Foto: www.rallypicture.nl (Erik van’t Land)

15-02-2016 – De tweede manche van het World Rally Championship is nu dan eindelijk een feit geworden voor het Franse Volkswagen-duo Sébastien Ogier en Julien Ingrassia. Het kon ook bijna niet meer misgaan voor hen, want nadat ze ook na de zaterdag aan kop bleven in het klassement, hoefden ze de laatste proef op de zondag enkel nog maar te controleren.

Ogier pakte niet alleen de meeste punten tijdens de wedstrijd met zijn overwinning, ook wist hij de snelste tijd neer te zetten op de laatste proef, die meetelde als Power Stage voor deze wedstrijd. Daarmee pakt hij, net als tijdens de Rally van Monte-Carlo, de volle jackpot met 28 punten achter zijn naam opgeteld. Terwijl Ogier zijn 34e WK-overwinning op zijn naam schreef, wist Hayden Paddon voor de tweede maal in zijn carrière op het podium te eindigen. De Hyundai-rijder eindigde namelijk als tweede, en dat was nog zeer knap voor thuisrijders Mads Ostberg met de Ford Fiesta RS WRC en Andreas Mikkelsen met de Volkswagen Polo R WRC, die de posities drie en vier aanvulden. De vijfde positie was vervolgens voor Ott Tänak en Raigo Mõlder, die zeer goede zaken hebben gedaan voor het team van DMACK.

Thierry Neuville kende, zoals u wellicht wel weet, al vroeg in de wedstrijd problemen. De Belg stelde zich daarmee kansloos voor de eindoverwinning en daarbij kansloos voor een top 10-klassering. Desondanks probeerden hij en navigator Nicolas Gilsoul gisteren wel het één en ander goed te maken, want ze werden derde op de Power Stage en zouden daarmee een extra punt verdienen in het kampioenschap. Kris Meeke klokte met de Citroën echter exact dezelfde tijd en dan kom het aan op duizenden van seconden, waarin de Brit uiteindelijk in het voordeel zou komen. Een pechweekend die de Hyundai-rijder zelfs niet een beetje goed mocht maken, hij zal deze wedstrijd dan ook zo snel mogelijk uit zijn hoofd willen halen.

Ook in het WRC2 ging het er afgelopen weekend hard aan toe. Elfyn Evans was degene die met de nieuwe M-Sport Ford Fiesta R5 ook deze keer het sterkste was. In het begin werd de Brit nog nauw gevolgd door ERC-rijder Esapekka Lappi met de Skoda Fabia R5 en thuisrijder Frederik Ahlin met de ‘verouderde’ Ford Fiesta R5. Lappi zou echter de eerste zijn die in de fout zou gaan, en zich daarmee gelijk kansloos stelde voor de eindzege. Anders Grondal wist op deze manier de top 3 aan te vullen, en Ahlin schoof door naar de 2e positie, nog altijd kort achter Evans. De Zweed zou echter ook lek rijden, en later op de zaterdag zelfs hard van de baan gaan, waardoor Evans vrij spel kreeg. Hij en Craig Parry wonnen het WRC2 voor de tweede maal, voor Pontus Tidemand, die zich tijdens de tweede dag sterk naar boven wist te vechten, en teamgenoot Lappi uiteindelijk toch nog op een derde positie voor Grondal.

Zoals beloofd volgt hier nog de vermiste info van het Nederlandse duo Jim van den Heuvel en Lisette Bakker. Na een jump belandde de Mitsubishi Lancer Evo X namelijk verkeerd op een steen en daarmee werd de oliepomp flink beschadigd, waardoor Van den Heuvel JR zijn weg helaas niet meer kon vervolgen. Wel hoopt hij de volgende rally op meer geluk, want hij zou uiteraard erg graag een volgende wedstrijd wel willen uitrijden!

 

Eindstand WRC Rally Sweden 2016

1rightarrow blue.svg 1. S. Ogier / J. Ingrassia (Volkswagen – 1:59:57.4)

1rightarrow blue.svg 2. H. Paddon / J. Kennard (Hyundai – +29.8)

1rightarrow blue.svg 3. M. Ostberg / O. Floene (Ford – +55.6)

1rightarrow blue.svg 4. A. Mikkelsen / A. Jaeger (Volkswagen – +1:10.8)

1rightarrow blue.svg 5. O. Tänak / R. Mõlder (Ford – +1:50.7)

1rightarrow blue.svg 6. D. Sordo / M. Martí (Hyundai – +2:24.0)

1rightarrow blue.svg 7. H. Solberg / I. Minor-Petrasko (Ford – +2:40.0)

1rightarrow blue.svg 8. C. Breen / S. Martin (Citroën – +2:44.6)

1rightarrow blue.svg 9. E. Evans / C. Parry (Ford – +5:17.0)

1uparrow green.svg 10. T. Suninen / M. Markkula (Skoda – +5:31.6)

1rightarrow blue.svg 14. T. NEUVILLE / N. GILSOUL (Hyundai – +7:10.7)

 

Tussenstand World Rally Championship na ronde 2

1rightarrow blue.svg 1. S. Ogier / J. Ingrassia (Volkswagen – 56 pnt)

1rightarrow blue.svg 2. A. Mikkelsen / A. Jaeger (Volkswagen – 33 pnt)

1uparrow green.svg 3. M. Ostberg / O. Floene (Ford – 27 pnt)

1uparrow green.svg 4. H. Paddon / J. Kennard (Hyundai – 18 pnt)

1uparrow green.svg 5. D. Sordo / M. Martí (Hyundai – 18 pnt)

1downarrow red.svg 7. T. NEUVILLE / N. GILSOUL (Hyundai – 15 pnt)

 

Constructeurskampioenschap na ronde 2

1rightarrow blue.svg 1. Volkswagen Motorsport (54 pnt)

1rightarrow blue.svg 2. Hyundai Motorsport (49 pnt)

1rightarrow blue.svg 3. Volkswagen Motorsport ll (30 pnt)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.