Rally-World

Feel the world of Rally

Vier op een rij voor Sébastien Loeb in Dakar 2023

De tweede week van de Dakar Rally lijkt geheel in het teken van Sébastien Loeb te komen staan. Iedereen had de Fransman na de eerste week afgeschreven voor het eindklassement na diverse problemen en een crash, maar de negenvoudig WRC-kampioen had andere gedachten. Hij vocht zich terug naar het podium en is uit op meer. Lees hieronder alles wat er gebeurde tijdens de eerste echte marathonetappe bij de auto’s.

Sébastien Loeb moest de elfde etappe naar het marathonbivak in de grensstreek met Oman openen en deed dat met succes. De Fransman noteerde bij elk GPS-punt de snelste tijd en was aan de finish ruim 2 minuten sneller dan zijn BRX-merkgenoot Guerlain Chicherit. De Zweed Mattias Ekström jaagt al dagen op een dagsucces als enig overgebleven Audi-fabrieksrijder, maar de oud DTM-kampioen kwam niet verder dan een derde plaats op 2,5 minuut achterstand.

In het klassement lijkt de achterstand van Loeb te groot op leider in het klassement Nasser Al-Attiyah, die tijdens de etappe van donderdag opnieuw geen risico’s nam en met de Toyota Hilux als vijfde eindigde. De strijd om de tweede positie wordt wel met de dag spannender. Dakar-debutant Lucas Moraes eindigt de etappe namelijk als vierde, maar moet opnieuw ruim zes minuten inleveren op de Fransman. Daardoor is het verschil tussen Moraes en Loeb met nog drie etappes te gaan gekrompen tot slechts 9 minuten.

Al-Attiyah’s teamgenoot Henk Lategan heeft duidelijk moeite om het tempo bij te houden in de duinen. De Zuid-Afrikaan mikt na problemen eerder deze week nu op een podiumklassering, maar ziet zijn achterstand op een ontketende Loeb nu oplopen tot 19 minuten. Lategan, die als zesde eindigde, ziet zijn eerste podium daarmee langzamerhand aan de horizon verdwijnen. Yazeed Al-Rajhi sloot de etappe af als zevende voor de snelle Century-rijder Mathieu Serradori. De altijd constante Giniel de Villiers en oud-rallyrijder Martin Prokop maakten de top 10 compleet.

Tim en Tom Coronel waren erg onder de indruk van de zware duinenetappe op donderdag door het onherbergzame Empty Quarter. De tweeling deed het daarentegen niet onverdienstelijk in de snelle Century Buggy en sloot de etappe keurig af als 25e. De Toyota Hilux van Maik Willems rolde een aantal keren van een duin, maar kan gelukkig gewoon weer van start tijdens de twaalfde etappe op vrijdag. Hierdoor slaagde Ronald van Loon er wel in om als tweede Nederlander te finishen bij de auto’s op een knappe 37e positie.

UITSLAG ETAPPE 11 AUTO’S

 1. Sébastien LOEB (BRX)
 2. Guerlain CHICHERIT (BRX – +2:16)
 3. Mattias EKSTRÖM (Audi – +2:26)
 4. Lucas MORAES (Toyota – +6:12)
 5. Nasser AL-ATTIYAH (Toyota – +6:42)
 6. Henk LATEGAN (Toyota – +7:22)
 7. Yazeed AL-RAJHI (Toyota – +8:53)
 8. Mathieu SERRADORI (Century – +9:52)
 9. Giniel DE VILLIERS (Toyota – +10:04)
 10. Martin PROKOP (Ford – +10:39)

TUSSENSTAND NA ETAPPE 11 AUTO’S

 1. Nasser AL-ATTIYAH (Toyota)
 2. Lucas MORAES (Toyota – +1:21:04)
 3. Sébastien LOEB (BRX – +1:30:41)
 4. Henk LATEGAN (Toyota – +1:49:17)
 5. Giniel DE VILLIERS (Toyota – +2:14:18)
 6. Martin PROKOP (Ford – +2:53:59)
 7. Romain DUMAS (Toyota – +3:03:54)
 8. Brian BARAGWANATH (Century – +3:24:31)
 9. Wei HAN (Hanwei – +3:54:07)
 10. Juan Cruz YACOPINI (Toyota – +4:08:31)
Share this…