Dakar 2017: Nikolaev neemt met dagzege leiding over, De Rooy verliest tijd

13-01-2017 – Eduard Nikolaev heeft met nog twee etappes te gaan de leiding in het vrachtwagenklassement van de Dakar Rally heroverd. De Rus was gisteren de sterkste tijdens de tiende etappe, waarin Gerard de Rooy kostbare minuten verloor.

Nikolaev was gedurende de 449 kilometer lange etappe veelal de snelste man. Leider Dmitry Sotnikov moest de gehele dag steeds iets meer tijd toestaan. Uiteindelijk was het verschil tussen beide Kamaz-mannen 7.01 minuten, waardoor Nikolaev met twee proeven en 352 kilometer te gaan een voorsprong heeft van ruim vijf minuten. Ayrat Mardeev zorgde voor een Kamaz 1-2-3 in de etappe. Tweevoudig etappewinnaar Martin van den Brink kwam 33 minuten en 41 seconden na etappe winnaar Nikolaev over de finish. Van den Brink verloor in zijn Renault Sherpa veel tijd aan het begin van de rit, tot aan de neutralisatie leek het een stabiele rit. Vanaf de start in het tweede gedeelte klom Van den Brink terug naar een zevende plaats maar viel terug in de slotfase, een elfde positie was het resultaat.

De tiende etappe verliep voor Gerard de Rooy verre van vlekkeloos. Door lekke banden en verdwalen liep de Iveco-trucker tijdverlies op en daarnaast raakte ook een rib gekneusd. De Rooy verloor uiteindelijk 23 minuten en 43 seconden op Nikolaev, die zich stevig aan de kop van het klassement nestelde met een marge van 24 minuten op De Rooy, die derde staat. Zelf gaf de Nederlander aan kapot te gaan van de pijn.

Gerard de Rooy: “Wij reden een rivierbedding in en ik had al het gevoel dat we verkeerd zaten. Al snel kwam er een Mini ons tegemoet gereden, met nog twee auto’s in zijn kielzog. Wij zijn ook weer omgedraaid en hebben toen vrij snel de goede afslag gevonden en het waypoint gepakt. Ik reed door de bosjes terug en reed daarbij een band lek More Info. Ton van Genugten was er snel bij en heeft geholpen met wisselen. Zij hadden wel het waypoint al gevonden, dus daar reden we zo naartoe. Maar toen reed ik wéér lek. Op een steen of zo, ik heb het niet gezien. In pogingen naast het pad er voorbij te gaan heeft de truck zulke klappen gemaakt, dat ik een rib heb gekneusd. Op de neutralisatie stond gelukkig onze service, met dokter Gust van Montfort, op ons te wachten. Gust heeft meteen een spuit gezet tegen de pijn, anders had ik het tweede deel niet gered. Ik ging kapot van de pijn!”

Met nog twee etappes te gaan heeft Sotnikov nu ruim vijf minuten achterstand op Nikolaev in het algemeen klassement. Gerard de Rooy staat nog steeds derde. De grootste ellende overkwam Hans Stacey. De ervaren trucker had na zijn enorme tijdverlies in de achtste etappe zijn joker gebruikt om toch vooraan te mogen starten. De organisatie had dat bericht niet ontvangen en weigerde de Nederlander van start te laten gaan, waarop hij woedend besloot uit de wedstrijd te stappen, maar later alsnog van start zou gaan na excuses van de organisatie. De Eurol Veka MAN-coureur had echter geen goed woord over voor de organisatie.

Hans Stacey: “We kwamen gisteren in het bivak en toen kregen we de startlijst van vandaag en toen moesten we als 99e auto vertrekken. Dat is best gevaarlijk, ik heb al twee keer bijna een jeep die stilstond in de stof geramd. Uit het oogpunt van veiligheid hebben we gisteren de joker ingezet. Ze waren ons eerst vergeten, maar daarna heeft de organisatie om twaalf uur vannacht besloten dat we als twaalfde truck mocht starten, achter een Kamaz die ook een joker had ingezet. We stonden startklaar en we mogen opeens niet starten. We hebben de tijdkaart van de organisatie, waar de starttijd op staat. Maar bij de start staan een stelletje van die oetlullen die zeggen dat wij niet mogen starten. Na twintig minuten wachten heb ik mijn truck op de startlijn gezet, maar ik kreeg m’n startkaart niet terug. En zonder startkaart starten heeft geen nut. Dat is ongelooflijk, dat kun je je niet voorstellen! Ik heb hier weinig woorden voor!”

 

 

Uitslag Etappe 10 Trucks:

1. Eduard Nikolaev
RUS Kamaz 05:33:06
2. Dmitry Sotnikov RUS Kamaz +7m01s
3. Airat Mardeev RUS Kamaz +7m41s
4. Siarhei Viazovich WRU MAZ +12m51s
5. Ales Loprais TSJ Tatra +16m04s
6. Aleksandr Vasilevski WRU MAZ +22m51s
7. Gerard de Rooy NED Iveco +23m43s
8. Martin Macik TSJ LIAZ +28m17s
9. Federico Villagra ARG Iveco +30m27s
10. Teruhito Sugawara JAP Hino +33m16s
11. Martin van den Brink NED Renault +33m41s

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.