Afbeeldingsresultaat voor eduard nikolaev dakar 2017

14-01-2017 – Eduard Nikolaev heeft met zijn tweede achtereenvolgende etappezege de leiding in het klassement bij de trucks verstevigd. Gezien zijn voorsprong kan het dan ook bijna niet meer misgaan voor de Kamaz-coureur, die concurrenten Dmitry Sotnikov en de Nederlander Gerard de Rooy verslagen achter zich liet.

Nikolaev begon de special over 288 kilometer goed. Toen hij na nog geen twee uur bij de neutralisatie aankwam had hij een voorsprong van een minuut op Iveco-bestuurder Federico Villagra. De Argentijn bleef de Rus op de hielen zitten en had bij het vijfde meetpunt zelfs even de virtuele koppositie in handen.Een uur later kwam klassementsleider Nikolaev toch als dagwinnaar over de streep. Het verschil met Villagra bedroeg net geen minuut. Het tweetal had aardig doorgereden over het WRC-achtige parcours omdat het verschil met de concurrentie bijna tien minuten bedroeg. Ayrat Mardeev eindigde als de ‘underdog’ als derde en was daarmee na Nikolaev de snelste Kamaz-coureur.

Lang bleef Gerard de Rooy binnen een achterstand van tien minuten maar de Nederlandse hoop op de Dakarzege verloor teveel in de slotfase van de etappe, die leidde van San Juan naar Río Cuarto. Door het verlies van 14 minuten en 41 seconden is het bijna onmogelijk om zijn titel te prolongeren. Nikolaev, die ook al de overwinning haalde in 2013, is met het winnen van de elfde etappe aardig op weg voor een eindoverwinning van de Dakar editie 2017. Zijn directe rivaal Dmitry Sotnikov kon alleen maar lijdzaam toekijken. Deze verloor 11 minuten en 54 seconden, wat hem een vierde plek opleverde tijdens deze etappe.

De Rooy was ondanks zijn tijdverlies met een vijfde positie wel de snelste Nederlander tijdens deze etappe. Ton van Genugten werd daarachter zesde, en Wuf van Ginkel pakte zijn beste klassering deze Dakar met een achtste plek. Hans Stacey viel net buiten de top tien met een elfde plek. De Veka Eurol MAN-Coureur gaf echter aan er nog steeds goed ziek van te zijn dat de organisatie zijn kansen voor een eventuele topklassering nog afpakten.

Hans Stacey: “Ik ben boos, ik kan wel janken en ik huil nooit. Maar dit wil ik wel, vooral voor mijn vier techneuten en bijrijders. Hier heb ik een half jaar voor getraind, acht uur per week. Dit is een heel dure sport om te beoefenen. Wat kan ik zeggen? De hele rally is slecht georganiseerd! Er zijn zoveel dingen die niet goed gaan. We krijgen geen informatie en nog veel meer zaken lopen niet lekker. Ik hoef geen excuses omdat het allemaal te commercieel is geworden. Ze lieten ons alleen naar La Paz rijden voor het geld. Thierry Sabine (Oprichter Dakar Rally) zou zich omdraaien in zijn graf. Toen ging het om de sport, niet om geld verdienen. En nu draait het alleen maar om het geld! Ik weet het niet hoor, maar dit jaar, en dit is mijn twaalfde Dakar, is de slechtste organisatie die ik ooit in een rally heb meegemaakt. En dan reken ik ook de kleine evenementen mee!”

Gerard de Rooy gaf aan geen risico’s meer te hebben genomen en tevreden is gesteld met zijn huidige klassering.

Gerard de Rooy: “Behalve stof waren er ook nog bomen. Daar was niet in te halen. Op dat tweede deel van de proef kon je alleen maar de auto afschrijven en dat was ik niet van plan. Ik wist dat ik toch niet genoeg zou kunnen inlopen op de twee Kamazzen voor me in het klassement. Dan ga ik ook niet riskeren dat ik nog meer tijd verlies door een lekke band of een ongeluk. We zijn er al twee keer afgegaan in haakse bochten die niet duidelijk stonden aangegeven in het roadbook. Dat ik nog iets kan met die eerste twee plaatsen, heb ik uit mijn hoofd gezet, al is in de Dakar pas iets zeker na de laatste finish. Maar ik denk niet dat Federico me op de laatste zestig kilometer van de Dakar nog gaat aanvallen.”

64 kilometer om een kleine 40 minuten goed te maken is een hele opgave, maar dit is de Dakar geluk of ongeluk zit in een klein hoekje of greppeltje.

 

Uitslag Etappe 11 Trucks:

1. Eduard Nikolaev
RUS Kamaz 03:56:47
2. Federico Villagra ARG Iveco +00:00:52
3. Airat Mardeev RUS Kamaz +00:09:53
4. Dmitry Sotnikov RUS Kamaz +00:11:54
5. Gerard de Rooy NED Iveco +00:14:41
6. Ton van Genugten NED Iveco +00:17:40
7. Ales Loprais TSJ Tatra +00:20:04
8. Wuf van Ginkel NED Iveco +00:22:43
9. Martin Macik TSJ LIAZ +00:25:58
10. Aleksandr Vasilevski WRU MAZ +00:28:49
11. Hans Stacey NED MAN +36.24

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.