Foto: www.rallye-sport.fr

02-05-2016 – De 33e editie van de Rallye de Wallonie heeft wederom bewezen één van de zwaarste wedstrijden van de Belgische rallykalender te zijn. Zaterdag zagen we al diverse rijders wegvallen uit het klassement waaronder titelkandidaat Kris Princen en lokale favoriet François Duval, daarna leek de winst te gaan naar regerend kampioenen Freddy Loix en Johan Gitsels in hun Skoda Fabia R5.

Die zege zou ‘Fast Freddy’ vervolgens ook niet meer uit handen geven, waardoor hij voor de vierde maal op rij de volle mep pakte voor het BRC en met een ruime voorsprong aan kop bleef tot aan de laatste proef. De Skoda Fabia R5 heeft in deze wedstrijd wederom bewezen een betrouwbare en snelle wagen te zijn, en dat gold niet alleen voor het duo Loix-Gitsels. De tweede positie zou namelijk naar Xavier Bouche en navigator Kevin Fernandez gaan, voor het duo Vincent Verschueren en Veronique Hostens op de derde positie, waardoor het podium geheel uit Skoda-rijders bestond.

Freddy Loix: “Ik ben enorm gelukkig met deze zege. Eigenlijk is de analyse snel gemaakt. We hebben een zeer intelligente wedstrijd gereden waarin we vooraf enkele klassementsritten hadden aangestipt waar we zouden aanvallen. Die aanpak heeft geloond. Ik wil het team bedanken voor het geweldige werk en Skoda België omdat mijn wagen opnieuw een toonbeeld van betrouwbaarheid was. Tot slot wens ik deze zege op te dragen aan Peter Baert die gisteren overleed. Hij heeft jarenlang mijn carrière van dichtbij gevolgd en heeft via meerdere programma’s en zenders de autosport tot bij de mensen gebracht. Mijn collega rijders, Skoda België, mijn co-rijder en ikzelf zijn hem daar ontzettend dankbaar voor.”

Johan Gitsels: “Het was zeker geen evidente wedstrijd. De wisselvallige weersomstandigheden zorgde ervoor dat het geen makkelijke wedstrijd werd en de opgave van Kris Princen zorgde ervoor dat het voor ons een atypische rally werd. Plots was het niet meer voluit aanvallen maar beredeneerd rijden. Na overleg met Vincent Struye, marketing manager van Skoda België, werd beslist om in functie van het kampioenschap te rijden en geen risico’s meer te nemen. Tot het onverwachte gebeurde en François Duval crashte waardoor wij aan de leiding kwamen. Vandaag hebben we gewoon gecontroleerd en het resultaat is er. Vier op een rij!”

De vierde positie zou gaan naar Benôit Allart en Théo Surson in de Skoda Fabia WRC, nadat Guillame Dilley vanaf de vierde positie aan de kant moest met koppelingsproblemen op de 21e klassementsproef. Ook Xavier Baugnet en Filip Cuvelier wisten van deze sortie te profiteren, en schoven uiteindelijk door naar de vijfde positie algemeen. Kort achter Baugnet slaagden Adrian Fernémont en Samuel Mailen er niet in om met gelijkwaardig materiaal (Ford Fiesta R5) de vijfde positie te veroveren, waardoor zij kort achter Baugnet op de zesde positie algemeen eindigden. De winst in de groep-N klasse en tevens de zevende positie in het algemene klassement ging naar Olivier Collard met de Mitsubishi Lancer Evo X.

Van de Nederlandse coureurs zijn Martin van Iersel, Diter Toprek en Gert-Jan Kobus herstart na hun sortie op de zaterdagmiddag. Hierdoor zag Jacco Hartog zijn overwinning voor het Nederlandse klassement in de slotfase van de wedstrijd nog in het water lopen. Van Iersel was de Astra-rijder namelijk te snel af en werd 49e in het algemene klassement. Hartog zou uiteindelijk de 50e positie bezetten, Gert-Jan Kobus en navigator Martin Nortier eindigden uiteindelijk nog op de 57e positie, één positie boven Diter Toprek en Johan Schop, die met de Nissan 350Z als 58e eindigden. Enkel Antoine van Ballegooijen haalde de eindstreep niet, nadat hij op de zaterdagmiddag zijn wagen aan de kant moest zetten met erg veel schade.

Freddy Loix blijft door zijn vierde overwinning ruimschoots aan kop staan in het kampioenschap. De vraag is of hij aan zijn reeks overwinningen een vijfde kan toevoegen in Bocholt over enkele weken, waar op 21 mei de Sezoensrally op het programma staat. Wij van Rally-World zullen u na afloop van deze wedstrijd uiteraard op de hoogte brengen van alle hoogtepunten, maar ook zullen we u ditmaal voorzien van het spectaculairste videomateriaal! Houd de site dus op de hoogte om niets te missen!

 

Eindstand Rallye de Wallonie 2016

1rightarrow blue.svg 1. F. Loix / J. Gitsels (Skoda Fabia R5 – 2:10:25.9)

1rightarrow blue.svg 2. X. Bouche / K. Fernandez (Skoda Fabia R5 – +44.4)

1rightarrow blue.svg 3. V. Verschueren / V. Hostens (Skoda Fabia R5 – +46.1)

1uparrow green.svg 4. B. Allart / T. Surson (Skoda Fabia WRC – +2:14.4)

1uparrow green.svg 5. X. Baugnet / F. Cuvelier (Ford Fiesta R5 – +3:51.9)

1uparrow green.svg 49. M. VAN IERSEL / F. VAN DEN EINDE (Mitsubishi Lancer Evo X R4 – +38:57.5)

1uparrow green.svg 50. J. HARTOG / J. RUYTER (Opel Astra GSi 16v – +39:02.3)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.