Rally-World

Feel the world of Rally

Vader en zoon Van den Brink aan de top na zesde etappe

De etappe van vrijdag werd ingekort, omdat de trucks na afloop van de special nog door moesten naar het bivak in Riyadh. In Al Duwadimi kon door de zware regenval geen volledige bivak worden opgebouwd. De special telde vandaag nog 358 kilometer en ging vooral over zand en duinen. Lees hieronder het etappeverslag van vrijdag bij de trucks.

Het truckklassement is een rechtstreekse confrontatie geworden tussen de Tsjechen en de Nederlanders, maar vooralsnog waren het alleen de Tsjechen die een etappezege wisten te boeken, maar al voor de start van de zesde etappe kwam daar verandering in. Het heeft een paar dagen geduurd, maar na de merkwaardige derde etappe, waarbij Gert Huzink door een neutralisatie uit het parcours werd gehaald en daardoor een etappezege ontliep, werd de Nederlander vrijdagochtend alsnog door de organisatie uitgeroepen als winnaar van etappe 3.

Een mooie opsteker voor het Riwald Dakar Team, al zal Huzink er zelf momenteel niet echt blij mee zijn. De Renault-chauffeur kwam namelijk tijdens de zesde etappe opnieuw in de problemen nadat hij eerder in de rally al werd uitgeschakeld voor het klassement. Nu is het daarentegen definitief over en uit voor Huzink, toen na 207 kilometers bleek dat er zand in de motor van hun vrachtwagen was gekomen. Het is de achtste keer dat Huzink uitvalt in 12 deelnames tijd. De Dakar Rally blijft hem niet echt goed gezind.

Ook voor Janus van Kasteren loopt deze editie van de Dakar Rally nog niet echt als gehoopt.  Vroeg in de rally kreeg hij een tijdstraf voor het missen van een waypoint, verder moest hij enkele dagen dealen met motorstoring. Donderdag ging de ritzege net aan zijn neus voorbij toen hij in de laatste kilometers een lekke band kreeg, maar vrijdag leek er geen maat te staan op de coureur van Team de Rooy Iveco. Bij het vierde tussenpunt ging de Nederlander ruimschoots aan de leiding met een voorsprong van 3 minuten en leek hij op weg naar zijn eerste etappezege.

Van Kasteren zou zijn etappezege daarentegen weer in de allerlaatste kilometers verspillen, want in het slotstuk vloog teamgenoot Mitchel van den Brink hem voorbij en was hij het die de etappezege pakte met 45 seconden voorsprong op Van Kasteren. Voor Van den Brink JR is het zijn eerste etappezege in de Dakar Rally. Het is voor de twintigjarige coureur uit Harskamp de eerste rally dat hij voor eigen kansen mag rijden. Tot nu toe reed hij steeds in dienst van zijn vader of teamgenoten.

Het werd dubbel feest voor Eurol Rallysport. Vader Martin van den Brink kwam namelijk als vierde over de eindstreep achter de snelste Tsjech Martin Macik, maar daarmee versloeg de Harskamper zijn belangrijkste rivaal Ales Loprais en is hij nu met 37 seconden verschil de nieuwe leider in het algemeen klassement. Van Kasteren staat momenteel derde in het klassement op iets meer dan 26 minuten van zijn landgenoot.

Ook de andere Nederlanders in het truckklassement kenden weer een goede etappe. Wereldkampioen cross country bij de trucks Kees Koolen sloot de dag zo af als vijfde, terwijl Pascal de Baar de eer van Riwald hoog houdt na het wegvallen van Huzink met een zevende tijd. Jan en Ben van de Laar hebben inmiddels een abonnement op de top 10 en eindigden in etappe 6 als negende, gevolgd door het Firemen Dakar Team van Richard de Groot op de tiende plaats. Iets verder daarachter scoort Ard Hofmans zijn beste dagresultaat tot nu toe met de 13e plek en is Igor Bouwens de snelste Belg aan de finish met de 15e tijd.

UITSLAG ETAPPE 6 TRUCKS

  1. Mitchel VAN DEN BRINK (Iveco)
  2. Janus VAN KASTEREN (Iveco – +0:45)
  3. Martin MACIK (Iveco – +3:30)
  4. Martin VAN DEN BRINK (Iveco – +11:41)
  5. Kees KOOLEN (Iveco – +25:51)
  6. Ales LOPRAIS (Praga – +26:40)
  7. Pascal DE BAAR (Renault – +27:34)
  8. Martin SOLTYS (Tatra – +38:21)
  9. Ben VAN DE LAAR (Iveco – +41:41)
  10. Richard DE GROOT (Iveco – +1:08:39)
Share this…