Dakar 2017 Martin van den Brink Stage 8

11-01-2017 – Martin van den Brink flikt het voor de tweede keer! De coureur van Mammoet Rallysport was gisteren de sterkste in de achtste etappe bij de trucks. Terwijl Van den Brink met zijn fantastische resultaat een Nederlands succes wist te behalen, kende andere Nederlanders juist een hele slechte etappe. Zo was er ook nog Gerard de Rooy, de man die tijdens deze etappe zijn leiding in het klassement zag vervallen.

De etappe van gisteren voer van het Boliviaanse Uyuni naar Salta in Argentinië. Vanwege de overstroming van een rivierbedding werd het parcours aangepast. Na 174 kilometer aan special stage werd de etappe geneutraliseerd. Na een verbindingsweg van 176 kilometer vervolgden de deelnemers bij de motoren en auto’s hun race terwijl bij de trucks de wedstrijddag er al op zat. Op deze ingekorte etappe startte Dmitry Sotnikov als eerste, terwijl Martin van den Brink als 23e van start ging. Hij gaf de Renault Sherpa vol de sporen om als snelste het eerste waypoint te passeren. Villagra zag in zijn Iveco een gat van 30 seconden ontstaan, Sotnikov lag toen al op twee minuten en 35 seconden achterstand van de Mammoet Rallysport coureur. Tijd die de Rus niet meer goed zou maken.

De Nederlander bleef kort achtervolgd door Team De Rooy-rijder Federico Villagra, maar uiteindelijk was het toch Van den Brink die met een tijd van 1 uur, 55 minuten en 20 seconden aan het langste eind wist te trekken, om daarmee zijn tweede dagsucces deze Dakar Rally te pakken. Op slechts 17 seconden van Van den Brink kwam Villagra uiteindelijk als tweede aan de finish. Ook de Rus Eduard Nikolaev zat binnen een minuut van de Renault-rijder op een derde plek. Vierde werd de Rus Dmitry Sotnikov. De Kamaz-rijder eindigde de etappe als vierde op ruim 2,5 minuut, waarmee hij de leiding in het klassement wist over te nemen.

Die leiding was vooralsnog in handen van Gerard de Rooy, maar voor de regerend kampioen van de Dakar Rally ging het gisteren mis. Op ongeveer driekwart in de special stage ging één van de banden namelijk stuk, wat kostbare tijd kostte voor De Rooy. De Rooy noteerde uiteindelijk de negende tijd op ruim zeven minuten op de etappewinnaar en daardoor zijn eerste plek in het klassement kwijtraakte. De Nederlander valt door deze kapotte band terug naar een derde positie, op 2 minuten en 20 seconden van klassementsleider Sotnikov. Nikolaev neemt op zijn beurt de tweede positie in het klassement op zich.

Ondanks het verlies van de eerste plek in het algemeen klassement kan Team De Rooy wel terugblikken op een sterke achtste etappe met alle vier de Iveco-rijders voorin. Want naast Villagra op een tweede plek, was Ton van Genugten de tweede De Rooy-rijder in de top 5 op een keurige vijfde plek. MAN-rijder Peter Verlsuis deed tijdens deze etappe de beste zaken voor het team van MAN en klokte een zevende positie, maar was daar zelf niet heel tevreden over. Teamgenoot Hans Stacey had echter pas echt rede tot klagen, aangezien hij ruim twee uur zou gaan verliezen vanwege een kapotte versnellingsbak. Wuf van Ginkel eindigde net buiten de top 10 op een elfde positie. Grootste pechvogel van deze etappe was toch wel Gerrit van Werven van het Rainbowtruckteam, die na een nacht in de woestijn nog altijd wacht op assistentie om zijn weg te kunnen vervolgen.

 

Uitslag Etappe 8 Trucks:

1. Martin van den Brink NED Renault 01:55:20
2. Federico Villagra ARG Iveco +17s
3. Eduard Nikolaev RUS Kamaz +42s
4. Dmitry Sotnikov RUS Kamaz +2m42s
5. Ton van Genugten NED Iveco +3m49s
6. Siarhei Viazovich WRU MAZ +5m54s
7. Peter Versluis NED MAN +6m09s
8. Martin Macik TSJ LIAZ +6m39s
9. Gerard de Rooy NED Iveco +7m13s
10. Aleksandr Vasilevski WRU MAZ +9m17s
11. Wuf van Ginkel NED Iveco +10m42s

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.