Afbeeldingsresultaat voor melissa debackere orc rally

31-05-2017 – De alweer elfde editie van de ORC Canal Rally in en rond Oostrozebeke is uitgedraaid op een superspannend dagje rally tussen de enige twee R5-wagens aan de start, bestuurd door de last-minute inschrijving van Melissa Debackre en de Citroën DS3 R5 van Steve Bécaert. De wedstrijd werd dit jaar onder zeer warme omstandigheden verreden.

Nog voor de start waren alle ogen gericht op Didier Duquesne die met de Ford Fiesta RS WRC de uitgesproken favoriet was. Zijn eerste van vier wedstrijden met deze wagen kende echter geen zo’n goeie start. De wagen van First Motorsport kreeg te kampen met mechanische problemen en daardoor verloor Duquesne kostbare tijd die hij, ondanks een sterk slotstuk, niet meer zou kunnen inhalen. Het was dan ook duidelijk dat de strijd om de eindzege tussen de drievoudig winnares van het evenement Debackre en Citroën-coureur Bécaert zou gaan. Ook vorig jaar ging het duo al met elkaar de strijd aan toen ze beiden debuteerden met hun R5. Toen versloeg Debackere de eindtijd van Bécaert nog, maar moesten ze beiden nog opboksen tegen toenmalig winnaar Andy Lefevere, die er dit jaar niet bij was.

Bécaert opende deze editie sterk met twee snelste tijden op de openingsproeven, al was het Debackre die de derde klassementsproef voor haar rekening nam. Na wat vertragingen en enkele neutralisaties sloot Debackere de tweede boculé af met amper 1 tiende van een seconde voorsprong op de Citroën van J-Motorsport. De problemen op de blauwe Konvert-Fiesta van Duquesne leken tegen die tijd opgelost en hij begon aan een reeks van 5 snelste tijden, tot hij op de voorlaatste proef opnieuw heel wat tijd verloor. Zijn derde plaats werd daardoor nog ingenomen door Bert Coene, die ook heel de wedstrijd knap presteerde met zijn Mitsubishi Lancer Evo X.

Bécaert zette zich schrap voor de slotfase van de wedstrijd en wist de voorlaatste klassementsproef te winnen, waardoor hij met 5.2 seconden voorsprong aan de slotproef zou gaan beginnen. Op de hielen gezeten door Debackere bezweek hij echter onder de druk en maakte een foutje op de allerlaatste klassementsproef. De DS3 R5 ging rond en verloor daarmee een tiental seconden. Debacere reed vervolgens de scratch en zo pakte ze uiteindelijk opnieuw de overwinning in Oostrozebeke. Een zure appel wellicht voor Bécaert die niet ver verwijderd was van zijn eerste grote overwinning was maar opnieuw niet beloond werd voor zijn verrichte werk. Hoe dan ook heeft Melissa haar zege niet gestolen na een superspannende dag!

Naast het verliezen van de topfavoriet voor de eindzege, verloren we ook bij de Historics snel de topfavoriet. Paul Lietaer moest namelijk al op de tweede proef opgeven met motorproblemen. Gunther Monnens nam vervolgens de leiding, maar werd op de hielen gezeten door Christophe Merlevede. De nieuwe M3 van Merlevede kende echter nog wat kinderziektes en toen de benzinedruk wegviel verloor hij de aansluiting met de leider bij de Historics. Monnens had zo bij het ingaan van de laatste ronde een comfortabele voorsprong op Edwin Degeyter. In de slotronde moest Degeyter overigens zelfs nog de tweede plaats afstaan. Merlevede speelde haasje over en ging voorbij Jens Maes en Degeyter en werd nog eervol tweede. Jens Maes sloot op zijn beurt ook sterk af en behaalde de laatste podium trede met amper 3 seconden voorsprong op Degeyter.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.