Rally-World

Feel the world of Rally

Titelverdediger Sam Sunderland valt uit in Dakar Rally

De eerste grote uitvaller van de Dakar Rally is een feit! De grootste off road rally ter wereld is na de eerste etappe zijn titelverdediger bij de motoren al kwijtgeraakt. De Engelsman Sam Sunderland kwam na 52 kilometer zwaar ten val, waardoor hij de race niet kon vervolgen en moest opgeven.

In een korte verklaring bevestigt de organisatie het uitvallen van de GasGas-fabrieksrijder. “De regerend kampioen crashte bij kilometer 52 in de special stage en krijgt medische assistentie. Hij is bij bewustzijn en volledig mobiel, maar heeft zijn rug bezeerd. Hij is daarom naar het ziekenhuis van Yanbu gevlogen voor verder onderzoek.”

Sunderland eindigde tijdens de proloog gisteren als negende, maar viel in leidende positie uit toen hij bij het laatste waypoint met 10 seconden voorsprong op Honda-rijders Joan Barreda Bort en Pablo Quintanilla doorkwam. KTM-rijder Matthias Walkner, die op een vijfde plek reed, stopte om zijn collega te helpen en verloor daarmee twaalf minuten. De Oostenrijker zal waarschijnlijk na afloop van de etappe worden gecompenseerd door de organisatie vanwege zijn assistentieverlening.

Ook in 2018 viel Sunderland al uit nadat hij het jaar daarvoor de overwinning had behaald. Het is zijn zesde uitvalbeurt in tien deelnames tijd. Afgelopen jaar won de Brit de Dakar Rally met slechts één etappeoverwinning. Het was voor GasGas de eerste eindzege in de geschiedenis van de Dakar Rally. In aanloop naar de 2023-editie had de 33-jarige Sunderland er alle vertrouwen in dat hij zijn titel kon verdedigen, maar sinds 2015 is het geen enkele motorrijder meer gelukt om zijn titel in de Dakar te prolongeren.

Sunderland is niet de eerste uitvaller in de Dakar. Tijdens de Proloog op zaterdag vloog de Spanjaard Eduardo Iglesias onderuit. Hij brak daarbij beide sleutelbenen en gaat daarmee de boeken in als eerste uitvaller van de 2023-editie.

Share this…