Rally-World

Feel the world of Rally

Van Kasteren en Van den Brink beslissen de strijd

1 minuut, dat was het verschil voorafgaand de twaalfde etappe. De Nederlandse Dakar fans worden getrakteerd op een heerlijk toetje, waarin Janus van Kasteren en Martin van den Brink strijden voor hun eerste Dakar-overwinning. Wie sloeg zijn slag tijdens de twaalfde etappe en staat met één been op het hoogste podium met nog twee etappes te gaan? U leest het hieronder.

Janus van Kasteren kwam donderdag vast te staan in een duinpan en zag zijn voorsprong van 22 minuten verdampen. Bij het ingaan van de twaalfde etappe was er nog maar een minuut over van de marge die de De Rooy-rijder in eerdere dagen opgebouwd had. De nummer twee in het klassement Martin van den Brink ging er daardoor goed voor zitten, want de Harskamper was nog nooit zo dichtbij de Dakar-zege als dit jaar.

Vanaf het begin voerde Van Kasteren het tempo op. Hij noteerde bij de vier GPS-punten de snelste tijd en kwam na 2 uur, 30 minuten en 38 seconden aan de finish. Zo snel als Van den Brink zijn kans rook, zo snel ging zijn kans op de eindzege ook weer in rook op. De 52-jarige Iveco-rijder kwam namelijk ditmaal in de problemen en zou ruim een half uur verliezen. De strijd lijkt daarmee beslist in het truckklassement in het voordeel van Van Kasteren, al zal de Nederlander daarvoor de komende twee etappes nog wel uit de problemen moeten blijven.

Ook de nummer drie in het klassement Martin Macík kwam tegen het einde van de twaalfde etappe in de problemen. Macík kon daardoor niet echt profiteren van de problemen bij Van den Brink en een derde plaats lijkt nu dan ook het hoogst haalbare voor de Tsjech. Voor de Tatra’s ging de etappe wel heel erg beroerd. Jaroslav Valtr ging op zijn kant en zou daardoor de vierde plaats in het klassement verliezen, terwijl ook zijn teamgenoot Martin Soltys heel veel tijd verloor.

Mitchel van den Brink kon na zijn pechdag in de elfde etappe de jacht weer openen, maar zat ver achter zijn beide kopmannen. Hij mengde zich eerst nog in de strijd om de dagzege, maar ook hij kwam stil te staan en verloor meer dan een kwartier bij het derde tussenpunt. Van den Brink junior finishte wel als tweede met een achterstand van ruim 18 minuten op etappewinnaar Van Kasteren.

Ben van de Laar eindigde achter de Iveco’s van De Rooy als ‘best of the rest’ onder de Nederlandse deelnemers op een knappe vijfde plaats voor Macik’s Italiaanse teamgenoot Claudio Bellina. Voor Van de Laar was dat zijn beste dagresultaat ooit in de Dakar Rally. Ook Gerrit Zuurmond scoorde zijn beste resultaat ooit. De MAN-rijder van het Rainbow Truck Team eindigde knap als achtste algemeen achter de brandweer-Iveco van Richard de Groot. Adwin Hoondert was de laatste Nederlander in de top 10 op de negende plaats voor de Japanner Teruhito Sugawara.

Pascal de Baar kon zijn veelbelovende resultaten uit de eerdere proeven geen gevolg geven. Hij stond vrijdagochtend op de verbinding al stil nadat er in het marathonbivak een waterlek ontdekt werd. De Baar besloot niets te riskeren en ging over de weg terug naar het bivak van Shaybah. De Riwald-coureur krijgt daar waarschijnlijk weer een forse tijdstraf voor, maar hij deed in het algemeen klassement toch al niet meer mee.

UITSLAG ETAPPE 12 TRUCKS

 1. Janus VAN KASTEREN (Iveco)
 2. Mitchel VAN DEN BRINK (Iveco – +18:38)
 3. Martin VAN DEN BRINK (Iveco – +31:51)
 4. Martin MACIK (Iveco – +32:21)
 5. Ben VAN DE LAAR (Iveco – +42:22)
 6. Claudio BELLINA (Iveco – +45:36)
 7. Richard DE GROOT (Iveco – +1:02:55)
 8. Gerrit ZUURMOND (MAN – +2:06:54)
 9. Adwin HOONDERT (Renault – +2:14:52)
 10. Teruhito SUGAWARA (Hino – +2:14:57)

KLASSEMENT NA ETAPPE 10 TRUCKS

 1. Janus VAN KASTEREN (Iveco)
 2. Martin VAN DEN BRINK (Iveco – +33:03)
 3. Martin MACIK (Iveco – +1:20:07)
 4. Mitchel VAN DEN BRINK (Iveco – +3:46:40)
 5. Jaroslav VALTR (Tatra – +5:03:18)
 6. Martin SOLTYS (Tatra – +8:29:52)
 7. Ben VAN DE LAAR (Iveco – +9:35:04)
 8. Richard DE GROOT (Iveco – +13:21:07)
 9. Tomas VRATNY (Tatra – +13:36:58)
 10. Teruhito SUGAWARA (Hino – +17:31:21)
 11. Ad HOFMANS (DAF – +21:32:05)
 12. Adwin HOONDERT (Renault – +24:40:50)
Share this…