Dakar 2018: Villagra wint nipt voor Nikolaev, crash Van Genugten

09-01-2018 – Federico Villagra heeft na een secondenspel met Eduard Nikolaev van Kamaz etappezege in de Dakar gepakt. Voor Ton van Genugten, de Nederlandse aanvoerder in het klassement, was het geen gelukkige dag.

Villagra kende niet echt een succesvolle openingsfase van de Dakar. Tijdens de eerste etappe verloor hij tijd nadat hij zich op een duin vastreed. In de tweede etappe reed de Argentijn flink naar voren en dat betaalde zich in de derde etappe uit. Villagra noteerde de snelste tijd bij het eerste waypoint, maar verloor die tijd weer na de neutralisatie. Bij het vijfde waypoint keek Villagra tegen een achterstand aan van zeven minuten ten opzichte van Nikolaev. Die achterstand werd door de Iveco-coureur in de slotfase omgedraaid naar een voorsprong van 25 seconden aan de finish.

Achter Villagra en Nikolaev reed Airat Mardeev z’n Kamaz naar een derde tijd, voor de LIAZ van Martin Macik en en de MAZ van Aliaksei Vishneuski. Voor Team De Rooy was de derde etappe een dag met een lach en een traan: Federico Villagra pakte weliswaar de etappezege, maar teamgenoot Ton van Genugten verloor veel tijd. De Brabander had z’n Iveco op een kant gelegd, waarna z’n truck door Mammoet Rallysport-rijder Janus van Kasteren weer op vier wielen moest worden gezet. Het tijdverlies aan de finish bedroeg uiteindelijk ruim 1 uur en 20 minuten.

Net als Van Genugten kende ook Martin van den Brink geen vlekkeloze etappe. De Mammoet Rallysport-rijder reed twee keer lek, wat hem uiteindelijk op drie kwartier achterstand een achtste tijd opleverde. Beste Nederlander werd daardoor Riwald-rijder Gert Huzink, die z’n Renault naar een zevende plek stuurde. In het algemeen klassement gaat Nikolaev nog altijd aan de leiding met een voorsprong van 9 minuten. Federico Villagra is opgeklommen naar de tweede plek, voor de MAZ van Aliaksei Vishneuski. Martin van den Brink is op een uur en een kwartier de beste Nederlander op P6.

1. Federico Villagra ARG Iveco 3u 56m 37s
2. Eduard Nikolaev RUS Kamaz +35s
3. Airat Mardeev RUS Kamaz +04m 09s
4. Martin Macik TSJ LIAZ +13m 18s
5. Aliaksei Vishneuski WRU MAZ +24m 27s
6. Siarhei Viazovich WRU MAZ +25m 05s
7. Gert Huzink NED Renault +41m 03s
8. Martin van den Brink NED Renault +46m 37s
9. Teruhito Sugawara JAP Hino +51m 20s
10. Aleksandr Vasilevski WRU MAZ +51m 22s

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.