https://cdn-2.motorsport.com/images/mgl/2yZLlegY/s8/dakar-dakar-2018-303-peugeot-sport-peugeot-3008-dkr-carlos-sainz-lucas-cruz.jpg

15-01-2018 – Carlos Sainz heeft een tijdstraf van 10 minuten aan zijn broek gekregen. De klassementsleider bij de auto’s werd door de Dakar-organisatie bestraft voor een incident met de Nederlandse quadrijder Kees Koolen tijdens de 7e etappe op zaterdag. Hoewel Sainz met de straf een riante voorsprong houdt, heeft Peugeot direct aangekondigd in beroep te zullen gaan tegen het besluit.

Sportcommissarissen van de FIA oordeelden dat Sainz schuldig was aan het incident met Koolen in de zevende etappe van La Paz naar Uyuni. Hoewel de Spanjaard verklaarde de quad van Koolen niet te hebben geraakt, deelde de jury een tijdstraf uit van tien minuten. Bruno Famin van Peugeot Sport heeft duidelijk gemaakt in beroep te gaan tegen de beslissing en zal deze maandag nog indienen, hoewel er drie of vier dagen de tijd is.

Bruno Famin: “Carlos heeft de quad niet geraakt want er was geen schade en hij heeft de twee etappes daarna als tiende uit kunnen rijden. Daarnaast had de jury een andere straf moeten geven, ze beïnvloeden nu de race. We hebben toegezegd dat we in de komende uren een protest indienen. We hebben de tijd om dat in de komende drie of vier dagen gereed te maken en dan zal het enkele weken duren voor we een beslissing hebben. Mocht het internationaal afgehandeld moeten worden, kan het enkele weken duren.”

“Wij begrijpen niet waarom deze straf uitgedeeld is. Het laat de deur wagenwijd open voor alles en iedereen. Als iedere deelnemer zegt dat hij een aanrijding heeft gehad zonder daarvoor bewijs aan te leveren, krijgt iedereen tien minuten tijdstraf. Dat is echt onmogelijk. Ze willen de toprijders uit de race, hier gaat verder over gepraat worden. Zelfs na de finish in Córdoba zullen we de winnaar nog niet weten. Ik weet wel dat het Carlos nog meer motiveert om te laten zien dat hij het verdient deze Dakar te winnen.”

In het klassement blijft Carlos Sainz ondanks zijn straf aan de leiding staan. Zijn voorsprong ten opzichte van Toyota-coureur Nasser Al-Attiyah is echter gereduceerd tot 56 minuten en 37 seconden. Teamgenoot Stéphane Peterhansel staat derde op 1 uur en 3 minuten achterstand. Kees Koolen gaf aan eveneens een beroep te gaan:

Kees Koolen: “Het slaat helemaal nergens op. Ik ben van vroeger uit een werktuigbouwkundig ingenieur, ik weet iets van metaal af. Als je weet hoe sterk dit materiaal is en wat er allemaal kapot was, denk ik niet dat je met een klap van 1.500 kilo zoveel kapot kunt maken. Ik denk ook dat het vervormde deel van de quad mij gered heeft. De quad is een paar meter weggeslagen, ik ben ook van de quad gevlogen. Het was een enorme klap. Ik had me voorgenomen dat als de FIA een serieuze straf zou geven, ik beleefd zou blijven en niets meer zou zeggen. Nu ze deze belachelijke straf uitdelen, ga ik er werk van maken. Ik kan ook in beroep gaan. Het gekke is dat ASO en FIA mij niet gehoord hebben. Ze hebben een straf uitgedeeld maar hebben mij niet gehoord. Niemand heeft met mij gesproken. Dat is schandalig, echt heel slecht.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.