Foto: www.wrc.com

09-07-2015 – Tommi Mäkinen werd dinsdag benoemd tot de nieuwe teambaas van Toyota, die hun rentree in de rallysport in 2017 willen maken met de nieuwe Toyota Yaris WRC. Mäkinen zit hier uiteraard niet bij stil en is al druk bezig geweest met de plannen voor Toyota, zo zal er een overzicht van de ontwikkelingen van de Yaris WRC worden gemaakt en kan de Fin zelfs nog besluiten om een geheel andere versie van de Toyota te laten bouwen voor 2017.

De viervoudig wereldkampioen was dinsdag benoemd tot nieuwe teambaas van het WRC Team ‘Toyota Gazoo Racing’, maar de verklaring van de Japanse fabrikant maakte geen verwijzing naar de rol van het Duitse WRC team ‘Toyota Motorsport GmbH’ (TMG). Testrijders waaronder oud-WRC rijders Sebastian Lindholm en Stéphane Sarrazin waren al druk bezig met de ontwikkelingen van een Yaris WRC. TMG heeft een contract ondertekend met rallytalenten Eric Camilli en Teemu Suninen met het oog op de toekomst.

Tommi Mäkinen wist in zijn rallycarrière (1983-2003) maar liefst 24 rally’s op zijn naam te schrijven, en vier WRC titels in de Mitsubishi van 1996-1999. Mäkinen leidde zijn eigen team; ‘Tommi Mäkinen Racing’ nadat hij afscheid nam van het WRC. Vorig jaar bouwde de Fin nog een GT86 voor Toyota baas Toyoda, die het paar demonstreerde op de WK Rally van Finland vorig jaar.

Mäkinen zal voor zowel TGR als TMG de volledige verantwoordelijkheid op zich nemen als het gaat om de ontwikkelingen van de auto voor de terugkeer in 2017 en ook vertelde TMG dat hij zijn eigen WRC op zou kunnen bouwen. Welke kant Mäkinen op wil gaan, zal binnekort blijken, de Fin is ondertussen net als vele testrijders druk bezig met het testen van de Yaris WRC, waar hij uiteraard een belangrijke rol speelt.

Kiichiro Toyoda: “Ik ben super blij dat Mäkinen het team zal gaan leiden! Ik ontmoette hem in 2013, in de tijd dat hij mijn instructeur was. Hij hielp me o.a. met het verbeteren van de rijtechniek, maar ik merkte al gauw dat hij veel meer in zijn mars had voor ons dan we dachten. Hij toonde me de aantrekkingskracht van de rallysport en de relatie tussen de ontwikkeling en het voertuig! Tommi heeft een grote ervaring in de rallysport en heeft veel frisse ideeën voor de ontwikkeling van het voertuig. Deze dingen zullen beiden erg waardevol zijn voor ons! Na het gesprek met Tommi was het voor mij duidelijk dat hij de toekomst van dit project moest gaan leiden, hij was er de geknipte persoon voor!”

Tommi Mäkinen: “Ondanks dat we een goede testrijder nodig hebben, denk ik dat het het beste is als ik zelf ook de auto test! Ik heb een aantal ideeën waarvan ik van mening ben dat deze goed zullen zijn voor het team en veel rijders zullen aantrekken! Maar er is tot 2017 nog genoeg werk te verrichten om de auto goed te kunnen afstellen op de verschillende gebieden uit het WRC (Sneeuw, grind, asfalt, hoge hoogtes, lage hoogtes etc.). We zullen de auto dus overal ter wereld moeten testen. Sinds ik gestopt ben met rijden, heb ik een lange tijd een eigen team gehad (Tommi Mäkinen Racing), die zich vooral richtte in Groep N auto’s. Ik heb dus al behoorlijk wat ervaring met het runnen van een team, maar de uitdaging die ik nu heb gekregen is natuurlijk veel groter en ik zal een grote verantwoordelijkheid op me moeten nemen en zorgen dat al het werk goed wordt verricht!”

Het team van Toyota zal zoals vaker genoemd dit artikel hun rentree in de rallysport maken in 2017. Het team wist tijdens hun laatste seizoen, toen nog onder de naam ‘Toyota Castrol Team’, in 1999 nog de constructeurs kampioenschap op hun naam te schrijven en hopen de beker van 18 jaar later er over een aantal jaren naast te zetten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.