Afbeeldingsresultaat voor africa eco race 2018 stage 4 ullevalseter

06-01-2018 – Een etappe van ruim 500 kilometers aan Special Stage, dat zien we tegenwoordig niet vaak meer. De rustdag nadert, maar tot die tijd moeten de coureurs van de Africa Eco Race nog even aftasten. Dat bleek ook gisteren tijdens die lange etappe, wat overigens ook de langste etappe van de wedstrijd is.

Als we het over het motorenklassement hebben weten we dat de strijd daar uitgemaakt moest gaan worden tussen hoofdrolspelers Paolo Ceci en Pal Anders Ullevalseter, maar voor die laatste ging het gisteren helemaal mis. Problemen met de brandstofpomp die Ullevalseter niet op eigen kracht kon repareren zorgden ervoor dat hij zijn weg niet kon vervolgen. Daarmee is Ullevalseter, de winnaar van de edities van 2015 en 2016, gelijk kansloos voor de eindzege, en kon Paolo Ceci gemakkelijk de etappezege binnenslepen. Hij lijkt nu op weg te gaan naar de eindzege in het motorenklassement, maar moet nog wel rekening houden met de Portugees Anjos Oliveira, nog altijd een gevaarlijke outsider voor de eindzege. Broertje Rui Oliveira bezet op zijn beurt nu de derde positie in het algemene klassement.

Nu de strijd in het motorenklassement eigenlijk wegvalt, moeten we de spanning vooral gaan zoeken in het autoklassement, waar tevens gestreden wordt om het totaalklassement met de truckrijders en motorcoureurs. Het klassement werd daar de afgelopen dagen voorgetrokken door Vladimir Vasilyev met de Mini en Mathieu Serradori met de Chevrolet Buggy. De twee zouden na etappe 4 nog altijd in het vizier van elkaar blijven, al was het Vasilyev die als etappewinnaar zijn leiding met ruim drie minuten kon vergroten. De ervaren Pascal Thomasse wist ooit als negende te eindigen in de Dakar Rally, en de oudste deelnemer van het veld weet zich ook nu keurig als derde te klasseren.

Zoals we weten kent Wuf van Ginkel niet de beste rally. Een crash tijdens de tweede etappe en motorproblemen tijdens de derde etappe zorgden ervoor dat Van Ginkel tijdens de vierde etappe niet van start kon gaan. De problemen lijken echter inmiddels verholpen en naar verluid zou Van Ginkel tijdens de vijfde etappe gewoon weer van start gaan. Echter was het tijdens de vierde etappe Gerard de Rooy die de eer hoog moest houden voor Team de Rooy, en hij wist zich dan ook wederom keurig als vijfde te plaatsen in het totaalklassement. In het truckklassement kent hij totaal geen concurrentie, met de Tsjech Tomas Tomecek nu al op ruim 2 uur achterstand.

Ook de andere Nederlanders wisten de finish van etappe 4 te bereiken. Erik Klomp kon, mede door het wegvallen van Ullevalseter, klimmen naar een 16e positie in het motorenklassement, terwijl Gerard van Lieshout als belangrijkste doel finishen heeft met de Toyota Land Cruiser. In het truckklassement viel Jan van de Laar ditmaal een beetje tegen ten opzichte van zijn afgelopen resultaten en finishte als negende in het truckklassement, met Johan Elfrink en Aad van Velsen voor hem op een 5e en 7e positie eindigden. Adwin Hoondert tot slot kwam als tiende over de eindstreep, maar kent tot nu toe niet zijn beste wedstrijd.

In de Dakar Game veranderd er vooraan weinig, en het lijkt erop dat het spel de start van de Dakar Rally hard nodig heeft. Morgen zullen dan ook de eerste flinke gaten geslagen kunnen worden als de eerste etappe van de Dakar Rally van start gaat, en uiteraard zal de Africa Eco Race vervolgd worden tijdens de voor hen alweer vijfde etappe van de wedstrijd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.