Dakar 2018: Van Genugten pakt eerste etappezege uit carrière

14-01-2018 – Ton van Genugten heeft zaterdag de zevende etappe in de Dakar Rally op zijn naam geschreven. De Team de Rooy-coureur domineerde in de door hem geliefde modder van Bolivia.

Van Genugten pakte de snelste tijd bij het derde waypoint en bouwde vanaf dat moment gestaag zijn voorsprong op de Russische Kamaz-brigade uit. Uiteindelijk zou het uitdraaien op een nieuwe één-twee voor Team de Rooy met Federico Villagra op de tweede plaats. Hij eindigde op 2 minuten en 1 seconde achterstand van Van Genugten. Eduard Nikolaev werd derde op bijna vijf minuten.

Een tweede Nederlander die binnen de top 10 finishte was Maurik van den Heuvel. De Scania-coureur reed zich naar een achtste plek op 19 minuten en 11 seconden van de etappewinnaar. Gert Huzink kwam als elfde aan de meet, Janus van Kasteren noteerde een twaalfde tijd op 26 minuten en 38 seconden achterstand van Van Genugten. Richard de Groot van het Firemen Dakar Team kwam zaterdag niet meer aan de start. Zij kwamen tijdens de zesde etappe in de problemen met de koppakking van de DAF die eruit lag. Zij konden niet meer van start gaan na de rustdag. Ook Marc Leeuw werd uitgesloten van verdere deelname.

Eduard Nikolaev verdedigt na deze etappe een voorsprong van 49 minuten en 47 seconden op Federico Villagra in het algemene klassement. Siarhei Viazovich staat derde in het algemeen klassement op 2 uur, 49 minuten en 8 seconden. De Wit-Rus eindigde deze etappe als zesde. Van Genugten is door deze etappezege doorgeschoven naar een vijfde positie algemeen, en gaat daarmee voorbij aan Airat Mardeev.

1. Ton van Genugten NED Iveco 4.10.40
2. Federico Villagra ARG Iveco +02.01
3. Eduard Nikolaev RUS Kamaz +04.54
4. Martin Kolomy TSJ Tatra +05.49
5. Martin Macik TSJ LIAZ +06.11
6. Siarhei Viazovich WRU MAZ +09.20
7. Artur Ardavichus KAZ Iveco +18.08
8. Maurik van den Heuvel NED Scania +19.11
9. Airat Mardeev RUS Kamaz +20.05
10. Anton Shibalov RUS Kamaz +20.11

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.