minuten voor te blijven. Ten Brinkes Toyota-teamgenoten Nasser Al-Attiyah en Giniel de Villiers kwamen als vifjde en zesde aan de finish.

Hoewel Ten Brinke in 2016 bij de start van de Dakar Rally al eens de snelste was in een hele korte proloog van toen, is de etappezege van vandaag zijn allereerste zege in een serieuze Dakar-etappe. Daarmee heeft Ten Brinke in de 40e editie van de Dakar Rally als allereerste Nederlander ooit een etappezege bij de auto’s gescoord. Bij de motoren, quads en trucks waren er al eerder Nederlandse etappezeges te vieren in de Dakar Rally.

In het algemeen klassement blijft Carlos Sainz met nog drie etappes te gaan comfortabel aan de leiding namens Peugeot. Ten Brinke heeft met zijn overwinning zijn vierde plek in het algemene klassement verstevigd, maar heeft ook nog zicht op het podium. Zijn achterstand op Al-Attiyah bedraagt na de 11e etappe slechts 3 minuten en 33 seconden, en dus ligt de strijd om de podiumpositie nog helemaal open.

1. Bernhard ten Brinke NED Toyota 4.10.54
2. Cyril Despres FRA Peugeot +04.35
3. Carlos Sainz SPA Peugeot +04.40
4. Stephane Peterhansel FRA Peugeot +04.50
5. Nasser Al-Attiyah QAT Toyota +05.56
6. Giniel de Villiers ZAF Toyota +11.57
7. Jakub Przygonski POL MINI +19.47
8. Khalid Al Qassimi VAE Peugeot +29.13
9. Orlando Terranova ARG MINI +42.12
10. Lucio Alvarez ARG Toyota +42.23

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.