De Rooy rukt op:

06-01-2017 – Na een moeizaam begin van de Dakar heeft Gerard de Rooy in de vierde etappe zijn kunnen laten zien. De Rooy won de rit en komt op die manier de top vijf van het algemene klassement binnen.

De Rooy moest de voorbije dagen afrekenen met heel wat mechanische tegenslag, maar in de loodzware vierde rit van Jujuy naar Tupiza liep het lekker voor de titelverdediger bij de trucks. De Rooy was de snelste in zijn Iveco Powerstar en klimt naar de vijfde plaats in het klassement. De Nederlander lag gedurende de etappe steeds anderhalf tot twee minuten achter de Kamaz van Airat Mardeev, maar kwam bij elk Waypoint steeds iets dichterbij. In de slotfase reed Gerard de Rooy echter een iets snellere tijd en legde de etappe daardoor precies een halve minuut sneller af dan de Rus. Anton Shibalov werd derde op 3 minuten en 7 seconden.

Door de vierde plek van Dmitry Sotnikov stijgt de Rus nu naar de bovenste plek in het algemene klassement. De coureur heeft een voorsprong van 1 minuut en 55 seconden op Federico Villagra, de Argentijnse teamgenoot van De Rooy. Eduard Nikolaev werd deze etappe slechts achtste op 23 minuten en 29 seconden van De Rooy en daalt daardoor naar een derde positie op 4 minuten en 40 seconden. De Kamaz van Anton Shibalov staat op zijn beurt vierde. Gerard de Rooy volgt nu op 14 minuten en 15 seconden achterstand als de snelste Nederlander.

Daarachter was het Pascal de Baar die wederom een uitstekende etappe kende met zijn Renault en een fantastische zesde tijd klokte. In het algemene klassement klimt De Baar nu dan ook op naar een zevende positie, één plek achter de Kamaz van Ayrat Mardeev. Ton van Genugten eindigde de etappe als zevende en vecht zich daardoor weer binnen de top 10. In die top 10 van het algemene klassement vinden we ook nog de trucks van het EVM Rally Team terug van Hans Stacey en Peter Versluis. Beiden deden het gisteren rustig aan en zullen pas tijdens de tweede week willen aanvallen, en klokten daardoor een elfde en twaalfde tijd. In het algemene klassement heeft Versluis de achtste positie nu in handen, één plek voor zijn teamgenoot. Ook Wuf van Ginkel liet zijn gezicht gisteren weer even zien met een tiende tijd, en stijgt daarmee naar de zestiende positie. Maurik van den Heuvel behoudt op zijn beurt met de Scania Torpedo een twaalfde plek in het klassement. Maar het laatste woord is toch wel voor de tweede Nederlandse etappewinnaar van deze Dakar-editie.

Gérard de Rooy: “In de duinen en vlak erna was het heel moeilijk navigeren. Er zijn er daar veel de fout in gegaan. Wij startten als elfde en toen wij daar aankwamen, zagen we ze al allemaal door elkaar rijden om te zoeken. We hebben zelf één keer een bochtje moeten maken om terug te draaien, maar verder was de navigatie foutloos. En dan heb ik bijvoorbeeld Hans Stacey niet eens gezien, terwijl die voor mij startte. Na de duinen, die echt fantastisch mooi waren, kwam er een stuk met rivierbeddingen. Daar hebben we de banden wat zachter gezet voor meer grip en zo kon ik in één keer naar twee Kamazzen toe rijden. Voor de auto was het wel een heel zware dag, maar hij heeft het perfect gehouden. Ik ben dik tevreden. Niet alleen met mijn eigen prestatie, maar met die van het hele team!”

 

Uitslag Etappe 4 Trucks:

1. Gerard de Rooy NED Iveco 04:55:55
2. Airat Mardeev RUS Kamaz +00:00:30
3. Anton Shibalov RUS Kamaz +00:03:07
4. Dmitry Sotnikov RUS Kamaz +00:07:37
5. Federico Villagra ARG Iveco +00:16:37
6. Pascal de Baar NED Renault +00:19:10
7. Ton van Genugten NED Iveco +00:19:40
8. Eduard Nikolaev RUS Kamaz +00:23:29
9. Ales Loprais TSJ Tatra +00:25:08
10. Wuf van Ginkel NED Iveco +00:25:32
       
11. Hans Stacey NED MAN +00:29:37

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.