Rally-World

Feel the world of Rally

Van Kasteren en Van den Brink maken zich op voor ‘Slag om De Rooy’

De spanning nadert zijn climax in het truckklassement. Dinsdag waren het nog de Tsjechen aan kop van het klassement, woensdag kreeg Iveco-rijder Janus van Kasteren de leiding in zijn schoot geworpen, en na de etappe van donderdag is het verschil vooraan bijna minimaal. Wat gebeurde er precies allemaal bij de trucks tijdens een bizarre elfde etappe?

Janus van Kasteren nam in de elfde etappe de leiding in het klassement bij de trucks over. De Brabander predikte dat hij vanaf nu verdedigend zou kunnen rijden om de overwinning dit weekend over de streep te trekken. Niets is minder waar. Van Kasteren moest openen in de elfde rit naar het marathonbivak en kon de schade aanvankelijk aardig beperken, maar kwam na 195 kilometer in een duinpan terecht. Na zo’n elf minuten kon de coureur van Team de Rooy Iveco onder meer door de hulp van Mitchel van den Brink zijn weg vervolgen, maar de achterstand liep op.

Bij het volgende tussenpunt kwam Van Kasteren door op 21 achterstand van Martin van den Brink, zijn voornaamste rivaal. De Harskamper ging er overtuigend met de overwinning vandoor in de 274 kilometer lange rit. Van Kasteren finishte op 21 minuten als vierde bij de trucks en ziet daarmee zijn voorsprong in het algemeen klassement krimpen naar slechts 1 minuut en 12 seconden! Met nog maar drie etappes te gaan krijgen we ontzettend spannend slotstuk van de Dakar Rally 2023 met twee Nederlanders die strijden om de overwinning bij de trucks.

De tweede plaats in de etappe was voor de Tsjechische Iveco-rijder Martin Macik. Hij verloor overigens wel maar liefst 18 minuten op een ontketende Van den Brink. Het scheelde weinig of Pascal de Baar had de tweede plaats gepakt, maar de Riwald-coureur komt slechts 10 seconden tekort op Macik en eindigde op de derde plaats. Van Kasteren eindigt als vierde voor de snelste Tatra in deze etappe, de snelle Tsjech Jaroslav Valtr. In het algemeen klassement staan Macik en Valtr momenteel in de schaduw van Team de Rooy op de derde en vierde plaats.

Richard de Groot scoorde zijn beste dagresultaat tot nu toe met een zesde plek voor Martin Soltys en Claudio Bellina. Ben van de Laar eindigde weer in de top tien op de negende plek, terwijl Ad Hofmans een opmerkelijk sterke etappe neerzette met zijn eerste top 10 resultaat als beloning. Mitchel van den Brink verloor ruim een uur toen hij na zijn hulpverlening aan Van Kasteren ook nog eens met een probleem stilstond. De 20-jarige Mitchel verliest daarmee definitief de aansluiting op de Tsjechen en staat nu steevast vijfde algemeen.

Drie etappes, 1 minuut en 21 seconden verschil, het is een droomscenario voor de Nederlandse Dakar fans. Wie treed in de voetsporen van Jan de Rooy, Hans Stacey en Gerard de Rooy als winnaar van het truckklassement? Wordt het de zeer ervaren en constant rijdende Van den Brink? Of is het de jonge hond Van Kasteren die de eindzege op zijn naam schrijft? Het belooft spannend te worden!

UITSLAG ETAPPE 11 TRUCKS

 1. Martin VAN DEN BRINK (Iveco)
 2. Martin MACIK (Iveco – +18:08)
 3. Pascal DE BAAR (Renault – +18:18)
 4. Janus VAN KASTEREN (Iveco – +21:29)
 5. Jaroslav VALTR (Tatra – +33:50)
 6. Richard DE GROOT (Iveco – +34:13)
 7. Martin SOLTYS (Tatra – +38:12)
 8. Claudio BELLINA (Iveco – +38:39)
 9. Ben VAN DE LAAR (Iveco – +43:56)
 10. Ad HOFMANS (DAF – +54:11)
 11. Adwin HOONDERT (Renault – +1:25:06)

KLASSEMENT NA ETAPPE 11 TRUCKS

 1. Janus VAN KASTEREN (Iveco)
 2. Martin VAN DEN BRINK (Iveco – +1:12)
 3. Martin MACIK (Iveco – +47:46)
 4. Jaroslav VALTR (Tatra – +2:35:08)
 5. Mitchel VAN DEN BRINK (Iveco – +2:08:06)
 6. Martin SOLTYS (Tatra – +5:17:28)
 7. Ben VAN DE LAAR (Iveco – +8:52:42)
 8. Tomas VRATNY (Tatra – +11:14:51)
 9. Richard DE GROOT (Iveco – +12:18:12)
 10. Teruhito SUGAWARA (Hino – +15:16:24)
 11. Ad HOFMANS (DAF – +18:32:21)
 12. Adwin HOONDERT (Renault – +22:25:58)

Share this…