Dakar 2017 Van den Brink winner stage 2 trucks

04-01-2017 – Het eerste grote Nederlandse succes in de Dakar Rally anno 2017 is binnen. Martin van den Brink, kopman van Mammoet Rallysport, heeft zijn eerste etappezege bij de trucks weten te boeken. Met zijn Renault Truck klokte Van den Brink een keurige tijd van 2 uur, 37 minuten en 8 seconden neer. Daarmee was hij de Kamaz van Dmitry Sotnikov met 2 minuten en 3 seconden te snel af, die vervolgens op de hielen werd gezeten door de MAN van Peter Versluis.

Achter Versluis was het Siarhei Viazovich, die met zijn MAZ als vierde eindigde op 2 minuten en 55 seconden achterstand. Gerard de Rooy wist, net als tijdens de eerste etappe, een vijfde positie in beslag te nemen. Teamgenoot Federico Villagra zou slechts tien seconden achter de Iveco-rijder op een zesde plaats volgen, terwijl slechts twee seconden daarachter Hans Stacey als zevende over de eindstreep kwam. De verschillen in de subtop waren dus wederom klein, aangezien de plaatsen drie tot en met zeven binnen de vijftien seconden verschil van elkaar af zitten.

Van den Brink sloeg echter wel een gat met de rest van het veld, en deze etappezege heeft dan ook een emotionele kant bij het team. Vorig jaar moest de Renault-coureur tijdens de tweede etappe zo nog aanzien hoe zijn truck volledig uitbrandde. Exact een jaar later tijdens de tweede etappe neemt de man uit Harskamp echter revanche. In het algemene klassement grijpt Van den Brink nu ook de leiding, met een voorsprong van 3 minuten en 9 seconden op de Rus Sotnikov. Martin Kolomy, winnaar van etappe 1 en die in de tweede etappe niet verder kwam dan plek 8, zakt naar een derde positie in het algemeen klassement met zijn Tatra. Gerard de Rooy heeft negen seconden achterstand op de Rus en staat vierde, Peter Versluis staat op nog eens negen seconden vijfde. 

Ton van Genugten, gisteren nog knap tweede, verloor vanwege een lekke band meer dan tien minuten en zakte weg uit de top van het klassement. Airat Mardeev, winnaar in 2015, kende eveneens problemen en verloor meer dan een kwartier op de dagwinnaar. Andere Nederlanders die wel goede zaken deden waren onder meer Maurik van den Heuvel, die een twaalfde klassering opeiste tijdens deze etappe, maar ook Pascal de Baar, die als veertiende over de eindstreep kwam als teamgenoot van Van den Brink. Jos Smink wist op zijn beurt een achttiende tijd te klokken, terwijl zowel Gert Huzink als Ed Wigman enorm veel tijd hebben verloren, maar desondanks wel in het bivak zijn aangekomen.

1. Martin van den Brink NED Renault 2.37.08
2. Dmitry Sotnikov RUS Kamaz +02.03
3. Peter Versluis NED MAN +02.52
4. Siarhei Viazovich WRU MAZ +02.55
5. Gerard de Rooy NED Iveco +03.03
6. Federico Villagra ARG Iveco +03.05
7. Hans Stacey NED MAN +03.07
8. Martin Kolomy TSJ Tatra +03.36
9. Artur Ardavichus KAZ MAN +03.50
10. Eduard Nikolaev RUS Kamaz +04.07
       
12. Maurik van den Heuvel NED Iveco +05.38
14.  Pascal de Baar NED Renault +06.10 
16. Ton van Genugten NED Iveco +13.01
18.  Jos Smink NED Ginaf +14.35 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.