Afbeeldingsresultaat voor vasilyev africa race 2018
Foto: Rally-Raid Network

04-01-2018 – Na de korte openingsetappe van dinsdag kregen de deelnemers van de Africa Eco Race gisteren de eerste serieuze kilometers voor hun kiezen. Tussen Dar Kaoura en Agdal in het noorden van Marokko stond een special van 443 kilometer op het programma en kregen de deelnemers ook de eerste duinen voor voorgeschoteld.

Als leider in het motorenklassement was het Paolo Ceci die zijn eerste positie gedurende de tweede etappe moest verdedigen. De Italiaan zou daar echter niet in slagen, en moest zijn leiding afstaan aan Pal Anders Ullevalseter. De Noor klokte de snelste tijd en was 2 minuten en 22 seconden sneller dan Ceci tijdens etappe 2, waardoor hij hem terugverwees naar een tweede positie. In het algemeen klassement blijft het spannend tussen de twee, met amper 3 seconden verschil tussen Ullevalseter en Ceci. Erik Klomp eindigde als 19e tijdens deze etappe, en die positie mocht hij dan ook bezetten in het algemene klassement.

Titelverdediger Vladimir Vasilyev kende een goede tweede dag van de rally. De Rus klokte net als in etappe 1 de snelste tijd bij de auto’s, en tevens de snelste tijd in het algemene klassement. Met een tijd van 4 uur, 50 minuten en 25 seconden zette hij Mathieu Serradori op ruim twee minuten achterstand. De derde tijd werd neergezet door Pascal Thomassa, die 14 minuten en 26 seconden langzamer was dan de Mini van Vasilyev. Het werd een lange en zware dag voor het enige Nederlandse autoduo, maar na zich meerdere malen te hebben vastgereden en van de route af te dwalen haalden Gerard van Lieshout en Guido Slaats toch de finish.

Bij Team de Rooy verliep de tweede etappe allesbehalve vlekkeloos. Gerard de Rooy finishte dan wel als snelste in het truckklassement, maar in het algemene klassement verloor hij veel tijd. Op ruim een uur achterstand van Vasilyev liet hij hier een 7e tijd noteren, en dat had vooral te maken met remproblemen die gedurende de etappe bij De Rooy op kwamen dagen. Een kapotte schokdemper bleek het probleem en die moest dan ook vervangen worden, wat het tijdverlies verklaart. Met drie remmen moest De Rooy vervolgens door de duinen, wat hem nóg meer tijd kostte.

Maar wie dacht dat De Rooy de grote pechvogel van deze tweede etappe was, heeft het mis. Teamgenoot Wuf van Ginkel ging het allemaal nog slechter af. De Nederlander crashte tijdens de tweede etappe, en liep daarmee veel schade op. De schade bleek dusdanig groot dat Van Ginkel het parcours moest verlaten en via de openbare weg naar het bivak moest rijden en zich daarmee kansloos stelt voor de eindzege.

Jan van de Laar reed in tegenstelling tot Team de Rooy een uitstekende etappe en kon deze tevreden afsluiten op een 18e positie algemeen, terwijl Aad van Velsen de 24e tijd liet noteren. Adwin Hoondert sloot een moeizame dag af als 39e. Van Johan Elfrink is vooralsnog nog altijd geen bericht binnen, en dus ook nog geen eindtijd. De laatste tussentijd die van hem binnengekomen is is die van de voorlaatste CP, en dus is het hopen dat Elfrink de finish überhaupt gezien heeft.

In de Dakar Game blijven de verschillen klein, maar wordt de leiding met een minimale voorsprong nu gedeeld door Tibo Raes en Jeroen Bosch met 108 punten achter hun naam. De top 20 zit echter nog altijd binnen de 20 punten van elkaar af, en dus blijft het bloedstollend spannend. De tussenstanden van de Dakar Game zijn hier te volgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.