Dakar 2017: De Rooy slaat dubbelslag:

07-01-2017 – Gerard de Rooy heeft een gouden zaak gedaan in de Dakar Rally 2017 bij de vrachtwagens. De Nederlander won de vijfde etappe en neemt meteen de leiding over in het klassement.

De vijfde etappe voerde de deelnemers over een afstand van 438 kilometer in twee delen naar Oruro, maar door zware regenval werd de proef ingekort tot een etappe van 219 kilometer. Onderweg zorgde vooral het lastige navigatiewerk en de modder voor een flinke uitdaging, maar de equipe van Gerard de Rooy wist zich er zonder veel problemen doorheen te slaan. In het tweede deel van de etappe nam De Rooy de snelste tijd over van de Tsjech Kolomy, waarna hij in een tijd van 2 uur, 39 minuten en 12 seconden als snelste aantikte bij de finish.

De Rooy had uiteindelijk een riante voorsprong op de Kamaz van Eduard Nikolaev, die de tweede tijd liet noteren maar al bijna 12 minuten toe moest geven op de Brabander. Door tijdverlies van andere grote namen voorin is De Rooy nu de nieuwe leider in het klassement, ondanks het feit dat de Nederlander eerder deze week nog veel tijd verloor door problemen aan zijn bandenaflaatsysteem. De Rooy is de vijfde verschillende leider in het truckklassement in evenzoveel dagen.

Nikolaev is nu de eerste achtervolger van De Rooy in het algemene klassement op 2 minuten en 23 seconden achterstand, gevolgd door landgenoten Dmitry Sotnikov en Ayrat Mardeev. Pascal de Baar is knap vijfde in de Renault nadat hij na het terugvallen van Martin van den Brink in het klassement voor zijn eigen klassement mocht gaan. Hans Stacey is de eerste chauffeur van MAN op de achtste plaats, gevolgd door Peter Versluis. Maurik Van den Heuvel maakt de top-tien vol met zijn Scania Torpedo.

Verder waren er ook genoeg mannen die het lieten liggen tijdens deze vijfde etappe. Federico Villagra, de Argentijnse teamgenoot van De Rooy, verloor ruim drie kwartier en zakte op deze manier uit de top vijf in het klassement. Ook Ton van Genugten en Wuf van Ginkel reden allebei hun Iveco vast in de modder, waardoor ook zij veel tijd zouden gaan verliezen. De Rooy vond het zelf dan ook een lastige etappe.

Gerard de Rooy: “Het was een heel moeilijke proef, met spekgladde rivierbeddingen, duinen en extreem lastige navigatie. De eerste 60 kilometer was door de bergen. Heel tricky, met overal kleine ravijntjes. Wij zijn er één keer per ongeluk eentje in gereden, maar we konden er meteen langs de andere kant weer uit. Toen wij daar reden, was het nog redelijk droog, op een paar spatjes na. Later ging het harder regenen. Ik vond het niet tegenvallen. De grip van de Goodyear-banden was uitstekend. Maar sinds de hele bups achter ons daar een flinke bui heeft gehad, moet het een ijsbaan zijn geworden!”

 

Uitslag Trucks Etappe 5:

1. Gerard de Rooy NED Iveco 2u39m12s
2. Eduard Nikolaev RUS Kamaz +11m58s
3. Airat Mardeev RUS Kamaz +14m04s
4. Martin Macik TSJ LIAZ +16m15s
5. Siarhei Viazovich WRU MAZ +17m43s
6. Aleksandr Vasilevski WRU MAZ +18m21s
7. Dmitry Sotnikov RUS Kamaz +20m51s
8. Aliaksei Vishneuski WRU MAZ +22m18s
9. Teruhito Sugawara JAP HINO +26m10s
10. Artur Ardavichus KAZ MAN +26m18s
11. Maurik van den Heuvel NED Scania +27m25s

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.