Dakar 2018: Van Beveren wint en is nieuwe leider bij motoren

09-01-2018 – Adrien van Beveren heeft vandaag tijdens de vierde etappe van de Dakar Rally een dubbelslag geslagen bij de motoren. De Fransman pakte namens Yamaha niet alleen de etappezege, maar nam ook de leiding in het klassement over van Sam Sunderland. De Britse KTM-coureur moest namelijk opgeven met een rugblessure.

Sunderland, die vorig jaar de Dakar Rally won en deze editie na twee etappezeges aan de leiding lag, smakte tijdens de 330 kilometer lange etappe tegen de grond met zijn KTM. De Brit kreeg daardoor dermate veel last van zijn rug dat hij niet meer verder kon en de handdoek in de ring moest gooien. De Brit werd op een brancard per helikopter afgevoerd.

Waar Sunderland dus de grote verliezer van de dag werd, kende het team van Yamaha een uitstekende etappe. Adrien van Beveren greep zijn tweede etappezege in zijn Dakarcarrière, en bezorgde daarmee het team van Yamaha het eerste dagsucces deze rally. De Fransman nam door het wegvallen van Sunderland de leiding over in het klassement, terwijl Xavier de Soultrait het Yamaha-feestje compleet maakte door op vijf minuten achterstand als tweede aan de finish te komen

Achter de beide Yamaha-rijders kwam de KTM van Matthias Walkner als derde aan de finish op ruim 7 minuten achterstand. Pablo Quintanilla pakte de vierde plek. Stefan Svitko maakte de top vijf compleet.

Kevin Benavides van Honda heeft niet kunnen profiteren van het uitvallen van Sunderland. Benavides stond tweede voorafgaand aan de proef, maar verloor al vroeg in de proef kostbare tijd en zou uiteindelijk als achtste aan de eindstreep komen. Diens teamgenoot, Joan Barreda, opende de proef met de snelste tijden, maar kon dat tempo niet volhouden gedurende de etappe. Barreda verloor tussen het vierde en vijfde waypoint maar liefst acht minuten en zou aan de finish uiteindelijk op tien minuten achterstand aankomen.

Debutant Maikel Smits eindigde opnieuw als beste Nederlander. Smits sprak na afloop van een loodzware dag waar hij een aantal keren rustig aan heeft moeten doen om in het juiste spoor te blijven. Uiteindelijk bracht Smits de etappe met een 38e positie tot een goed einde. Kistrijder Hans-Jos Liefhebber kwam aan de finish op een 53e positie.

Bij de quads is Ignacio Casale niet langer de ongeslagen coureur. Casale deed 43 seconden langer over de etappe dan winnaar Sergey Karyakin, maar in het klassement heeft de Chileen op de Yamaha nog altijd niets te vrezen met een voorsprong van ruim 25 minuten.

1. Adrien van Beveren FRA Yamaha 4u08m23s
2. Xavier de Soultrait FRA Yamaha +05m01s
3. Matthias Walkner OOS KTM +07m10s
4. Pablo Quintanilla CHL Husqvarna +07m32s
5. Stefan Svitko SVK KTM +07m45s
6. Daniel Oliveras Carreras SPA KTM +08m39s
7. José Ignacio Cornejo Florino CHL Honda +08m45s
8. Kevin Benavides ARG Honda +09m14s
9. Joan Barreda SPA Honda +10m00s
10. Gerard Farres Guell SPA KTM +10m11s

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.