Dakar 2017: Nikolaev wint, drama voor De Rooy en Van den Brink

05-01-2017 – Eduard Nikolaev heeft gisteren de derde etappe van de Dakar Rally gewonnen bij de trucks. De Rus wist zijn Kamaz met een tijd van 2 uur, 45 minuten en 51 seconden als snelste naar de finish te sturen, terwijl een aantal Nederlanders het nodige tijdverlies opliepen.

Na de Nederlandse etappezege voor Martin van den Brink dinsdag, was de derde etappe er woensdag eentje voor de heren van Kamaz. 2013-kampioen Nikolaev had na het eerste deel van de proef een kleine voorsprong op Kolomy en Ton van Genugten. Ook na de neutralisatie behield de Rus het voordeel en won de etappe. Door een straftijd die Kolomy en Van Genugten tevens zouden oplopen is Nikolaev ook nog eens de nieuwe leider in het algemene klassement. Kolomy volgt ook hier als tweede en heeft 2 minuten en 27 seconden achterstand op de Kamaz-coureur, terwijl de derde positie in handen is van Federico Villagra in zijn Iveco.

Grote verliezer woensdag was Gerard de Rooy, die in het eerste deel van de etappe problemen kende met het bandenaflaatsysteem waardoor allebei zijn achterbanden leeg liepen. De Rooy wisselde zijn lekke banden voor twee reservewielen, waarna echter ook een voorband leeg liep. Het team van De Rooy moest de lekke voorband meerdere malen handmatig oppompen waardoor de titelverdediger veel terrein verloor. De Rooy gaf uiteindelijk 34 minuten toe op etappewinnaar Nikolaev. Net als De Rooy verloor ook Martin van den Brink woensdag veel terrein. Vlak na de start van het tweede deel van de etappe viel de Renault-truck met technische problemen stil, waardoor de coureur van Mammoet Rallysport veel tijd verloor en ver terugzakte in het klassement.

Nederlanders die wel een goede etappe kenden waren er wel degelijk. Hans Stacey van het VEKA Eurol MAN Rally Team wist zo door zijn bedeesde aanpak van de eerste twee etappes als vijfde te eindigen en blijft zo bij de top. Peter Versluis kwam gisteren niet verder dan een zesde plaats. Verrassingen waren er ook met Pascal de Baar van het Mammoet Rally team en Maurik van den Heuvel met de Scania Torpedo. Zij zorgden ervoor dat er vijf Nederlanders in de dag top tien stonden. De Iveco van Tom van Genugten was uiteindelijk terug te vinden op P12 en die van Gerard de Rooy op P18. Wuf van Ginkel eindigde op zijn beurt door een straftijd op P16, Jos Smink op P20, de Belg Steven Rotsaert op P22 en William de Groot op P23. Ook Vick Versteijnen en Jan van de Laar kenden een moeizame dag, maar allen zullen vandaag weer aan de start kunnen verschijnen. Tot slot lezen we nog het avontuur van Ton van Genugten, en wat er bij hem mis ging.

Ton van Genugten: “We zaten er zo lekker in. Tegen de tijd dat we ontdekten dat we het hadden gemist, kostte het al meer tijd om terug te rijden. Het ging super. Dit was helemaal mijn etappe, heel technisch. We waren zaten al heel snel op de hielen van Nikolaev, maar we konden er in het stof niet voorbij. De helikopter die laag boven ons vloog, maakte nog meer stof. Daardoor hebben we een verkeerd pad gekozen. Het vervelende van zo’n verborgen waypoint is dat je pas merkt bij het volgende waypoint. Het zou minstens evenveel tijd kosten om terug te rijden, terwijl we net Nikolaev voorbij waren en stofvrij voorop konden rijden. Die gok hebben we dus maar genomen, maar het is wel jammer.Het tweede deel was een WRC-achtige piste. Mooi en snel, maar ik kwam achter Hans Stacey te zitten en die ging pas na een keer of twintig sentinellen opzij. Dat zal net het verschil geweest zijn tussen winnen of derde worden.”

 

Klassement Trucks na Etappe 3:

1. Eduard Nikolaev RUS Kamaz 05:57.56  
2. Martin Kolomy TSJ Tatra +00:02.27 +00:03.00
3. Federico Villagra ARG Iveco +00:04.07  
4. Siarhei Viazovich WRU MAZ +00:05.07  
5. Peter Versluis NED MAN +00:10.47  
6. Dmitry Sotnikov RUS Kamaz +00:11.12  
7. Hans Stacey NED MAN +00:11.21  
8. Maurik van den Heuvel NED Scania +00:16.49  
9. Pascal de Baar NED Renault +00:16.56  
10. Anton Shibalov RUS Kamaz +00:21.16  
         
12. Ton van Genugten NED Iveco +00:32.18 +00:20.00

2 reacties op “Trucks: Drama voor de Nederlanders, Russen kiezen voor de aanval

  1. De Nederlanders presteren onder hun verhogen.
    Wat Gerard de Rooij toch aan het doen is?
    Gelukkig is de race nog lang maar de Russen hebben wel een tikkie uitgedeeld.
    Nu zijn de Nederlanders aande beurt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.