Rally-World

Feel the world of Rally

Twee nieuwe etappewinnaars in achtste etappe

Sensatie bij de lichtgewichtvoertuigen! Want zowel in de klasse T3 (Lightweight Prototypes) als T4 (SSV) mogen we een nieuwe etappewinnaar noteren. Lees hieronder het uitgebreide verslag van de lichtgewichten tijdens de achtste etappe van Dakar 2023.

Yamaha is één van de meest succesvolle merken uit de Dakar Rally. Het merk wist al 140 etappes te winnen bij de motoren en maar liefst 160 etappes bij de quads. Sinds een aantal jaar werken zij in samenwerking met X-Raid ook aan een project binnen de T3-categorie van de SSV-klasse, waar ze met oud-quadwinnaar Ignacio Casale en de Portugese debutant João Ferreira de strijd aangaan met de andere lichtgewichten.

Tijdens de vierde etappe was het team van X-Raid Yamaha heel dichtbij hun allereerste etappeoverwinning bij de lichtgewichten, maar toen moest Ferreira nog zijn meerdere erkennen in Mitchell Guthrie. Dezelfde Guthrie won gisteren de etappe en moest dus op zondag het parcours openen. Ferreira rook daardoor zijn kans en sloeg toe, met succes! De Portugees boekte zijn allereerste etappezege in de Dakar Rally en daarmee de eerste etappewinst voor Yamaha in deze categorie.

Guthrie eindigt uiteindelijk achter de Yamaha-mannen op de tweede plaats, gevolgd door Austin Jones. De Amerikaan doet daarmee belangrijke zaken in het klassement. Klassementsleider Guillaume de Mévius laat namelijk de nodige tijd liggen in de achtste etappe en eindigt ‘slechts’ als elfde. De Belg blijft daarmee aan de leiding in het klassement, maar ziet Jones terugkomen tot drie minuten achterstand in het algemeen klassement. Daarmee belooft het nog een spannende tweede week te worden tussen de Red Bull Junior en de Belgische favoriet!

Anja van Loon was zichtbaar aangeslagen na het uitvallen van haar man tijdens de zevende etappe, maar is zelf gelukkig nog altijd in de race. Langzamer gaat ze er na het nieuws overigens niet op, want ze sluit de achtste etappe af als snelste Nederlander in het T3-klassement op een 29e plaats. Hans Weijs JR eindigt als 32e en blijft daarmee negende algemeen, daar waar Anja van Loon net buiten de top 10 als twaalfde geklasseerd staat.

Ook bij de T4’s zien we een nieuwe naam als etappewinnaar. Het is niet de allereerste etappezege voor Jeremías González Ferioli, die in het verleden ook al vier etappes wist te winnen bij de quads, maar bij de SSV’s wist de Argentijn nog nooit een etappe te winnen. González Ferioli was aan de eindstreep ruim 3 minuten sneller dan lokale held Yasir Seaidan, terwijl de Spaanse oud-motorrijder Gerard Farrés Guell de etappe afsluit als derde.

In het algemeen klassement verandert er ook het één en ander, maar niet in de top 4 van het klassement. Deze blijft na de achtste etappe ongewijzigd met Red Bull-rijder Rokas Baciuska als leider na de eerste week voor vader en zoon Michael en Eryk Goczal. Farrés Guell staat nog altijd vierde, maar daarachter verliest de derde auto van de familie Goczal met Michal Goczal achter het stuur maar liefst 3 uur en valt ver terug in het klassement. Ook de nummer 6 in het klassement, Rodrigo Luppi de Oliveira, kent veel problemen en laat ruim een uur liggen. Daardoor weet González Ferioli met zijn etappezege door te schuiven naar de vijfde plaats in het algemeen klassement.

Gisteren was Jeffrey Otten van de radar verdwenen, maar gelukkig is de Nederlander tijdens de achtste etappe gewoon weer van start gegaan. Otten was daarentegen niet de snelste Nederlander in het T4-klassement en eindigde als 28e. Gert-Jan van der Valk wordt op zijn beurt 24e, maar de titel snelste Nederlander ging tijdens de etappe van zondag naar Paul Spierings. Hij rijdt zijn beste etappe tot nu toe en eindigt op een uitstekende achtste plaats.

UITSLAG ETAPPE 8 LIGHTWEIGHT PROTOTYPES (T3)

  1. João FERREIRA (Yamaha)
  2. Francisco LÓPEZ CONTARDO (Can-Am – +0:17)
  3. Mitchell GUTHRIE (MCE-5 – +2:02)
  4. Austin JONES (Can-Am – +3:11)
  5. Ignacio CASALE (Yamaha – +3:15)

UITSLAG ETAPPE 8 SSV (T4)

  1. Jeremías GONZÁLEZ FERIOLI (Can-Am)
  2. Yasir SEAIDAN (Can-Am – +3:09)
  3. Gerard FARRÉS GUELL (Can-Am – +3:18)
  4. Pau NAVARRO (Can-Am – +4:05)
  5. Sebastian GUAYASAMIN (Can-Am – +4:13)
Share this…