Dakar 2017: Nikolaev leidt Kamaz-dubbelzege, De Rooy eindigt als derde

15-01-2017 – Eduard Nikolaev heeft voor de tweede maal de Dakar Rally bij de trucks gewonnen. De Rus wist in zijn Kamaz af te rekenen met stalgenoot Sotnikov, terwijl titelverdediger Gerard de Rooy de rally afsloot op een derde plek.

De wedstrijd bij de Trucks was ook dit jaar weer interessant. Al gelijk tijdens de eerste etappe kwamen de verrassingen bovendrijven, zoals Martin Kolomy met zijn Tatra, die de snelste tijd klokte en als eerste aan de leiding ging. De Nederlanders deden op dat moment goede zaken, met Ton van Genugten en Martin van den Brink binnen de top 3. Die laatste zag zijn Renault Truck tijdens de vorige editie in de tweede etappe compleet afbranden, maar pakte exact een jaar later de etappezege en daarmee de leiding in het klassement. Helaas voor Van den Brink zouden zijn kansen op een topklassering verloren gaan tijdens de derde etappe, waar hij veel tijd verloor. Het waren toen toch weer de Kamazzen die de koppositie overnamen met Eduard Nikolaev aan het roer.

Gerard de Rooy deed het op dat moment nog rustig aan, maar boekte tijdens de vierde en vijfde etappe op zijn beurt twee etappezeges op rij slimming tablets that work. Op deze manier nam hij de leiding over in het algemene klassement en ging tevens als leider de rustdag in met een voorsprong van 2 minuten en 23 seconden op Nikolaev. Tijdens de tweede week bleef De Rooy de druk van Kamaz voelen met Dmitry Sotnikov en Nikolaev, die beiden voor de aanval kozen. Helaas zou De Rooy uiteindelijk de leiding moeten afstaan aan Sotnikov nadat hij een aantal probleemvolle dagen kende. Van den Brink was ondertussen in niemandsland aan het rijden, maar liet zijn hoofd weer even zien tijdens de achtste etappe, toen hij op overtuigende wijze de dagzege op zijn naam schreef.

Vooraan liet De Rooy het zoals gezegd liggen, en dus zou de strijd in de slotfase gestreden moeten worden tussen Nikolaev, winnaar van de 2013-editie, en teamgenoot Sotnikov. Het was uiteindelijk Nikolaev die de drie laatste etappes allemaal op zijn naam wist te schrijven en daarmee zijn tweede Dakarzege boekte. Sotnikov eindigde uiteindelijk met een kleine negentien minuten aan achterstand, terwijl De Rooy tevreden mocht zijn met een derde positie. Achter De Rooy eindigt Federico Villagra, de Argentijn die ook voor Team De Rooy uitkomt, de rally als vierde, voor de derde Kamaz van Airat Mardeev. Hans Stacey eindigt de rally na een roerige tweede week op de negende plek. Door een blunder van de organisatie nam Stacey donderdag niet deel aan de tiende etappe, maar de coureur uit Best kreeg uiteindelijk toch een tijd toegewezen van de organisatie waarna hij in de laatste twee etappes nog op wist te klimmen naar een achtste plek algemeen.

Gerard de Rooy: “Het doel was sowieso een podiumplaats. We hebben één echte slechte dag gehad en dat is niemand kwalijk te nemen. Vorig jaar had Kamaz zes lekke banden en ik één. Nu heb ik er drie. Soms heb je geluk, soms heb je pech. Dat de negende etappe niet doorging, is heel spijtig. Daar had het moeten gebeuren. Je weet natuurlijk nooit of dat was gelukt, maar door de afgelasting van twee volledige etappes, en veel andere etappes die moesten worden ingekort, bleven er maar ongeveer 2200 wedstrijdkilometers over. Dat is niet veel. Bij Kamaz maken ze ook foutjes. Alleen hadden ze de tijd om die goed te maken en konden ze profiteren van mijn off-day. Dat hebben ze goed gedaan. Het half uur dat ik verloor op dag 3, door een probleem met het bandenaflaatsysteem, kon ik goedmaken. De 24 minuten van die ene slechte dag niet. Daar was te weinig tijd voor en dat is jammer. In dat opzicht valt een derde plaats tegen, want ik weet dat er meer in had gezeten. De laatste twee dagen heb ik op safe gereden om de derde plaats veilig te stellen. Of ik dan op 20 minuten derde word of zoals nu op 41 minuten, maakt dan ook niet meer uit.”

Verder kwamen ook alle ander Nederlandse truckers aan de finish. Enkel Gert Huzink van het Riwald Dakar Team moest de wedstrijd vroegtijdig staken na een aanrijding. Ook Gerrit van Werven en Vick Versteijnen haalden de finish niet.

 

Einduitslag DAKAR 2017 Trucks (Top 10 + Nederlanders top 20):

1. Eduard Nikolaev RUS Kamaz 27:58:24  
2. Dmitry Sotnikov RUS Kamaz +00:18:58  
3. Gerard de Rooy NED Iveco +00:41:19  
4. Federico Villagra ARG Iveco +01:00:04  
5. Airat Mardeev RUS Kamaz +02:26:50  
6. Aleksandr Vasilevski WRU MAZ +02:34:57  
7. Ales Loprais TJS Tatra +03:06:56  
8. Teruhito Sugawara JPN Hino +03:18:36  
9. Hans Stacey NED MAN +03:44:56  
10.. Martin Macik TSJ LIAZ +03:54:40
00:20:00
         
11. Peter Versluis NED MAN +04:55:23 00:15:00
12. Jos Smink NED Ginaf +05:09:00 00:20:00
16. Ton van Genugten NED Iveco +06:58:03 02:23:00
17. Wuf van Ginkel NED Iveco +08:19:48 02:20:00
18. Frank Tilburgs NED DAF +09:06:51  

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.